Foto: F64
Trešdien, 28.aprīlī, noskaidroti skolēnu tautas deju kolektīvi, kas piedalīsies X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, kas notiks no 6. līdz 11. jūlijam, portālu "Delfi" informē organizatori.

Zināms, ka uz Rīgu svētku laikā dosies 620 kolektīvi. Rezervē – 74 tautas deju kolektīvi, kuriem galīgo lēmumu par piedalīšanos svētkos varēs pateikt pēc visiem atlases konkursiem maija beigās, kad tiks apkopots kopējais svētku dalībnieku saraksts.

Skatēs kopumā piedalījās 974 kolektīvi no visiem Latvijas novadiem. Vislielākais dalībnieku skaits bija Vidzemē - 396 kolektīvi. Vislielākā konkurence - 10.-12.klašu grupā, kurā startēja 178 kolektīvi. Statistiku papildina arī žūrijas komisijas darbs - 140 stundu laikā noskatītas 1950 dejas. Kopumā skatēs piedalījās gandrīz 20 000 dejotāju. Lai arī visi netiek uz svētkiem, cerams, ka viņi turpinās dejot un iepriecināt savējos, uzstājoties koncertos savā novadā.

Ilze Mažāne, tautas deju lielkoncerta "Deja kāpj debesīs" projekta vadītāja, tautas deju kolektīvu atlases skašu žūrijas atbildīgā sekretāre: "Man ir patiess gandarījums, ka skolēnu dejotprasmes līmenis ir kļuvis augstāks. To apliecina arī lielais laureātu skaits – 77 kolektīvi saņēmuši vairāk nekā 45 punktus no 50 maksimālajiem. Tomēr visapbrīnojamākais ir tieši lauku bērnu neviltotais un dabiskais dejotprieks un viņu skolotāju prasme atrast bērnos to stīdziņu, lai viņi atraisītos un dejotu no sirds. Un tādu kolektīvu ir ļoti daudz!"

Kopumā svētkos piedalīsies vairāk nekā 12 500 tautas deju kolektīvu dalībnieki, kas sadejos ģenerālmēģinājumā un divos koncertos Daugavas stadionā, laureātu koncertā VEF kultūras pilī un piedalīsies arī Koru koncertā "Mana zeme, zemīte jaukā!" Mežaparka Lielajā estrādē. Dejotāju priekšnesumi būs vērojami arī Vērmanes dārzā.

Visvērienīgākais solās būt lielkoncerts Daugavas stadionā "Deja kāpj debesīs" 11.jūlijā. Koncerta mākslinieciskie vadītāji ir B. Šteina un A. Daņiļevičs, režisors U. Brikmanis.Tā struktūra veidota kā simbolisks dzīvības koks ar saknēm, stumbru un galotnīti. Koncertā apkopotas gan vecmeistaru zelta fonda dejas, piemēram, H. Sūnas, M. Lasmanes, Z.Zeltmates, U. Žagatas dejas, gan jaundarbi, piemēram, G. Baumaņa , D. Adviljones, O.Freibergas, I. Mistres , S. Jonaites dejas. Kopā ar dejotajiem koncertā būs arī vokālā grupa "Kosmoss".

Visi minētie deju koncerti būs skatāmi tiešraidē Latvijas Televīzijas 1. kanālā. Plašāka informācija par svētku norisēm: www.visc.gov.lv un www.dziedundejo.lv.

Pirmo reizi svētku procesa vēsturē tie ir iekļauti UNESCO svinamo dienu kalendārā 2010. – 2011. gadam, atzīmējot skolu jaunatnes svētku 50. gadadienu un to nozīmi Baltijas dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un pārmantošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!