Foto: Publicitātes attēli

Asiņainajā karā, kas 2014. gada pavasarī sākās Ukrainas austrumos, līdzās karavīriem lielu ieguldījumu valsts aizsardzībā sniedz brīvprātīgie. Par šiem cilvēkiem, kuri visdažādākajos veidos ar darbiem un ziedojumiem stiprina valsts pretošanās spējas, dokumentālo filmu veido latviešu režisors Jānis Vingris (attēlā ar kameru).

"Viņi ir visur – gan frontē, gan aizmugurē. Ukrainā pastāv uzskats, un es tam ticu, ka okupācijas spēku tālāka virzība tika apstādināta, pateicoties tieši brīvprātīgo milzīgajam atbalstam," Vingris stāsta intervijā portālam "Delfi".

Foto: Publicitātes attēli

Teātra un kino režisors filmēšanas laikā šī gada vasarā izbraukājis teju visu Ukrainas frontes līniju, kas stiepjas no Azovas jūras piekrastes Doņeckas apgabalā līdz Krievijas robežai Luhanskas reģionā. Nevienu latvieti karotāju rindās viņš nav sastapis.

Iekļūšana piefrontes zonā un pārvietošanās tajā bija sarežģīta, situācija tur var mainīties ik pa stundai, jāuzmanās no diversantiem un snaiperiem, Vingris raksturo darba apstākļus Ukrainas austrumos.


Kartes avots

"Pēdējā lieta, ko vēlies, ir palikt bez naktsmājām līdz ar tumsas iestāšanos. Šādā situācijā nācās atmest plānus un ieceres, bet ļauties nejaušībām. Videokameras klātbūtne ne visur ir vēlama. Žēl bija palaist garām daudz interesantu lietu, kuras diemžēl filmēt bija aizliegts," skaidro režisors, kurš pats arī ir šī projekta operators.

Filma "Volontieri" veltīta brīvprātīgajiem, kas vāc un nogādā visdažādāko palīdzību slikti apgādātajiem Ukrainas karavīriem.

"Tie ir maskēšanās tīkli, kurus no darba brīvajā laikā ar nokrāsotiem un strēmelēs saplēstiem palagiem pin sievietes, vai ūdens un pārtikas piegāde karavīriem, vai ziedojumu vākšana militārā aprīkojuma iegādei un nogādāšanai frontē," daudzveidīgo brīvprātīgo ieguldījumu uzskaita Vingris.

Ar ziedojumu palīdzību uz fronti tiek nogādāts autotransports, nodrošināta militārā apmācība, pirmās medicīniskās palīdzības kursi, tiek ārstēti un atbalstīti karā sakropļotie, ir izveidoti bēgļu centri. Pat izstrādātas viedtālruņu un datoru lietotnes tankistiem un artilēristiem, kā arī iegādāts medicīniskās evakuācijas helikopters, viņš skaidro.

Foto: Publicitātes attēli

"Grūti apjēgt visu to milzīgo ieguldījumu. Šo filmu veidojot, man neviļus uzmācās jautājums – vai kara gadījumā pie mums arī kas tāds būtu iespējams," spriež režisors.

Filmas galvenie varoņi ir brīvprātīgie Rodions un Ivans, kuri simtiem kilometru garā braucienā nogādā ziedotāju sarūpēto palīdzību tieši uz frontes līniju. Viņi nav vienkārši kurjeri – vīri ir ģērbti militārā apģērbā un bruņoti, nakts laikā ceļojot izmanto nakts redzamības iekārtas.

Savu motivāciju veidot filmu par Ukrainas notikumiem Vingris skaidro ar vēlmi dot kaut nelielu pretsparu Ukrainu nomelnojošajai Krievijas propagandai, parādot pasaule citādu skatījumu un tādā veidā palīdzot Ukrainas cīņā.

"Liels bija mans pārsteigums par milzīgo dezinformācijas lavīnu, kas sekoja līdz ar kara attīstības gaitu. Ukrainas notikumi palīdzēja man apjaust to milzīgo Krievijas propagandas mašinēriju, kas darbojas ar pilnu jaudu, lai diskreditētu ukraiņus, pataisītu viņus par zvērīgiem fašistiem, kas sit krustā mazus bērnus, verdzībā izmantotu karagūstekņus. Tad arī radās doma par filmu, kas būtu mans pienesums īsteno notikumu atainošanā," uzsver autors.

Foto: Publicitātes attēli

Filmu Vingris veido kopā ar uzņēmēju Renāru Sproģi. Līdz šim visas ar filmēšanu un braucieniem uz Ukrainu saistītās izmaksas ir seguši paši, taču filmas pabeigšanai – montāžai un citam studijas darbam – ir nepieciešams papildu finansējums. To filmas autori cer savākt "KickStarter" ziedojumu vākšanas kampaņā.

Filma būs pieejama latviešu un angļu valodas versijās, bet, ja līdzekļi atļaus, arī citās mēlēs. Filma pie skatītājiem varētu nonākt jau nākamā gada sākumā.

Vingris savas radošās karjeras laikā ir veidojis vairākas dokumentālās un īsfilmas, reklāmas un mūzikas videoklipus.

Vairāk informācijas par topošo filmu "Volontieri" un ziedošanas iespēja ir šeit.

Fragments no Jāņa Vingra filmas "Pēdējais Lāčplēsis"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!