Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 9.maijā, kultūras vasarnīcā "Esplanādē 2014" rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti Latvijas Televīzijas (LTV) tiešraidē skatīties Eiropas izcilāko koru uzstāšanos Vīnē, vērot gatavošanos tiešraidei un sadziedāties ar Latvijas labākajiem koriem, kā arī nodot videosveicienu Eiropai, kad tiešraidē no Vīnes pieslēgsies Eiropas kultūras galvaspilsētai Rīgai.

Kultūras vasarnīcā skatītāji aicināti pulcēties jau no pulksten 19:00, kad notiks muzikāla saruna ar diriģentu, 8.Pasaules koru olimpiādes māksliniecisko vadītāju, Romānu Vanagu. Savukārt pulksten 21:00 Esplanādē Latvijas kori Vīnes koncertu iesildīs sadziedoties.

Sadziedāšanās piedalīsies Babītes pagasta jauniešu koris "Maska", Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris "Austrums", Rīgas kultūras un tautas mākslas centra "Mazā Ģilde" jauniešu koris "Balsis" un Emīla Dārziņa jauktais koris. Šie kori ar divām Latviešu tautas dziesmām TV tiešraidē no Rīgas sveiks festivāla dalībniekus uz skatuves Vīnes Rātslaukumā un TV skatītājus Eiropā.

LTV Esplanādei pieslēgsies pulksten 22:05, bet pulksten 22:20 LTV tiešajā ēterā sāksies Eiropas dienai veltītais koncerts no Vīnes. Latviju Eiropas jaukto koru koncertā "Eiropa dzied!" pārstāvēs nacionālā konkursa uzvarētājs koris "Sōla", kura mākslinieciskais vadītājs un diriģents Kaspars Ādamsons no Vīnes stāsta: "Esam ārkārtīgi pagodināti pārstāvēt Latviju Vīnē un demonstrēt mūsu valsts kormūzikas kvalitāti un tradīcijas, uzstāties uz lielās "Festwochen" skatuves, dziedāt slavenā diriģenta Korneliusa Meistera vadībā kopā ar visu dalībvalstu koriem un slaveno Arnolda Šoenberga kori Vīnes Radio simfoniskā orķestra pavadībā."

"Šobrīd, kad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta un Pasaules koru olimpiādes mājvieta, ir svarīgi vēlreiz Eiropai un visai pasaulei atgādināt par Latvijas koru augsto māksliniecisko kvalitāti un unikālo Dziesmu svētku tradīciju. Ļoti ceru, ka projekts "Europa Sings" ("Eiropa dzied") turpmāk kļūs par ikgadēju pasākumu, parādot dažādu valstu kora mūzikas krāsainību," pauž Romāns Vanags.

Krāšņais koncerts Vīnē, kurā piedalīsies labākie jauktie amatieru kori no Lietuvas, Somijas, Horvātijas, Bulgārijas, Francijas, Vācijas, Austrijas un Latvijas, atklās prestižās Vīnes mūzikas festivāla nedēļas un tiks pārraidīts visās minētajās dalībvalstīs.

Eiropas valstu labāko jaukto koru sadziedāšanās pasākumu Eiropas Raidorganizāciju apvienība organizē ar mērķi aktualizēt Eiropas koru kultūras tradīcijas iespējami plašākā auditorijā, veicinot sadarbību un stimulējot vēlmi izzināt dažādo Eiropas valstu kultūras mantojumu. Projektu "Europa Sings" Latvijā organizē nodibinājums Rīga 2014, Latvijas Nacionālais kultūras centrs un Latvijas Televīzija. Pārraides nodrošināšana notiek sadarbībā ar Austrijas sabiedrisko televīziju "ORF".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!