Foto: Publicitātes foto

Rīgas festivāla atklāšanas koncertā, kas 3. jūnijā plkst. 20.00 notiks Lielajā ģildē, izcilais latviešu pianists Vestards Šimkus priecēs klausītājus ar komponista Riharda Vāgnera mūziku no sava jaunākā soloalbuma "Vāgnera idille" ("Wagner Idyll"), portālu "Delfi" informē festivāla organizatori VSIA "Latvijas Koncerti".

Šimkus soloalbums "Vāgnera idille" iznāca 2012. gadā un šis vienlaikus būs albuma prezentācijas koncerts Latvijas klausītājiem.

"Gan tiem, kas šo albumu jau paspējuši likt goda vietā savā CD plauktā, gan tiem, kas to vēl nav dzirdējuši, Vestards Šimkus Lielajā ģildē pierādīs, ka Vāgners var būt interesants arī 88 melnbalto taustiņu versijā," sola festivāla organizatori.

"Kopš deviņu gadu vecumā ar sirdstrīsām noklausījos Vāgnera operu "Klīstošais holandietis", vienmēr esmu mazliet apskaudis dziedātājus, orķestra mūziķus un diriģentus par viņu privilēģiju atskaņot Vāgnera mūziku," stāsta Vestards Šimkus.

Vācijas skaņu ierakstu nama ARS Produktion pārstāvji Anete un Manfrēds Šūmaheri iepazīstināja klavierzvaigzni ar Vāgnera klavierdarbiem, tostarp albumā "Vāgnera idille" iekļauto Fantāziju fadiēzminorā WWW 22. "Šis monumentālais dārgums ar neskaitāmajiem operiskajiem rečitatīviem un garām, dziedošām tēmām pierāda, ka Vāgners vienmēr bijis un palicis operkomponists, pat tad, kad komponējis klavierēm," saka Vestards Šimkus.

Gandrīz pusstundu garā fantāzija aizņem lauvas tiesu no koncerta programmas. Līdzās šim lieldarbam vāgneriskās noskaņas uzburs "Izoldes nāves skats" (no operas "Tristans un Izolde"), ko klavierēm pārlicis pats Vestards, "Vērpēju koris" no operas "Klīstošais holandietis" Franča Lista pārlikumā un dzīvesbiedrei dāvātā smalki vasarīgā orķestra miniatūra "Zīgfrīda idille" Glena Gūlda aranžējumā klavierēm.

Pianists Vestards Šimkus starptautisku uzmanību pievērsis, sekmīgi sadarbojoties ar BBC filharmonisko orķestri, Birmingemas simfonisko orķestri, Francijas Nacionālo orķestri, Ziemeļvācijas Radio simfonisko orķestri, Čehijas filharmonijas orķestri, "Kremerata Baltica", Stavangeras simfonisko orķestri, Ziemeļrietumvācijas filharmonisko, Tallinas kamerorķestri, Borodina stīgu kvartetu, vijolnieci Izabellu van Kēlenu un "Vertavo" stīgu kvartetu. Vestards Šimkus uzstājies tādās koncertvietās kā Vīnes "Konzerthaus", Tokijas "Opera City", Olivjē Mesiāna zālē Francijas radionamā, Bervalda zālē, Stokholmas "Konserthuset", Maskavas konservatorijā, Prāgas "Rudolfinum", Šanhajas "Oriental Art Centre" un Amsterdamas "Concertgebouw".

Vestards Šimkus ieguvis pirmo vietu vairākos starptautiskos pianistu konkursos - Marijas Kanalsas 55. konkursā Barselonā (2009), 5. Bādkisingenes klavieru olimpiādē (2007), un citos.

Klausītāju un kritiķu atzinību nesusi Vestarda Šimkus sadarbība ar tādiem diriģentiem kā Lourenss Fosters, Andris Nelsons, Vasilijs Sinaiskis, Karels Marks Šišons, Teodors Kurenciss, Anu Tali, Eri Klass, Džonatans Dārlingtons, Olari Eltss u. c., kā arī viņa solokoncerti un piedalīšanās kamermūzikas atskaņojumos Eiropā, ASV, Vidējos Austrumos, Ķīnā un Japānā. Vestards Šimkus bijis fonda "New Names of the Planet" stipendiāts, viņam piešķirts Igaunijas "Baltās zvaigznes" ordenis, kā arī Latvijas Lielā mūzikas balva 2002 un 2009. Pianists ieskaņojis piecus soloalbumus, kur pēdējie divi nākuši klajā skaņu ierakstu namā "ARS Produktion".

Jau ziņots, ka šovasar trešo gadu vasaras sākumu Rīgā notiks vērienīgākais klasiskās mūzikas notikums Baltijā – Rīgas festivāls, kas šogad notiks no 3. līdz 20. jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un citvalstu māksliniekus.

Atklāšanas un noslēguma koncertos izcilo mūziķu Vestarda Šimkus un Baibas Skrides sniegumā varēsim baudīt šī gada jubilāra Riharda Vāgnera mūzikas diženumu. Koncertos uzstāsies arī Lielās mūzikas balvas 2012 laureāte akordeoniste Ksenija Sidorova, koris "Latvija" un Latvijas Radio koris, dziedātājs Renārs Kaupers, Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes, kanādiešu mecosoprāns Miša Brigergosmane, a cappella kvartets "Anonymous 4" no ASV, Lietuvas Nacionālais simfoniskais orķestris u. c.

Biļetes uz Rīgas festivāla koncertiem jau pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās. Cena – no 5 līdz 40 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!