Foto: LETA
19. jūnijā "Rīgas festivāla" otrajā koncertā "Čella un akordeona burvība" atkal tiksies divi unikāli talanti - akordeoniste Ksenija Sidorova un čelliste Guna Āboltiņa, izpildot Manuela de Faljas, Arvo Perta, Astora Pjacollas un Sergeja Rahmaņinova skaņdarbus. Biļetes uz koncertu ir pilnībā pārdotas, portālu "Delfi" informē festivāla runasvīrs Mārtiņš Pučka.

Akordeoniste Ksenija Sidorova un čelliste Guna Āboltiņa – tandēms, kurā divas valdzinošas un supertalantīgas meitenes, kopīgas iedvesmas vadītas, savij akordeona melnbalto taustiņu vinjetes ar čella stīgu cilvēkbalsi vienā skaņu audumā, kur virtuozitāte mijas ar apceri un eiropeiska meditācija – ar Argentīnas klusajām ugunīm.

Koncerta "Čella un akordeona burvība" programmā sastopam gan 20. gadsimta klasiku, gan mūsdienīgas noskaņas. No pagājušā gadsimta sākuma programmā ieviests spāņu klasiskās mūzikas grands Manuels de Falja – folklorisma un sarsuelu (operetes radinieču) meistars, franču kultūras adepts, dzimtās Andalūzijas kvēls patriots. Viņa spāņu tautasdziesmās noskaņu varavīksne mirdz no mīlas asarām un mīlas izmisuma līdz draiskam amzierim un mīlīgai miega dziesmiņai. De Faljas laikabiedrs Sergejs Rahmaņinovs pārstāvēts ar slaveno "Vokalīzi" – tā veltīta dziedātājai, kas savulaik izcili precīzi uztvērusi komponista domugaitu un mācējusi iemiesot to savas burvīgās balss skaņās. Interesantu akcentu koncertam piešķirs elegantā franču klasiķa Kamila Sensānsa 84 gadu vecumā sacerētā pievilcīgā "Lūgšana".

Tuvāk mūsdienām vedīs Argentīnas tango lielmeistara Astora Pjacollas drūmi kaislīgais "Lielais tango" un igauņu zvaniņtehnikas meistara Arvo Perta Fratres – teju rituālais veltījums komponista tautietim, pēc Otrā pasaules kara uz Zviedriju emigrējušajam izcilajam komponistam Eduardam Tubinam (1905–1982).

Jau trešo gadu vasaras sākumu Rīgā ieskandina vērienīgākais klasiskās mūzikas notikums Baltijā - "Rīgas festivāls". Kļuvis par lielisku tradīciju, ko novērtē gan daudzi rīdzinieki, gan pilsētas viesi, "Rīgas festivāls" šogad notiek no 3. līdz 20. jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un citvalstu māksliniekus. Atklāšanas un noslēguma koncertos mūsu izcilo mūziķu Vestarda Šimkus un Baibas Skrides sniegumā varam baudīt šī gada jubilāra Riharda Vāgnera mūzikas diženumu. Koncertos dzirdēsim arī Lielās mūzikas balvas 2012 laureāti akordeonisti Kseniju Sidorovu, kori "Latvija" un Latvijas Radio kori, pianistu Juri Žvikovu, publikas iemīļoto dziedātāju Renāru Kauperu, Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes u. c. Biļetes uz festivāla noslēguma koncertu un citiem "Rīgas festivāla" koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

"Rīgas festivāls" ir lielākais klasiskās mūzikas festivāls Baltijā, to rīko VSIA "Latvijas Koncerti", pulcējot pasaules klasiskās un džeza mūzikas zvaigznes un Latvijas spožākos māksliniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!