Foto: Publicitātes foto
Filma apliecina Ivara Zviedra operatora raudzi un veiksmīgo sadarbību ar Inesi Kļavu, veidojot filmas sižetu un ritmu – uztverei blīvās teatrālās mizanscēnas ir atšķaidītas ar skarbās dabas un Intas Ozoliņas saimniecības askētiskām epizodēm.

Filmas veidotāji ir centušies pārsteigt (vai pat provocēt) skatītājus ar Ozoliņas valodas un uzvedības (tas ir – dzīves) tiešumu, kā arī ar operatora neatlaidīgo uzmācību, pārkāpjot privātuma un ētikas robežu.

Zviedris kādā filmas epizodē teic, ka filma ir par "attiecībām". Šķiet, ka precīzāks apzīmējums būtu – "viltus attiecībām", jo operators darbojas kā "dubultaģents" – gan tēlojot lomu līdzās I. Ozoliņai, gan domājot par skatītāja intereses piesaisti un filmas jokaino dabu.

Taču vienlaikus šīs attiecības atgādina Mazā Prinča un Lapsas draudzību un raisa pārdomas ne tikai par filmas dalībnieku un veidotāju personīgo atbildību un ētiku, bet arī par dokumentālā kino žanra robežām.

Ineses Kļavas un Ivara Zviedra filmu "Dokumentālists" Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā izrādīs sestdien, 8.septembrī, pulksten 17 un svētdien, 9.septembrī, pulksten 21.

(Rež. Inese Kļava, Ivars Zviedris, Studija VFS Films un Anša Epnera studija AVE, 82 min, 2012, Latvija)

Pie skarbās un vientuļās purva Intas ierodas dokumentālists. Viņa acīs Inta ir brīnišķīga - izcila filmas varone ar spēcīgu raksturu, bet mežonīgā sieviete drīzāk gatava filmētājam uzlikt lāstu, nekā ļauties iemūžināties. Intas viedoklis par kinodokumentālista profesiju nebūt nav glaimojošs, taču režisora neatlaidība dara savu, Intas sirds tiek iekarota. Un drīz pēc tam salauzta. Rezultāts ir saspringta divu cilvēku mijiedarbība visas filmas garumā, emociju uzplūdi un atplūdi, strīdi un salabšana gluži kā ikvienās attiecībās.

Filma "Dokumentālists" nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" tika atzīta par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu, kā arī ieguva Skatītāju balvu un portāla "Delfi" speciālbalvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!