Foto: LETA
Atmosfēras spiediens sestdien Latvijā paaugstinājies līdz 780-783 dzīvsudraba staba milimetriem jūras līmenī, kas ir augstākais rādītājs kopš šā gada marta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

16.-17. martā valsts ziemeļaustrumos gaisa spiediens sasniedza 788-789 milimetrus, savukārt Latvijas rekords ir nepilni 800 milimetri 1907.gada janvārī Liepājā. Pasaules rekords ir 2001. gada 19. decembrī Mongolijā reģistrētie 814 dzīvsudraba staba milimetri jūras līmenī.

Augstais atmosfēras spiediens saistīts ar lielu anticiklonu, kura centrālā daļa pārvietojas uz Eiropas dienvidaustrumiem. Sestdienas vakarā spiediens Latvijā sāks pazemināties, pirmdien tas saruks līdz aptuveni 765 milimetriem. Atbilstoši pašreizējai prognozei nākamās nedēļas nogalē tas atkal uz brīdi paaugstināsies.

Tuvākajās diennaktīs Latvija būs anticiklona ziemeļu malā, kur rietumu vēja ietekmē gaidāms mitrāks un siltāks laiks.

Saskaņā ar ilgtermiņa prognozēm lielu novembra daļu Eiropā dominēs anticikloni, kas bloķēs ierasto Atlantijas ciklonu virzību, līdz ar to plašā teritorijā, tostarp Latvijā, nokrišņu būs maz. Mēneša vidējā gaisa temperatūra gaidāma augstāka par normu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!