Foto: F64
Ar Jaunā Rīgas teātra (JRT) izrādi "Klusuma skaņas" Alvja Hermaņa režijā, 29.maijā tiks atklāts XIII Starptautiskais festivāls "Raduga", kas līdz 4.jūnijam notiks Sanktpēterburgā, liecina informācijasteātra mājaslapā.

JRT atklāt šo festivālu uzaicinājis Sanktpēterburgas Valsts A.Brjanceva Jaunatnes teātris, kura mākslinieciskais vadītājs ir Ādolfs Šapiro. Jau nākamajā festivāla dienā uzstāsies vēl vieni viesi no Latvijas – M.Čehova Rīgas Krievu teātris ar izrādi "Graņonka" Elmāra Seņkova režijā.

Festivāla viesu vidū ir arī "ČITEN" no Japānas, "VAT-Teatr" no Igaunijas, "Novij Teatr" no Polijas, Maskavas jauniešu teātris, SAMART no Samāras, teātra kompānija Atvērtā telpa no Sanktpēterburgas, Krievijas akadēmiskais jauniešu teātris RAMT no Maskavas, Pēterburgas dokumentālā skatuve, "SPB. Live" no Sanktpēterburgas.

Festivāls pastāvēšanas laikā ir kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem teātra notikumiem Sanktpēterburgas pavasarī. Festivāls ir unikāls tematikas ziņā – tā uzmanības centrā ir jauniešu teātra aktualitātes, tēmas un problēmas gan Krievijā, gan citviet. Festivāla programmā iekļautas jaunu režisoru izrādes, darbi, kam pamatā mūsdienu dramaturģija, sezonas spilgtākie, oriģinālākie iestudējumi un izrādes, kas vēsta par jaunību. Festivāla ietvaros līdzās izrāžu skatei norit arī dramaturgu semināri un dažādas meistarklases. Tradicionāli festivālu noslēdz zinātniski praktiska konference, kas veltīta bērnu un jauniešu teātrim.

Jau trešo reizi festivālā piedalās viens no vecākajiem jauniešu auditorijai domātajiem repertuāra teātriem pasaulē – A.Brjanceva Jaunatnes teātris. 1922.gadā teātri nodibināja slavenais režisors un pedagogs Aleksandrs Brjancevs, kurš teātri vadīja četrdesmit gadus. Pirmizrāde un teātra vizītkarte ilgus gadus bija izrāde "Zirdziņš kuprainītis", arī par teātra emblēmu kļuva zirdziņa kuprainīša tēls.

Festivālu "Raduga" organizē Krievijas Federācijas Kultūras ministrija, Krievijas Federācijas Teātra darbinieku savienība, Sanktpēterburgas Kultūras komiteja, Krievijas centrs ASSITEŽ un Sanktpēterburgas Valsts A.Brjanceva Jaunatnes teātris, kura telpās notiks JRT viesizrāde.

Alvja Hermaņa veidotā izrāde "Klusuma skaņas" pirmizrādi piedzīvoja 2007. gada novembrī, Berlīnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!