Foto: LETA

11. decembrī Dailes teātrī un LTV 1 tiešraidē notika Rīgas Starptautiskā kino festivāla un Latvijas Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" (LK) noslēguma ceremonija, kurā piešķīra balvas pēdējo divarpus gadu laikā uzņemtajām un pabeigtajām labākajām filmām un kino profesionāļiem 24 nominācijās. Festivāls "Lielais Kristaps" šogad notiek Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros un to rīko "Latvijas Kinematogrāfistu Savienība" sadarbībā ar Riga IFF.

Pirmo reizi festivāla un Latvijas kino vēsturē "Lielo Kristapu" par mūža ieguldījumu Latvijas kinomākslā saņēma divas personas – radošais tandēms režisors un operators Ivars Seleckis un montāžas režisore Maija Selecka. Viņi ir pāris gan kino, gan dzīvē. Balvu viņiem pasniedza pasaulslavenā aktrise un režisore Līva Ulmane.

Par labāko pilnmetrāžas spēlfilmu starptautiska žūrija atzina režisora Jāņa Norda filmu "Mammu, es tevi mīlu" (producenti Gatis Šmits, Alise Ģelze). Filma bija nominēta piecās kategorijās un latviešu kino augstāko apbalvojumu kā labākais spēlfilmas režisors saņāma režisors Jānis Nords un balvu kā "Labākā aktrise galvenajā lomā" saņēma Vita Vārpiņa

Arī pēc skatītāju balsojuma kinoteātrī filma saņēma balvu kā skatītāju simpātija. Filma stāsta par to, kā šķietami nenozīmīga piezīme skolā iesāk piedzīvojumiem bagātu nedēļu divpadsmitgadnieka Raimonda dzīvē. Viņš aizbēg no mājām, iekuļas apšaubāmā afērā ar lokālo prostitūtu, nonāk policijas redzeslokā un visbeidzot atrisina samilzušo konfliktu gan ar mammu, gan savu labāko draugu.

"Lielo Kristapu" nominācijā" "Labākā īsmetrāžas spēlfilma" saņēma režisora Stanislava Tokalova filma "Mazliet ilgāk" (producents Stanislavs Tokalovs). Filmā jauns puisis Amdis piedāvā savas vecāsmātes draudzenei – Mārai, kurai atlicis dzīvot pavisam nedaudz, izpildīt jebkuru viņas vēlēšanos apmaiņā pret viņas dzīvokli pēc nāves.

Par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu nosaukta režisora Pētera Krilova personiskais stāsts par sevi un tēvu "Uz spēles Latvija" (producents Uldis Cekulis). No kino arhīvu materiāliem viņa stāsts par tēvu cieši savijās ar padomju Latvijas čekistu viltīgo spēli pret zviedru-angļu-amerikāņu izlūkdienestiem. Čekas sausās un skarbās nopratināšanas protokolu lapas filmā atdzīvojas melnbaltās plastilīna animācijās.

Savukārt "Lielo Kristapu" kategorijā "Labākā dokumentālā filma līdz 65 min" ieguva režisora Dāvja Sīmaņa "Pēdējā tempļa hronikas" (producents Guntis Trekteris), kurā ar poētisku minimālismu filma izseko Latvijas Nacionālās bibliotēkass celtniecībai.

Labākā animācijas filma ir "Akmeņi manās kabatās" (režisore Signe Baumane, prod. Signe Baumane, Sturgis Warner, Roberts Vinovskis). Tās režisore Signe Baumane par šo darbu saņēma arī "Lielo Kristapu" nominācijā "Labākais scenārists" un "Labākais animācijas filmas režisors". "Akmeņi manās kabatās" ir animācijas filma pieaugušajiem - patiesos notikumos balstīts fantastisks stāsts par piecām Signes Baumanes dzimtas sievietēm, Signi pašu ieskaitot, viņu cīņu ar dzīves pārbaudījumiem, depresiju un neprātu.

"Labākais animācijas filmas mākslinieks" ir Edmuds Jansons par divām filmām "Kora turneja" (režisors Edmunds Jansons, producente Sabīne Andersone) un "Starptautiskā tēvu diena" (režisors Edmunds Jansons; producente Sabīne Andersone). Animācijas filmai "Kora turneja" ir arī balva kategorijā "Labākais skaņu režisors", ko saņēma Ģirts Bišs.

Par labāko debijas filmu nosaukta Jura Kursieša pilnmetrāžas spēlfilma "Modris" (producenti Juris Kursietis, Vicky Miha, Ingmar Trost), kura saņāma arī interneta portāla "Delfi.lv" lasītāju balvu, kas tika noteikta interneta balsojumā. Šīs filmas aktrise Rēzija Kalniņa saņēma Lielo Kristapu kā "Labākā aktrise otrā plāna lomā". Filma stāsta par jaunieti Modri, viņa attiecībām ar māti un sava nezināmā tēva meklējumiem.

Filmu kategorijā "Labākā minorā kopprodukcijas filma" atzīta Latvijas un Lietuvas kopražojuma filma "Spēlmanis" (Studio Uljana Kim, Lit, producents Roberts Vinovskis, studija "Locomotive Productions"; režisors Ignas Jonynas). Šajā kategorijā tika vērtētas Latvijas un citu valstu kopražojumu filmas, kurās strādājuši Latvijas professionāļi un Latvijas producents "mazā" kopproducenta statusā. Šīs filmas operators Jānis Eglītis saņēma apbalvojumu kā "Labākais spēlfilmas operators". 

Filmā "Spēlmanis" ātrās palīdzības mediķis un kaislīgs spēlmanis Vinsents, sapratis, ka nespēs nomaksāt savus azartspēļu parādus, atrod situācijai radikālu risinājumu – pats izveido nelegālu azartspēli uz dzīvību un nāvi.

Profesionālajās nominācijās par labāko aktieri galvenajā lomā žūrija atzina Jāni Āmani filmā "Sapņu komanda 1935". Šīs filmas kostīmu māksliniece Sandra Sila apbalvota kategorijā "Labākā kostīmu māksliniece" un Līga Pipare kā "Labākā montāžas režisore".

Labākais aktieris otrā plāna lomā ir Ziedonis Ločmelis par tēlojumu filmā "Džimlai Rūdi rallallā". Labākais dokumentālās filmas režisors ir Viesturs Kairišs par darbu "Pelikāns tuksnesī", kā arī šī filmas operators Gints Bērziņš saņēma "Lielo Kristapu" kategorijā "Labākais dokumentālās filmas operators".

Labākās mākslinieces ir Kristīne Plūksna-Zvagule un Ieva Romanova par darbu filmā "Escaping Riga". Arī šīs filmas grima māksliniece Sarmīte Balode saņēma balvu kā "Labākā grima māksliniece".

"Labākais mūzikas autors" ir Jēkabs Nīmanis, kurš "Lielo Kristapu" saņēma par darbu filmās "Māra" un "Vairāk nekā dzīve".

Šogad atsevišķā konkursā tika vērtētas arī studentu filmas, kuras varēja noskatīties gan Kaņepes Kultūras centrā, gan TV24 ēterā. Balvu saņēma Lizetes Murovskas animācijas filma "Vakars uz ezera" un Lienes Lindes filma "Četri mielasti".

Pirmo reizi "Lielais Kristaps" notiek starptautiska pasākuma – Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros, ievadot Eiropas Kino akadēmijas (EKA) balvu pasniegšanas ceremonijas, kas notiks Rīgā 2014.gada 12.-13.decembrī. Festivāls tiek rīkots ciešā sadarbībā ar "Rīga – Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014" notikumu programmu, uzsverot Latvijas filmu piederību Eiropas kino nozarei.

Festivālam "Lielais Kristaps" tika pieteiktas teju 100 filmas, no kurām konkursā iekļuva 34. Pirmo reizi festivāla vēsturē kino darbus vērtēja starptautiska žūrija.

"Lielā Kristapa" šīgada konkursa žūrijā bija: režisors Jānis Streičs kā žūrijas priekšsēdētājs, producents, Latvijas Kinoproducentu asociācija pārstāvis Bruno Aščuks, operators un Kinooperatoru ģildes pārstāvis Valdis Eglītis, filmu kritiķe un filmu kritiķu asociācijas "FIPRESCI Latvija" pārstāve Anita Uzulniece, režisors un Latvijas Kinematogrāfistu savienības valdes loceklis Andis Mizišs, animācijas režisore Roze Stiebra un 3 ārvalstu viesi – filmu kritiķe un Krievijas kinoakadēmijas NIKA locekle Elena Stishova (Krievija), kino žurnālists un kritiķis Jan Schulz – Ojala (Vācija) un kino teorētiķis un Norvēģijas filmu institūta pārstāvis Jans Eriks Holsts (Norvēģija).

Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā 13. decembrī Rīgā norisināsies Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija un tas ir rosinājis Latvijas kino profesionāļus iespējami daudzveidīgi prezentēt Latvijas kino starptautiskajā vidē. 

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) ietvaros notiks Latvijas nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps 2014", tiks rādīta Eiropas Kino akadēmijas balvai izvirzīto filmu programma un Eiropas filmu retrospektīva, Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma, Krievijas dokumentālo filmu festivāla programma "Artdocfest/Riga", Rīgas Kino muzeja programma "Kino 1914", filmu festivāla 2ANNAS īpaši Riga IFF sarūpētas filmu programmas un scenāristiem veltīts nozares pasākums, kā arī Nacionālā Kino centra sagatavota plaša festivāla industrijas programma – "Riga Meetings" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Pirmo Rīgas Starptautisko kino festivālu atbalsta VKKF, Rīgas dome, Latvijas Valsts Meži, Kino "Splendid Palace", "Lavazza","Vision Express","TNT", savukārt informatīvo atbalstu nodrošina: Latvijas Radio, Latvijas Televīzija, Dienas mediji, portāls "Delfi", aģentūra LILIT, interneta žurnāls "Satori", "Rīgas Laiks","Veto Magazine","Fold" u.c. Rīgas Starptautiskais kino festivāls noris "Kino Citadele, kinoteātrī "K-Suns" un kinoteātrī "Splendid Palace". Bērnu un jauniešu filmu programmas atbalstītāji – saldumu ražotāji "Laima".

LAUREĀTI

Filmu kategorijas:

LABĀKĀ PILNMETRĀŽAS SPĒLFILMA:
"Mammu, es tevi mīlu" (rež. Jānis Nords; prod. Gatis Šmits, Alise Ģelze)

LABĀKĀ ĪSMETRĀŽAS SPĒLFILMA:
"Mazliet ilgāk" (rež. Stanislavs Tokalovs; prod. Stanislavs Tokalovs)

LABĀKĀ PILNMETRĀŽAS DOKUMENTĀLĀ FILMA:
"Uz spēles Latvija" (rež. Pēteris Krilovs; prod. Uldis Cekulis)

LABĀKĀ DOKUMENTĀLĀ FILMA Līdz 60':
"Pēdējā tempļa hronikas" (rež. Dāvis Sīmanis; prod. Guntis Trekteris)

LABĀKĀ ANIMĀCIJAS FILMA:
"Akmeņi manās kabatās" (rež. Signe Baumane; prod. Signe Baumane, Sturgis Warner, Roberts Vinovskis)

LABĀKĀ DEBIJAS FILMA:
"Modris" (rež. Juris Kursietis; prod. Juris Kursietis, Vicky Miha, Ingmar Trost)

LABĀKĀ MINORĀ KOPPRODUKCIJAS FILMA
"Spēlmanis" (Studio Uljana Kim, Lit, LV producents Roberts Vinovskis, studija "Locomotive Productions" ; rež. Ignas Jonynas)

Profesionālās kategorijas:

LABĀKAIS SCENĀRISTS
Signe Baumane – "Akmeņi manās kabatās"

LABĀKAIS SPĒLFILMAS REŽISORS
Jānis Nords – "Mammu, es tevi mīlu"

LABĀKĀ AKTRISE GALVENAJĀ LOMĀ
Vita Vārpiņa – "Mammu, es tevi mīlu"

LABĀKAIS AKTIERIS GALVENAJĀ LOMĀ
Jānis Āmanis – "Sapņu komanda 1935"

LABĀKĀ AKTRISE OTRĀ PLĀNA LOMĀ
Rēzija Kalniņa – "Modris"

LABĀKAIS AKTIERIS OTRĀ PLĀNA LOMĀ
Ziedonis Ločmelis – "Džimlairūdi rallallā"

LABĀKAIS SPĒLFILMAS OPERATORS:
Jānis Eglītis – "Spēlmanis"

LABĀKAIS MĀKSLINIEKS
Kristīne Plūksna-Zvagule, Ieva Romanova – "Escaping Riga"

LABĀKAIS KOSTĪMU MĀKSLINIEKS
Sandra Sila – "Sapņu komanda 1935"

LABĀKAIS GRIMA MĀKSLINIEKS
Sarmīte Balode – "Escaping Riga"

LABĀKAIS DOKUMENTĀLĀS FILMAS REŽISORS
Viesturs Kairišs – "Pelikāns tuksnesī"

LABĀKAIS DOKUMENTĀLĀS FILMAS OPERATORS
Gints Bērziņš – "Pelikāns tuksnesī"

LABĀKAIS ANIMĀCIJAS FILMAS REŽISORS
Signe Baumane – "Akmeņi manās kabatās"

LABĀKAIS ANIMĀCIJAS FILMAS MĀKSLINIEKS
Edmunds Jansons – "Kora turneja", "Starptautiskā tēva diena"

LABĀKAIS MŪZIKAS AUTORS
Jēkabs Nīmanis – " Māra", "Vairāk nekā dzīve"

LABĀKAIS SKAŅU REŽISORS
Ģirts Bišs – "Koru turneja"

LABĀKAIS MONTĀŽAS REŽISORS
Līga Pipare – "Sapņu Komanda 1935"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!