Daudzu avangardisku pasākumu autors Braiens Īno un bijušais grupas "Pogues" dalībnieks Džems Finers iecerējuši jaunu, grandiozu muzikālu projektu, kurā tiks atskaņota 1000 gadus ilga muzikāla kompozīcija.
Finers, kurš studējis datorzinātni, radījis programmu, kurā viens otram sekos muzikāli akordi, un to kombinācijas visas nākamās tūkstošgades laikā ne reizi neatkārtosies.

Šo skaņdarbu, kam dots nosaukums "Longplayer", būs iespējams klausīties Londonā kādā pamestā bākā Trīsvienības piestātnē, kur fiziķis Maikls Faradejs 19.gadsimtā veica eksperimentus ar elektrības ģeneratoru. Atskaņošana tiks sākta 2000.gada 1.janvārī. Projekta autori gatavojas Lielbritānijā un citās pasaules valstīs ierīkot arī citas publiskas klausīšanās vietas, kurās tiks pārraidīts šis skaņdarbs.

Projekta pārstāve Džordžīna Langdeila saka: "Džems šo ideju izteica pirms pieciem gadiem un kopš tā laika strādājis pie matemātiskajiem aprēķiniem - bākā novietotais dators nemitīgi radīs jaunu mūziku. Bāka atrodas netālu no "Millenium Dome". Tā ir brīnišķīga vieta."

"Džems un Braiens, kurš palīdzēs īstenot projektu, ir ļoti sajūsmināti par šo ideju. 1000 gadus gara kompozīcija liek aizdomāties par neaptverami ilgo laiku," uzskata Langdeila.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!