Noslēdzies Nacionālais lugu konkurss, kuru rīkoja Latvijas Dramaturgu ģilde sadarbībā ar LR Kultūras ministriju, ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu, “Delfi” portālam pastāstīja dramaturgs Dainis Grīnvalds.
Konkursa žūrijā darbojās literatūras un teātra zinātnieki Līvija Akurātere un Gunārs Bībers, kā arī Grīnvalds un Jānis Jurkāns.

Konkursam bija iesniegtas 97 lugas, kuras tika vērtētas trīs nominācijās – pilna apjoma luga, bērnu un jaunatnes luga, viencēliens.

Pilna apjoma lugu nominācijā tika piešķirtas četras pirmās godalgas LS 350,- katra: Egīlam Ermansonam par traģikomēdiju „Subates Fen-Šui”, Jurim Heldam par drāmu „Miglas bērni”, A.Kadam par traģēdiju „Pieneņpūka” un Ērikam Vilsonam par skumjo komēdiju „Vovačka”. Tika piešķirtas divas otrās godalgas LS 200,- apjomā katra: Aivaram Jansonam par lugu „Priekšpilsētas jaunatne” un Leldei Stumbrei par lugu „Ķiploku lauks”, kā arī divas veicināšanas prēmijas LS 100,- katra: Mārim Pauzeram par jocīgo drāmu „Robinsona Kruzo brīnišķīgais sapnis” un Hermanim Paukšam par parodiju „Muitnieka māja” un pikanto komēdiju „Sieksta”.

Bērniem un jaunatnei domāto lugu nominācijā tika piešķirtas četras pirmās godalgas LS 300,- apjomā katra: Aldim Linē par leļļu lugu „Teiksma par dzintara gliemežvāku”, Ievai Melgalvei par lugu jaunatnei „Metāls”, Hermanim Paukšam par lugām bērniem „Kā Sarkangalvīte ar vilku spēlējās”, „Kika”, „Trīs resni laupītāji”, Mārim Putniņam par leļļu lugu „Kas zaķīti pasargās”. Tika piešķirtas piecas otrās godalgas LS 200,- apjomā katra: Agitai Dragūnai par bērnu muzikālas izrādes libretu „Kaiju kalns”, Kikone par paplašināto mūsdienu aforismu enciklopēdiju jaunatnei „Kad nav, ko ēst, bet ir, ko teikt”, Annai Lini par sapni ar dzīves piegaršu jaunatnei „Luga”, Astrai Meklerei par lugu jaunatnei „Pirmais sniegs”, Egīlam Šņorem par lugu pieaugušajiem par bērniem un bērniem par pieaugušajiem „Govs nav zirgam sieva”. Tika piešķirta viena veicināšanas prēmija Ls 100,- apjomā Egīlam Ermansonam par operetīti bērniem, kam patīk dziedāt, dejot un improvizēt „Čikuči”.

Viencēlienu nominācijā godalgas LS 150,- apjomā tika piešķirtas četriem autoriem, kuri bija iesnieguši vairākus veiksmīgus viencēlienus: Ieva Melgalvei par viencēlieniem jauniešiem „Vētra” un „Dāvana”, Valentīnai Ozolai par viencēlieniem jauniešiem Hei, grafiti! un „Piektā gadalaika nebūs”, Leldei Stumbrei par viencēlieniem „Sunītis” un „Upīte”, Andrim Zeibotam par viencēlienu „Liliju ezers”, operu-pops-hause „sīraprilis Kukurmušs jeb tev mīlīgo ir jāsūslā” un grotesku „Prokrusts”. Godalgas LS 100,- apjomā tika piešķirtas: Ilvijai Blokai par viencēlienu pusaudžiem „Ole Lukoije”, Jānim Joņevam par viencēlienu „13 liecības par kādu interesantu parādību”, Tomam Ķencim par drāmu „Revolucionārs”, Ritai Misūnei par viencēlienu „Ceļa malā”, Hermanim Paukšam par viencēlienu „Es pagaidīšu aiz durvīm”. No konkursā negodalgotajām lugām 17 pilna apjoma lugas un 21 viencēlienus žūrija atzina par pietiekoši saturīgiem, lai varētu ieteikt izmēģināt uz skatuves.

Īpaši jāatzīmē konkursam iesniegto bērniem un jaunatnei domāto lugu labais līmenis un tas, ka vairākas no šīm lugām rakstījuši gados patiešām jauni autori, kas dod iespēju uz nākotni skatīties ar zināmām cerībām.

Konkursa norisi pilnībā finansēja Kultūrkapitāla fonds

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!