Gatavojoties šīs vasaras skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, Valsts ģimnāziju deju kolektīvi no visas Latvijas līdz šim apgūto parādīs koncertā "Ejam uz svētkiem!" Rīgā, Kongresu namā 6. februārī plkst. 16.00, interneta portālu "DELFI" informēja Rīgas domes Kultūras pārvaldes speciāliste Vineta Lāce.
Koncerta programma ir plaša un daudzveidīga – tajā iekļautas ne vien svētku obligātā repertuāra, bet arī kolektīvu iemīļotās dejas. Kopumā 25 deju autori ir Latvijā pazīstami horeogrāfi – Jānis Purviņš, Jānis Ērglis, Ieva Adāviča, Ieva Karele, Uldis Žagata, Gunta Skuja, Aija Baumane.

Deju koncerta mākslinieciskajā izveidē piedalās Āgenskalna Valsts ģimnāzijas deju kolektīva "Vainags" vadītāja Zigrīda Teivāne un Valsts jaunatnes iniciatīvu centra vecākā referente Zanda Mūrniece, kas ir arī deju svētku lielkoncerta "Ritums" projekta vadītāja.

Koncertā piedalīsies Siguldas Valsts ģimnāzijas kolektīva "Vizbulīte", Jelgavas Valsts ģimnāzijas kolektīvs "Dālderis", Preiļu Valsts ģimnāzijas kolektīvi "Gaida" un "Dancari", Jēkabpils Valsts ģimnāzijas kolektīvs "Kauranieši", Rēzeknes Valsts ģimnāzijas kolektīvs "Vadži", Madonas Valsts ģimnāzijas kolektīvs "Vidzeme", Valmieras Valsts ģimnāzijas kolektīvs "Pērkonītis" un Āgenskalna Valsts ģimnāzijas kolektīvs "Vainags". Ārpus Rīgas Valsts ģimnāziju kolektīvi ir labākie savos rajonos, jo skolas blakus savām izglītības iestāžu funkcijām tradicionāli pilda arī kultūras centru lomu. Par spīti lielajai mācību slodzei, Valsts ģimnāziju skolēni atrod laiku arī dziedāšanai koros, dejošanai, dramatiskajiem kolektīviem un sportošanai.

Šis nav pirmais kopējais Valsts ģimnāziju dejotāju rīkotais pasākums. Iepriekšējos gados viņi tikās un dejoja Siguldā un Jēkabpilī. Šoreiz par koncerta saimniekiem kļuvuši rīdzinieki. Viņi arī pirmie – jau marta sākumā – stāsies atlases žūrijas priekšā, lai izcīnītu tiesības piedalīties deju svētkos. Ierobežotā deju svētku dalībnieku skaita dēļ, aptuveni puse no tiem deju kolektīviem, kas gatavojas dalībai svētkos, neiztur atlasi. Cieša sadarbība starp Valsts ģimnāzijām notiek jau 6 gadus. Tās iniciatori ir Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolotāji. Regulāri tiek rīkotas skolu direktoru un viņu vietnieku tikšanās, lai pārrunātu problēmas, kas kopējas visām Valsts ģimnāzijām, un dalītos ar idejām ne tikai par metodiskā darba un mācību procesa uzlabošanā, bet arī par kultūras un sporta dzīves veicināšanu. Tā kā pēdējo gadu laikā Valsts ģimnāziju skaits ir divkāršojies, jaunpienācējām ir iespējams mācīties no vecākajām skolām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!