Foto: Vida Press
Nelielā auguma Franču komiķis Luijs de Finess, kuru pasaule, tostarp PSRS un Austruma bloka valstis iemīļoja kā mūžīgi ņipro, bet smieklīgo žandarmu, pasaulē nāca pirms 100 gadiem.

Viņš piedzima 1914. gada 31. jūlijā Parīzē no Spānijas emigrējušam pārim kā Luijs Žermēns Dāvids de Finess de Galarsa. Savu saīsināto skatuves vārdu viņš ieguva vien pēc 28 gadu vecuma sasniegšanas, kad pievērsās aktiera karjerai, bet līdz pirmajām lielajām lomām bija jāgaida vēl vairāk nekā desmit gadus.

Slavu Francijā un pasaulē de Finess pirmo reizi guva pēc filmēšanās režisora Žana Žiro 1963. gada filmā "Pik–Pik". Tai sekoja sešas komēdijas par žandarmu, kuru galvenā sāls slēpās tieši augumā nelielā aktiera komiķa talantā. Tostarp milzu popularitāti guva filmu "Fantomass" triloģija, kurā de Finess tēloja Fantomasa noziegumu izmeklētāju

Lai gan franču komēdijas ar viņa piedalīšanos, kā arī Fantomass jau 60. gados bija pazīstamas pat aiz "dzelzs priekškara", Angliski runājošā pasaule, tostarp ASV ņipro franču aktieri iepazina tikai ar 1973. gada filmu "Rabīna Jēkaba piedzīvojumi".

Viņš dzīves laikā paspēja piedalīties 100 teātra lugās un 155 filmās.
Tiesa, liela daļa no tām ir maznozīmīgas un bieži vien pat nemanāmas
viņa karjeras sākumā, kad viņš filmējās pat 18 filmās viena gada laikā.

Pēdējā de Finesa loma bija 1982. gada filmā "Žandarms un žandarmes", pēc kuras galvenokārt veselības problēmu dēļ viņš pameta kino un pievērsās rožu audzēšana. Slavenais komiķis mira no sirdstriekas nepilnu gadu vēlāk - 1983. gada 27. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!