Foto: F64
Rīgas Krievu teātrī 10. martā pirmizrādi piedzīvos režisora Igora Koņajeva muzikāla fantāzija divos cēlienos "Tango ar Stroku" par Vecrīgas "tango karali" Oskaru Stroku, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Rīga ir savāda pilsēta ar bagātu vēsturi, kas apvīta ar teikām un leģendām. Kāds gudrais ir teicis: "Tam, kurš mācēs izlasīt leģendu, tā atklās vairāk patiesības nekā vēsturiskā hronika." "Tango karaļa" Oskara Stroka dzīves stāsts ir viena no tādām Vecrīgas leģendām. Rīgas Krievu teātris kopā ar dramaturgu Alekseju Ščerbaku pirmo reizi izstāstīs šo leģendu visiem tiem, kas ir iecienījuši 20. gadsimta divdesmito un trīsdesmito gadu šlāgeru dziesmas. 

Par "Tango karali" dēvētais komponists un vairāk kā 300 skaņdarbu autors Oskars Stroks (1892 – 1975) dzimis Daugavpilī, teātra orķestra muzikanta Dāvida Stroka un Hanas Giteles ģimenē. Apdāvinātais mūziķis izglītību ieguva Sanktpēterburgas konservatorijā. No 1922. līdz 1941. gadam komponists ar ģimeni – sievu Luīzi Stroku (dzim. Šusleri) un diviem bērniem – dzīvoja Rīgā, kur strādāja par mūziķi un pianistu. Ģimene bieži mainīja dzīvesvietas, kopumā šajā laika periodā nomainot 16 apmešanās vietas. Paralēli mūziķa darbam Oskars Stroks nodarbojās arī ar uzņēmējdarbību – viņam piederēja mūzikas un grāmatu veikals Brīvības ielā.

Oskars Stroks bija Latvijas mūziķu biedrības, Latvijas mūzikas biedrības un LPSR mūzikas biedrības biedrs. Komponists bieži ceļoja un uzturējās ārvalstīs. 30. gados viņa skaņdarbi tika ieskaņoti skaņuplatēs un piedzīvoja popularitāti visā pasaulē.

Izrādē galveno lomu atveidos pazīstamais aktieris Jakovs Rafalsons, lomās eonīds Lencs, Tamāra Sudņika, Veronika Plotņikova, Vadims Grosmans, Anastasija Timošenko, Oļegs Teterins, Gaļina Rosijska, Rihards Lepers, Igors Čerņavskis, Andrejs Možeiko, Aleksejs Korgins, Aleksandrs Maļikovs, Jeļena Sigova, Olga Ņikuļina, Jekaterina Frolova, Jevgeņijs Šurs, Sergejs Gorohovs, Gaļina Baženova, Olga Gaļļamova.

Iestudējumu veidojis dramaturgs Aleksejs Ščerbaks. Radošajā komandā darbojas scenogrāfs – Aleksejs Porajs – Košics (Krievija), kostīmu māksliniece – Ilze Vītoliņa, gaismu mākslinieks – Deniss Solncevs (Krievija), horeogrāfe – Marija Korabļova (Krievija), aranžējums – Sergejs Patramanskis (Krievija), muzikālā vadītāja – Ludmila Mogiļevska

Turpmākās izrādes paredzētas 11., 21., 28. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!