Foto: Publicitātes foto/LETA
Konkursu "Eirovīzijas gada koris", kas 22. jūlijā pirmo reizi notiks "Arēnā Rīga" un tiks demonstrēts deviņu valstu sabiedriskajās televīzijās, vadīs pasaulē pazīstamais komponists, "Grammy" balvas laureāts Ēriks Vitekers kopā ar latviešu žurnālisti Evu Johansoni, portālu "Delfi" informē Latvijas Televīzijas (LTV) pārstāvji.

Konkurss tiešraidē būs skatāms arī Latvijas Televīzijā.

Kordziedāšanas prasmi un tradīcijas demonstrēs labākie amatieru kori no deviņām Eiropas valstīm: Austrijas, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Vācijas, Ungārijas, Slovēnijas un Velsas (Lielbritānija). Dalībniekus izraudzījās katras valsts sabiedriskā televīzija, bet Velsā un Latvijā notika nacionālie atlases konkursi. Latviju pārstāvēs Jelgavas meiteņu koris "Spīgo".

Jau ziņots, ka dalībnieku sniegumu vērtēs augsta līmeņa žūrija: britu komponists Džons Raters (John Rutter), Latvijas mecosoprāns Elīna Garanča un šveiciešu diriģents Nikolass Finks (Nicolas Fink). Uzvarētājs saņems "Eirovīzijas gada koris 2017" titulu un Rīgas Domes naudas balvu.

Ēriks Vitekers ir dzimis 1970. gada 2. janvārī Nevadas štatā Amerikas Savienotajās Valstīs, bet plašu atpazīstamību ieguvis kā "Grammy" balvas laureāts kategorijā "Labākā kora uzstāšanās" ar albumu "Gaisma un zelts" ("Light & Gold") 2012. gadā.

Viņa mūziku ir izpildījuši miljoniem amatieru un arī profesionālo koru visā pasaulē, tieši viņš ir virtuāli spējis vienot koru uzstāšanos vienlaicīgi pasaulē no kopumā vairāk nekā 100 valstīm. Vitekers muzicējis kopā ar pasaulē slaveniem kolektīviem, kā Londonas simfoniskais orķestris, Minesotas orķestris un daudziem citiem.

Latviešu diriģents Māris Sirmais iepriekš teicis, ka arī viņam šis autors ir īpašs: "Ļoti daudzi izcili Latvijas kori labprāt viņa mūziku iekļauj savā repertuārā".

Slavenais komponists arī atzinis, ka viņam nepatīk ilgas gatavošanās koncertiem tieši uzstāšanās dienā. Viņš norises vietā ierodoties pēc iespējas vēlāk, un laiku pavada sarunās ar citiem māksliniekiem pirms kāpšanas uz skatuves.

Komponista oficiālā mājaslapa ir www.ericwhitacre.com, bet par viņa popularitāti liecina arī tas, ka savā oficiālajā "Facebook" vietnē viņš spējis piesaistīt ap 250 000 sava talanta cienītājus.

"Vitekers ir retums - viņš ir mūsdienīgs komponists, kurš reizē ir ļoti populārs un oriģināls," tā par Vitekeru raksta britu medijs "The Daily Telegraph".

Atgādinām, ka 22. jūlijā ikvienam interesentam būs iespēja ne tikai pie televīzijas ekrāniem, bet arī klātienē sekot līdzi koru sacensībai. Biļetes uz konkursu "Eirovīzijas gada koris" nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!