Foto: Publicitātes foto

Otrdien "Forum Cinemas" k/t "Kino Citadele" notika Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" rīkotās Preses brokastis, kurās ar mediju pārstāvjiem tikās festviāla organizatori, vadošo kultūras institūciju vadītāji un sadarbības partneri. Ar uzrunām festivāla pirmo dienu atklāja LR kultūras ministre Dace Melbārde (NA), Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma, "Forum Cinemas" izpilddirektors Normunds Labrencis un festivāla mākslinieciskais vadītājs Aigars Grauba.

Atsaucoties uz festivāla devīzi "Mainām skatpunktu", kultūras ministre atzina: "Uz Latvijas valsti tās simts gados var paskatīties no ļoti dažādiem skatpunktiem, un filma kā mākslas forma šādas iespējas realizēšanai ir ļoti piemērota. Rudens ir bagāts ar kinofestivāliem, un, kad es skatos, kā šie notikumi viens otru papildina, man liekas, tā ir ļoti laba iespēja gan skatītājiem, gan filmu veidotājiem liela konteksta ietvaros novērtēt, ko tad šajā gadā esam izdarījuši savā nacionālajā kino."

Nacionālā Kino centra direktore Dita Rietuma savā uzrunā apsveica festivālu ar spēcīgo vizuālo kampaņu un izteica cerību, ka tā uzjundīs skatītāju interesi par latviešu kino: "Un, kas ļoti būtiski, uzjundīs interesi tieši par latviešu dokumentālo kino, jo tas ir šīgada "Lielā Kristapa" filmu programmas pamata stūrakmens. Tam ir dažādi iemesli - viens no tiem ir tas, ka kopš iepriekšējā festivālu nav pagājis vēl ne gads; un, lai kā arī mēs gribētu, tomēr pilnmetrāžas filmu process un tā naudiskā bāze nav tik milzīga, lai mēs saražotu ļoti daudz filmu tik īsā laika posmā. Tāpēc pamatā tās ir dokumentālās filmas, spēles īsfilmas un animācija." Taču, kā piebilda Rietuma, arī spēlfilmas top un drīzumā piedzīvos savas pirmizrādes, stāsta festivāla organizatori.

Festivāla sākumu simbolizē plakāts uz k/t "Kino Citadele" fasādes, uz kura redzams izcilā latviešu kinooperatora Mika Zvirbuļa portrets. Viņš 25. oktobrī, festivāla noslēguma ceremonijā saņems balvu par Mūža ieguldījumu Latviešu filmu mākslā, savukārt 21. oktobrī paredzēts meistaru godinošs pasākums.

Kā Preses brokastīs uzsvēra festivāla koordinatore Ieva Romanova, pašam meistaram klātesot: "Labs cilvēks nav profesija, bet, ja labs profesionālis ir labs cilvēks - tas ir ārkārtīgi svarīgi. Mikam Zvirbulim šogad aprit 55 gadi, kopš viņš iesāka savu radošo darbību. Filmu, pie kurām viņš strādājis, ir 40 vai pat vairāk, 30 no tām - spēlfilmas, un tas ir ļoti, ļoti nopietns devums." Kā pastāstīja Romanova, Zvirbulis filmējis dažāda rakstura filmas, no "Tās dullās Paulīnes dēļ" līdz "Es visu atceros, Ričard!". Katrā no šīm filmām ir savs dramaturģiskais sāls, katra no tām ir iezīmīga ar attēla kultūru un kvalitāti: "Ja mūsu kino attīstība būtu atspērusies no filmas "Elpojiet dziļi!", kura bija tik svaiga, moderna, citādāka tajā laikā, tad mūsu kino attīstība būtu bijusi daudz savādāka, viņa būtu bijusi drosmīgāka. Un šeit atkal pie kameras stāvēja Miks Zvirbulis", sprieda Romanova.

Kino vēsture iezīmējas arī uzņēmuma "Valmiermuižas alus" īpaši kinofestivālam "Lielais Kristaps" darītajā eila rauga alū "The Royal Vio". Ierobežotā apjomā izlaistais atspridzinājums ar savu nosaukumu un jūgendstila noformējumu atsaucas uz vienu no pirmajiem publiskajiem kinoteātriem kurš darbojās Rīgā, 20. gs. sākumā, stāsta festivāla organizatori. 40 centi no katra pārdotā dzēriena tiks novirzīti festivāla balvai kategorijā "Labākā debija".

Brokastu noslēgumā festivāla mākslinieciskais vadītājs Aigars Grauba aicināja: "Es aicinu kino nozares kolēģus: nāciet, skatieties filmas, izsakiet savu vērtējumu, jo - kas var būt labāk, kā saņemt labus, atzinīgus vārdus no sava kolēģa par darbu, ko esi ieguldījis savā filmā. Un tikpat ļoti es aicinu arī skatītājus, būtībā - mūsu finansētājus, jo tādi esam mēs visi, maksādami nodokļus. Šis ir atskaites laiks, kurā mēs viņiem - un viens otram - varam parādīt, ko gada laikā esam izdarījuši. Lai mums ir interesants un piesātināts šis mēnesis!"

Ar festivāla programmu iespējams iepazīties internetā, turpat iegādājamas arī biļetes. Festivāls norisināsies līdz 15. oktobrim kinoteātrī "Kino Citadele". Savukārt no 15. oktobra līdz 25. oktobrim filmu izlase tiks izrādīta Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros kinoteātrī "Splendid Palace".

Kopumā festivālā tiks demonstrētas 87 dažāda žanra filmas, notiks 17 filmu pirmizrādes un būs skatāmas 25 debijas filmas. Šogad festivāla balvu saņēmējus noteiks vairāk kā 400 kino nozares profesionāļu liela žūrija - "Lielā Kristapa Forums". Balsošana par filmām notiks aizklāti, speciāli izveidotā vietnē tīmeklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!