Foto: F64
Tveicīgas un īsas jūlija naktis, silti un smaržīgi augusta vakari – lai gan Latvijas vasara nav gara, tomēr to vērts izbaudīt pēc iespējas plašāk un daudzveidīgāk. Viens no skaistiem akcentiem vasaras notikumu paletē būs brīvdabas kino apmeklējums. Šovasar labas filmas zem zvaigžņotām vasaras debesīm var baudīt ne tikai Rīgā, bet arī Jelgavā, Kuldīgā un Jūrmalā.

Spīķeru kvartālā kopā ar kinoprojektu 'Spektrs'

Turpinot jau pērn veiksmīgi aizsākto kino skatīšanos zem klajas debess, šogad brīvdabas kinoseansus piedāvā radošais Spīķeru kvartāls. Brīvdabas kino vakari tiek rīkoti sadarbībā ar kinoprojektu "Spektrs". Kopumā šovasar vēl varēs notiks četri seansi.

7. jūlijs plkst. 22.00 "Mežonīgie stāsti" ("Wild Tales")
Latiņamerikāņu kaislības no producenta Pedro Almodovara - seši savstarpēji nesaistīti, bet tik ļoti dzīvi, emocionāli un mežonīgi stāsti no Argentīnas. "Oscar" balvas nominācija kā labākajai ārzemju filmai.

21. jūlijs plkst. 22.00 pārsteiguma filma
Viena no 2015. gada neparastākajām un izcilākajām filmām. "Oscar" balvas nominācija un virkne citu balvu.

11. augusts plkst. 22.00 "Baisās pasakas" ("Tale of Tales")
Itāļu režisora Mateo Garones ("Gomorra") lielbudžeta projekts angļu valodā ar Salmu Haijeku, Vincentu Kasselu, Džonu C. Reiliju un citām Holivudas zvaigznēm. Filma izrādīta Kannu kinofestivāla oficiālajā programmā. 16+

25. augusts plkst. 22.00 "Dižais skaistums" ("The Great Beauty")
Tautā iemīļotā itāļu režisora un īsta mūsdienu klasiķa Paolo Sorrentino ("Jaunība", "Il Divo") skaistākā un sapņainākā filma - oda Romai un skaistās dzīves neizbēgamajai dekadencei. "Oscar" balva par labāko ārzemju filmu.

Visas filmas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu vai latviešu/krievu valodās. Kino seansu sākums plkst. 22.00. Ieeja visos kino vakaros bez maksas.

'Kino par kino' Doma dārzā

Foto: Publicitātes foto

Jau piekto gadu biedrība "Ascendum" Rīgas Doma dārzā vasaras sezonā organizē brīvdabas filmu seansus ar kinospeciālistu ievadvārdiem. Līdzīgi kā iepriekšējā gadā, arī šogad filmu programma tiek veidota sadarbībā ar Nacionālo Kino centru (NKC). Skatītāji Doma dārzā tiek gaidīti 7., 15., 21. un 28. jūlijā plkst. 22.30, visos vakaros ieeja pasākumā ir bez maksas.

7. jūlijā plkst. 22.30 Jāņa Streiča kinorežijas debija – spēlfilma "Šauj manā vietā" (1970). Ievadvārdus seansam teiks kinokritiķe Daira Āboliņa, kura šogad raksta grāmatu par visām 22 Streiča spēlfilmām.

15. jūlijā plkst. 22.30 Romualda Pipara dokumentālā filma "Monētas dubultportrets" (2008), kurā apkopoti uz 8mm kinofilmas dokumentēti amatierfilmējumi, kas atklāj vēl līdz šim neredzētu Latvijas kultūrvēstures dārgumu krātuvi. Filmā nav neviena kadra, kas būtu uzņemts vēlāk par 20. gadsimta 80. gadiem, tas ir līdz vissīkākajai detaļai autentisks stāsts par to, kā cilvēki Latvijā dzīvoja pirms gadiem 40 un 50 gadiem.

Pirms filmas par darbu pie tās stāstīs pats režisors Romualds Pipars, kurš savā studijā caurskatījis desmitiem kilometru 8mm filmlentes.

21. jūlijā plkst. 22.30 Roberta Rubīna "Kā tev klājas, Rūdolf Ming?" (2010) un Ivara Zviedra un Ineses Kļavas "Dokumentālists" (2012). Ievadvārdus lekcijai teiks filmas "Dokumentālists" režisors Ivars Zviedris.

28. jūlijā plkst. 22.30 Dāvja Sīmaņa dokumentālais inscenējums "Escaping Riga" (2014), dokumentālos notikumos balstīts stāsts par divām izcilām 20. gadsimta personībām – Sergeju Eizenšteinu un Jesaju Berlinu –, kas abi dzimuši un bērnību pavadījuši Rīgā, bet drīz vien šo pilsētu pametuši. Izsekojot abu varoņu dzīves gaitām uz 20. gadsimta pirmās puses dramatisko notikumu fona, filma stāsta, kā viens no viņiem kļūst par "izcilāko savas paaudzes kinorežisoru" totalitārajā Padomju Savienībā, bet otrs – par "izcilāko savas paaudzes domātāju" liberālajā Lielbritānijā.

Pēdējā kinovakarā ievadvārdus teiks filmas "Escaping Riga" režisors Dāvis Sīmanis, arī pazīstams kinoteorētiķis.

Kino klasika Kalnciema kvartālā

Rīdzinieku un tūristu iecienītājā Kalnciema kvartālā (Kalnciema un Melnsila ielu krustojums) arī šogad atsevišķos seansos varēs skatīties brīvdabas kino. Šogad programmā – absolūtā kino klasika. 22. jūlijā varēs noskatīties 1939. gada filmu "Gone With the Wind" ("Vējiem līdzi"), bet 30. jūlijā – 1953. gada komēdiju "Gentlemen Prefer Blondes" ("Džentlmeņi izvēlas blondīnes") ar lieliskajām Merilinu Monro un Džeinu Raselu galvenajās lomās.

Seansu programmai var sekot līdzi "KinoLaika" Facebook profilā.

'KinoMoon' Jelgavā

Par prieku jelgavniekiem, 1. jūlijā Jāņa Asara ielā 17 atklāts mini-mobilais brīvdabas kinoteātris "Kino Moon", kurā līdz pat augusta beigām reizi nedēļā iespējams skatīties visdažādākās filmas.
Precīza "Kino Moon" programma atrodama kinoteātra "Facebook" profilā.

'Goldingen Knight Cinema' Kuldīgā

Jau kopš 2011. gada vasaras Kuldīgas Pilsētas dārzā darbojas "Goldingen Knight Cinema", kas vasarās piektdienu un sestdienu novakarēs brīvā dabā un bez maksas kuldīdzniekiem un pilsētas viesiem piedāvā dokumentālās un spēlfilmas, kā arī animācijas filmas un videomākslu.

Jau šajā nedēļas nogalē, 8. un 9. jūlijā, “Goldingen Knight Cinema” būs skatāmas Dizaina filmu festivāla filmas.

Vēl jūlijā Kuldīgā varēs noskatīties gan filmu par populāro grupu "Prāta vētra" – "Septiņi soļi svaiga gaisa", gan "Dabas koncertzāles" koncertfilmu "Devons", kā arī virkni jaunāko spēlfilmu. Precīza seansu programma "Goldingen Knight Cinema" mājaslapā.

Lielākais brīvdabas kinoteātris šovasar – Jūrmalā

Foto: Publicitātes foto

Līdz pat vasaras beigām Jūrmalā, Majoru sporta laukumā (Rīgas iela 1, Majori, Jūrmala), darbojas "Cinamon Vasaras kino". Kinomīļiem katru vakaru ir iespēja vasarīgā atmosfērā baudīt atzītas kino pērles oriģinālvalodā ar tulkojumu latviski vai krieviski.

Jaunatklātais vasaras kinoteātris ir patlaban vienīgais āra kino Jūrmalā. Kinoteātris ierīkots daļēji atvērtā sporta hallē ar jumtu, un filmas tur var baudīt arī lietus laikā.

Biļetes iepriekšpārdošanā nopērkamas bezrindas.lv un norises vietā.

Seansu programma – www.cinamonsummer.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!