Foto: F64
Sestdien pie Mežaparka Lielās estrādes izveidojusies milzīga apmeklētāju rinda, kas vēlas noskatīties svētku noslēguma koncerta "Līgo!" ģenerālmēģinājumu.

Dziesmu un deju svētku preses sekretāre Inga Vasiļjeva teica, ka skatītāju iekļūšanu estrādē apgrūtina tas, ka cilvēki nāk pēdējā brīdī un turklāt nes līdzi sev lietussargus un profesionālo foto tehniku.

Pasākumu apmeklētājiem ieteicams apskatīt pasākumu biļetes, uz kurām ir attēlots, ko nedrīkst ņemt līdzi uz pasākumu. Piemēram, koncerta ģenerālmēģinājumā apmeklētāji var pret lietu nodrošināties ar lietusmētelīšiem, jo ar lietussargiem pasākuma norises vietā neviens netiek ielaists.

Kā teica Vasiļjeva, pasākuma apmeklētāji, lai tiktu estrādē, lietussargus sakar uz estrādes žoga malām, veidojot krāšņu un interesantu instalāciju.
Kopumā Mežaparka Lielajā estrādē gaisotne esot pacilājoša, un cilvēki ar prieku izbauda svētkus.

Pasākuma rīkotāji aicina apmeklētājus uz koncertiem ierasties laikus, lai koncerta sākums nav jāpavada gaidot rindā. Tāpat svētku organizatori lūdz svētdienas koncerta un sestdien plānota ģenerālmēģinājuma klausītājus ierasties savlaicīgi.

Sestdien XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku pirmspēdējā dienā Rīgā varēs baudīt dažādus svētku pasākumus.

Kopš paša rīta svētku dalībnieki piedalīsies mēģinājumos, savukārt no plkst.10 līdz 22 Vērmanes dārzā atkal atvērts būs amata meistaru darinājumu gadatirgus, bet plkst.10 Mežaparka Lielajā estrādē notiks svētku noslēguma koncerta "Līgo!" ģenerālmēģinājums, kuru varēs apmeklēt arī skatītāji.

No plkst.11 līdz 20 Vērmanes dārzā, Esplanādē, Bastejkalnā, Latvijas Nacionālās operas skvērā un Brīvības bulvārī notiks Folkloras diena. Esplanādē jau no paša rīta varēs apgūt rotaļas, kā arī Esplanādē un Vērmanes dārzā norisināsies novadu folkloras kopu koncerti. Bastejkalnā būs rotaļu, stāstnieku un putnu dziesmu darbnīcas, savukārt pašā Bastejkalna galā notiks dziedāšana un gavilēšana, bet Operas skvērā kanālam pāri sadziedāsies novadi. Brīvības bulvāri ik pa brīdim caurvīs kopīga rotaļa un visu dienu pretī Brīvības piemineklim notiks kopīga sadancošana.

Folkloras diena no plkst.11 līdz 17 būs baudāma arī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, bet no plkst.11 līdz 17.30 Rīgas parkos, skvēros un laukumos notiks vokālo ansambļu sadziedāšanās un ielu muzicēšana. Kopumā vairāk nekā piecu stundu laikā plānoti 68 koncerti, kas būs Latvijas vokālo ansambļu dziedāšanas maratons, kurā iesaistīsies 36 ansambļi, kas zināmā maršrutā pārvietosies pa Rīgas ielām, parkiem un skvēriem, sniedzot 30 minūšu garus priekšnesumus astoņās dažādās vietās.

Plkst.12 un 15 Rīgas Latviešu biedrības namā varēs baudīt bērnu vokālo ansambļu koncertu "Jūriņā". Plkst.12 būs labdarības koncerts. Šajos koncertos uzstāsies bērnu vokālais ansamblis "Gaismiņa", "Knīpas un knauķi", "Kolibri", "Krāslaviņa", "Mikauši" un "Rotiņa", kuri caur latviešu tautas dziesmām kopā ar komponistiem Līgu Celmu, Rihardu Dubru, Andri Dzenīti, Ēriku Ešenvaldu, Jāni Ķirsi, Indru Riši, Andri Sējānu, Gundegu Šmiti un režisoru Paulu Timrotu, smilšu kino mākslinieci Zani Pumpuri-Prāmnieci, horeogrāfi Sanitu Sējāni dosies aizraujošā ceļojumā jūras pasaulē, gan izzinot vēsturi, gan izpētot dažādas paranormālas parādības jūrā.

Plkst.15 Latvijas Universitātes Lielajā aulā sāksies viesu kolektīvu koncerts, kurā piedalīsies Eiropas Centrālās bankas koris, Igaunijas Bankas kamerkoris, Vācijas Bundesbankas koris "BUBA - Singers", Itālijas Bankas koris, Krievijas Bankas akadēmiskais koris un Latvijas Bankas koris, savukārt Daugavas stadionā plkst.15 notiks deju lieluzveduma "Tēvu laipas" trešais koncerts.

No plkst.16 līdz 18 Mazajā ģildē notiks viesu kolektīvu koncerts, kurā piedalīsies Dienvidgrācas kamerkoris "Voce Mea" no Austrijas, Karintijas jauktais koris "Oisternig" no Austrijas, Rozendāles jauktais koris "Vox Jubilans" no Nīderlandes un folkgrupa "Ferdo Rusan" no Horvātijas, bet no plkst.17 līdz 22 Doma laukumā notiks pūtēju orķestru dižkoncerts. Šajā koncertā 60 pūtēju orķestru izpildījumā izskanēs piederība savai zemei - savam novadam, savām mājām un savai ģimenei. Pūtēju orķestru dižkoncertā piedalīsies arī viesorķestris no Igaunijas.

Folkloras dienu - stāstnieku vakaru no plkst.18 līdz 20 varēs baudīt Berga bazārā, bet plkst.19 Mežaparka Lielajā estrādē notiks svētku noslēguma koncerta "Līgo!" ģenerālmēģinājums-koncerts, bet plkst.22 Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē sāksies kokļu mūzikas nakts koncerts "Lai top gaisma". Koncertā būs iespēja dzirdēt dažādu latviešu komponistu oriģinālmūziku koklēm un Rietumeiropas komponistu klasiskās un romantiskās mūzikas pārlikumus koklēm. Šajā koncertā koncertkokle atklāsies visdažādākajos veidos - gan solo un duetā, gan ansambļu un apvienoto ansambļu skanējumā. Apvienotajā koklētāju ansamblī vienkopus muzicēs apmēram 60 koklētājas.

Savukārt plkst.22 Daugavas stadionā sāksies deju lieluzveduma "Tēvu laipas" pēdējais koncerts, pēc kura turpat notiks svētku dalībnieku balle. Šis bija pirmais gads Dziesmu un deju svētku vēsturē, kurā skatītājiem kopumā tika piedāvāti pieci deju lieluzveduma "Tēvu laipas" koncerti. Deju lieluzvedumā 603 visu paaudžu deju kolektīvi ar 15 000 dalībnieku deju rakstos atklās latviešu tautas vēstures pagriezienus un latviskās dzīvesziņas vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!