Foto: Kadrs no video
Latviešu mūzika nebeidz pārsteigt, turklāt tās daudzveidība ir krietni plašāka nekā komercradiostaciju nospraustās robežas. Ko vērts noklausīties un kurus jauno mūziķu vārdus atpazīt koncertu afišās, lai nepalaistu garām svaigākās un stilīgākās vēsmas pašmāju mūzikā? Piedāvājam septiņu dziesmu izlasi ar, mūsuprāt, interesantākajiem pēdējo nedēļu muzikālajiem jaunumiem.

Jaunu dziesmu latviešu valodā izdevusi gan savdabīgās balss īpašniece Evija Vēbere, kura līdz šim iepazīta dueta "Howling Owl" sastāvā, gan pašpārliecinātie elektroniķi "Bandmaster". Īsts pārsteigums ir latviešu trompetista Magnusa Bauģa un viņa nīderlandiešu biedru grupa "Matt Winstons", kas šoruden izdos debijas albumu, bet vārds Jānis Irbe iemanto aizvien lielāku pašmāju mūzikas klausītāju atzinību. "Wampire Weekend" un "Arctic Monkeys" cienītājiem obligāti jādzird vietējā versija – "The Black Pockets", bet smagās mūzika cienītājiem der iepazīties ar "Pulse of Nebulae", kuras sastāvā spēlē Dirks Verbūrens, šobrīd arī grupas "Megadeath" bundzinieks.

'Matt Winson' – nīderlandiešu un latvieša maigais folks

"Matt Winson" ir jauna grupa no Nīderlandes, kurā spēlē latviešu trompetists Magnuss Bauģis. Iespējams, kāds talantīgo mūziķi būs pamanījis konkursā "Riga Jazz Stage", kurā viņš piedalījās 2015. gadā.

Grupa "Matt Winson" spēlē maigu, patīkamu un kvalitatīvu indie folk mūziku, kurā saplūst ietekmes no bluegrass, džeza un popmūzikas.

Jau pagājušajā gadā iznāca grupas minialbums (EP) "Glowing Eyes", kam sekoja koncerti Vācijā, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Šā gada sākumā grupa parakstīja līgumu ar "V2 Records Benelux" un sāka darbu pie debijas albuma "Woodfalls", ko plānots izdot šoruden. Dziesma "The River" ir pirmais singls no gaidāmā albuma. Savukārt jau gada nogalē "Matt Winson" plāno koncertēt arī Baltijas valstīs.

Elektrizētā popmūzika – Jānis Irbe 'Paskaties'

Foto: Publicitātes foto

Jānis Irbe ir jauns un maz zināms vārds latviešu mūzikā, kā pats par sevi raksta – darbojas indie pop virzienā, taču ietekmējies no dažādiem mūzikas stiliem – rokmūzikas, popa un džeza.

"Skaņdarbs mudina saskatīt skaistas lietas vienkāršībā, jo dažkārt tas, kas šķiet tālu, ir tepat – mums blakus. Ierakstā dzirdamie mūzikas instrumenti – basģitāra, ģitāra, taustiņi un bungas – šoreiz ierakstā paša iespēlēti," raksta mūziķis. Kā otrs vokālists šim skaņdarbam pieaicināta Gerda Gūtmane, kuras balss papildina un pilnveido dziesmu.

'Bandmaster' laimi meklē kāpostos

Viens no spilgtākajiem pašmāju elektroniskās mūzikas jaunajiem pieteikumiem – apvienība "Bandmaster" – laidusi klajā vēl vienu hitu, kas uzdod mūžam aktuālo jautājumu – vai esi laimīgs? Dziesmas "Are You Happy?" klips arī sniedz atbildi – jā, laimi var atrast un arī zaudēt kāpostos. Klipu veidojis Jānis Jēkabsons.

Savukārt grupas vokāliste Zelma, zināma arī kā repere Viņa, stāsta, ka dziesmas ir par brīdī, kurā nonāc patīkamu notikumu un emociju virpulī, un tas nekad vairs neapstājas.

"Bandmaster" ir Zelma Jēgere, Andis Ansons un DJ Rudd – Rūdolfs Budze.

'The Black Pockets' – indie roks un vecie, labie sešdesmitie

"The Black Pockets" ir jauna indie rock apvienība, kuru skanējums dreifē starp mūsdienu rokmūzikas lustīgajiem zēniem "Vampire Weekend", "Arctic Monkeys" un "Two Door Cinema Club" un vecajiem, labajiem "The Kinks", "The Beatles" un "The Who".

Pirmo singlu – "As Fast As I Can" – mūziķi klausītājiem piedāvāja jau gada sākumā, bet vasaras izskaņā laistas klajā pat divas jaunas dziemas. Tās būs iekļautas gaidamajā minialbumā (EP).

Kā stāsta mūziķi, jaunie singli iezīmē jaunas šķautnes grupas darbībā. Dziesmā "'60s" izmantots sešdesmito gadu slengs. Tajā tiek stāstīts par meiteni, kura par sevi ir labākās domās, nekā tas ir patiesībā. Dziesmas skanējums ir mūsdienīga interpretācija par sešdesmito gadu rokmūzikas tēmu. Savukārt kompozīcijas "Characters" tekstuālais vadmotīvs ir cilvēka pašidentitāte.

Grupu "The Black Pockets" veido četri puiši – Rūdolfs, Jānis, Artūrs un Arturs. Visi četri iepazinušies, mācoties koledžā, un pēc divus gadus ilgiem eksperimentiem nonākuši pie šābrīža skanējuma, ko paši raksturo kā "indie/rock/mazliet psihedēlija".

Evijas Vēberes alternatīvā šūpuļdziesma

Jaunu, neparastu un valdzinošu šūpuļdziesmu radījusi dziedātāja Evija Vēbere, kura līdz šim muzicējusi duetā "Howling Owl".

Dziesma "Sirdsbūt" radīta maģiskajā sajūtu un mūzikas pasākumā "Ezera skaņas" tieši saullēktā. Šī ir Evijas pirmā dziesma no plānotā albuma latviešu valodā.

'Pulse of Nebulae' – kopā ar 'Megadeth' bundzinieku

Augusta sākumā ar debijas albumu plašākai publikai sevi pieteica "Pulse of Nebulae". Grupa radusies 2013. gadā, tās dibinātājs un galvenais virzītājspēks ir ģitārists un mūzikas autors Mārtiņš Platais, kurš kopā ar vokālistu un tekstu autoru Hišamu Šahrūriju veido grupas kodolu.

Kopš 2014. gada kā pastāvīgais dalībnieks projektam pievienojies bundzinieks Dirks Verbūrens, kurš šobrīd spēlē grupā "Megadeth".

"Pulse of Nebulae" debijas albuma tapšanas process ir bijis ilgs un sarežģīts, taču 2016. gada augustā tas beidzot pabeigts. Grupas skanējumā pārsvarā dominē progresīvs death metal, ko papildina atmosfēriskas ģitāru melodijas un taustiņu partijas. Albumu miksējis Mārtiņš Platais un māsterējis skandināvu smagās mūzikas prominence Dans Svano.

Albums izdots digitālā formātā, to iespējams lejupielādēt grupas "Bandcamp" profilā.

Tuvākie koncerti – 17. septembrī "Melno cepurīšu balerija", Jelgavā un 18. septembrī "Nabaklab".

Vilks ar jēra sirdi – 'MyRadiantU'

Grupa "MyRadiantU" jau labi pazīstama radioklausītājiem ar dziesmām "Going All The Way", "The City of Love" un citām. Šoruden tā izdod singlu "A Wolf With A Lamb's Heart" no joprojām aktuālā grupas debijas albuma "The City Of Love".

Dziesmas mūzikas un vārdu autors ir Janis Driksna, aranžētāji ir Renē de Frīss (Rene de Vries) un Paulis Grīnhofs. Kā atklāj dziesmas autors, dziesma vēsta "par paradoksu starp cilvēka ārējo un iekšējo pasauli, un to, cik tās dažkārt mēdz būt atšķirīgas un savstarpēji konfliktējošas". "Ne vienmēr tas, kas notiek mūsu iekšpusē, atspoguļojas arī ārēji un otrādi. Tomēr svarīgākā ir mūsu attieksme un motīvi jeb tas kāda, ir mūsu "sirds"," teic Janis Driksna.

Kā zināms, grupas debijas latē "The City of Love" skan klausītāju vērtējumam jau iepriekš nodotie singli "Going All The Way", "The City of Love", kā arī citi.

Grupa turpina strādāt pie jauniem singliem, tostarp latviešu valodā, kā arī gatavo jaunu koncertprogrammu. "MyRadiantU" muzicē Janis Driksna, vokāliste un taustiņinstrumentāliste Ilze Zābaka, basģitārists Didzis Bordo, kurš ir arī singla dizaina autors, kā arī bundzinieks Kaspars Pļavnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!