Festivāla "Francijas pavasaris" ietvaros latviešu pianiste Dzintra Erliha sniegs trīs solokoncertus, kas notiks Valkā, Madonā un Rīgā, portālu "Delfi" informē Lūcijas Garūtas fonda pārstāvji.
Koncertos skanēs latviešu komponistes Lūcijas Garūtas (1902-1977) un franču komponista Olivjē Mesiāna (1908-1992) klaviermūzika.

Madonas Mūzikas skolā (R.Blaumaņa iela 16) Dzintra Erliha uzstāsies 28.aprīlī plkst. 15:00, J.Cimzes Valkas mūzikas skolā (Semināra iela 25) - 4.maijā plkst. 15:00 un Melngalvju namā Rīgā - 7.maijā plkst. 19:00.

Jaunā pianiste Dzintra Erliha, vairāku starptautisko konkursu laureāte, Francijā ir bijusi vairākas reizes: 1999. gadā, kas viņa uzvarēja Nikolaja Rubinšteina starptautiskajā pianistu konkursā Parīzē, kā arī skolojoties pie izcilā krievu pianista Viktora Eresko, kurš dzīvo un strādā Francijā. Pianiste ir uzvarējusi starptautiskos konkursus arī Itālijā un Kanādā. 2006. gadā Dzintra uzstājusies Brazīlijā Novo Odesas pilsētas 100 gadu jubilejas svinībās.

Lūcija Garūta ir vienīgā no sava laika latviešu komponistiem, kas vairāk nekā gadu ir dzīvojusi un studējusi Parīzē pie izciliem meistariem – Alfrēda Korto, Izidora Filipa un Pola Dikā. Garūtu sajūsminājusi franču komponistu mūzika, sevišķi – Kloda Debisī un Morisa Ravela darbi, arī Artura Onegēra kompozīcijas. Laikabiedru liecības rāda, ka komponistei bijuši zināmi arī Olivjē Mesiāna skaņdarbi, tostarp Mesiāna "Meditācijas" ērģelēm. Interesanti, ka arī Lūcijas Garūtas ērģelēm sacerēto darbu sauc "Meditācija". Vēl kāda sakritība – abiem komponistiem aptuveni vienā laikā top iecere par prelūdijām klavierēm – Mesiāna Préludes klavierēm komponētas 1929. gadā, bet Garūtas "Četras prelīdes" – 1927./1929.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!