Foto: LETA
Pieprasījums pēc XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku biļetēm 100 reizes pārsniedza piedāvājumu, šodien Dziesmu un deju svētku padomes sēdē pauda Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) direktore Dace Melbārde.

Patlaban pārdoti jau 91,5% no svētku biļetēm, līdz ar to tirdzniecībā vēl pieejami 8,5% no svētku biļetēm. Daudz biļešu pieejams uz vokāli simfoniskās mūzikas koncertu, kas būs augstas kvalitātes koncerts.

Kā uzsvēra Melbārde, biļešu pārdošanas rezultāti liecina, ka cilvēkus vairāk interesē kopā būšana un sarīkojumi, kas vairāk pauž nacionālās identitātes apziņu, proti, tas ir svētku noslēguma koncerts un deju lieluzvedums. Taču ne Mežaparka Lielā estrāde, ne arī Daugavas stadions nav piemēroti tam, lai uzņemtu tik lielu apmeklētāju skaitu, cik bijis pieprasījums.

Mežaparka Lielajā estrādē sēdvietas paredzētas vien 20 000 skatītāju, bet Daugavas stadionā sēdvietu skaits ir vēl krietni mazāks. Piemēram, Tallinas Dziesmusvētku estrādē kopējais skatītāju skaits ir 100 000.

"Ja līdz 2018.gadam, kad notiks nākamie Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki, kā arī Latvijai tiks svinēta 100 gadu jubileja, netiks risināts jautājums par Mežaparka estrādes paplašināšanu, tad jautājums par biļešu iegādi raisīs vēl lielāku ažiotāžu nekā šajā gadā, jo interese par svētkiem pēc pieciem gadiem būs vēl lielāka," sacīja Melbārde.

Viņa skaidroja, ka pēdējos gados cilvēku pieprasījums pēc Dziesmu un deju svētku pasākumiem ir audzis, taču problēma ir tā, ka tirdzniecībā var nodot neskaitāmi mazāk biļešu, nekā patiesībā tās vēlas iegādāties cilvēki.

LNKC direktore informēja, ka patlaban biļešu ieņēmumi ir pārsnieguši iepriekš izteiktās prognozes. Ja iepriekš tika prognozēts, ka biļešu ieņēmumi būs 274 667 lati, tad līdz 9.aprīlim pārdoto biļešu rezultāti rāda, ka biļešu ieņēmumi ir 277 577 lati un visi šie ieņēmumi tiks izlietoti svētku vajadzībām.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) norādīja, ka Dziesmu un deju svētku padome nolēmusi aicināt Rīgas domi un valdību sākt risināt jautājumu par Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukciju. Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas projekts jau izstrādāts pirms pieciem vai sešiem gadiem, un tas paredz esošo vietu skaitu, atkarībā no ieguldītā finansējuma, paplašināt līdz 40 000 vai 70 000 skatītāju vietu.

Ministre apliecināja, ka ir gatava darīt visu, lai Mežaparka Lielā estrāde līdz 2018.gadam piedzīvotu rekonstrukciju, spējot jau nākamajos Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos uzņemt krietni vairāk skatītāju. Tāpat Jaunzeme-Grende atgādināja, ka Nacionālajā attīstības plānā ir iekļauta Dziesmu svētku stadiona izveide, kuru arī vajadzētu īstenot līdz Latvijas simtgadei un nākamajiem Dziesmu un deju svētkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!