Foto: LETA

Nacionālajā filmu festivālā “Lielais Kristaps” 29. septembrī plkst. 19:00 pirmizrāde režisores Antras Cilinskas dokumentālajai filmai “Laimes formula”. Seansā ar filmu iepazīstinās pati režisore, kā arī viena no varonēm - veselības un optimisma mācības tautskolotāja Inese Ziņģīte, kā arī citi filmas varoņi.


"Bieži mūs piemeklē domas par to, kā būt laimīgam, kā kļūt veselam un kur gūt iedvesmu. Atbildes uz šiem jautājumiem mēs meklējam katrs savā veidā. Lai tās atrastu, kādam ir jābrauc uz Indiju, kādam jānoslēdzas būdiņā meža vidū, bet citi uzticas tradicionālām metodēm. Tomēr, klausoties dažādos padomos, mēs reizēm aizmirstam rīkoties paši un sagaidām, ka laime mums tiks pienesta uz paplātes. Kā saka Inese Ziņģīte: "Manā leksikā nav tāda vārda "nevaru", ir tikai vārds "negribu"," filmas noskaņu raksturo festivāla pārstāvji.

Dokumentālajā filmā "Laimes formula" skatītājs iepazīs četrus cilvēkus un viņu laimes formulas. Visas šīs personības vieno neatlaidība, dzīvesprieks, humora izjūta un īpaša saikne ar dabu.

Režisore Antra Cilinska stāsta, ka ideja par filmu radās laikā, kad noritēja aktīvs darbs pie dokumentālās filmas "4. Maija Republika", kuru arī var noskatīties "Lielā Kristapa" programmā: "Darbs pie filmas prasīja daudz spēka un enerģijas. Atbildes, kur atgūt spēkus, mani pamudināja meklēt arī kāda drauga teiktais, kurš labprātāk izvēlējās muguras operāciju, nevis veica regulārus vingrinājumus, kas prasa laiku un piepūli. Tāpat arī mani ģimenes locekļi nereti mēdz nogaidīt līdz pēdējam brīdim, kad vienīgais ārstniecības veids patiešām ir ķirurģisks. Tajā pat laikā ir cilvēki, kuriem nekad nekas nekaiš, kuri ir dzīvespriecīgi un prot dzīvi izbaudīt. Kādā sarunā ar rakstnieci Noru Ikstenu viņa man pastāstīja par Artūra Tereško Dieva dārzu. Šis stāsts pamudināja meklēt arī citus cilvēkus un viņu laimes formulas." Artūrs Tereško nodarbojas ar augu terapiju un ir arī adatu terapijas pārzinātājs, viņš lielu nozīmi cilvēka ārstniecībā pievērš zāļu tējām.

Kopā ar pirmizrādi skatītājiem būs iespēja noskatīties vēl divas dokumentālās filmas, kuras caurvij cilvēka veselības un fiziskās labsajūtas tēma. Režisores Brigitas Eglītes dokumentāla filma "VIP Ķirurgs" ir stāsts par Latvijā un pasaulē zināmo ķirurgu Viktoru Kalnbērzu. 87 gadus vecais ārsts savā mūžā ir veicis nozīmīgas operācijas ne tikai dzimtenē, bet arī daudzviet pasaulē. Viņš bija pirmais ķirurgs, kurš Padomju Savienībā veica dzimuma maiņas operāciju, iemantojot neviennozīmīgu valdošās varas vērtējumu savai profesionālajai darbībai. Līdz pat iespējai, ka talantīgajam ķirurgam tiktu atņemts skalpelis, stāsta festivāla rīkotāji.

Savukārt režisora Andreja Verhoustinska darbs "Viktors un nakts" centrā ir vīrietis, kurš pēc redzes zaudēšanas nevien pārvar depresiju un atstumtības sajūtu, bet turpina pilnasinīgu dzīvi, veido attiecības, atrod spēkus un motivāciju garīgai attīstībai. Apzinoties savu atšķirību no redzīgajiem, Viktors nejūtas nepilnvērtīgs un nezaudē cerību, bet sabiedrības un likumdevēju izvairīgās vai neloģiskās attieksmes radītās neērtības uztver ar humoru - kā kuriozu. Ar pārējām festivālā iekļautajām filmām un to programmu iespējams iepazīties kinoteātra "Kino Citadele" mājas lapā. Turpat iegādājamas arī biļetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!