Foto: AFP/Scanpix
Pirmdienas rītā arī Latvijas debesīs būs vērojams Mēness aptumsums, kas šoreiz ir īpaši gaidīts, jo tas ir pirmais tā sauktā Supermēness aptumsums vairāk nekā 30 gadu laikā.

Tiesa gan, aptumsuma laikā debesis virs Latvijas varētu klāt mākoņi.

Aptumsums sāksies pulksten 4:07, savu maksimumu tas sasniegs pulksten 5:11, bet beigsies – 6:23.

Kā liecina vietnes "StarSpace.lv" informācija, šoreiz Mēness atradīsies perigejā, jeb savas orbītas Zemei tuvākajā punktā. Nākamais Mēness aptumsums perigejā gaidāms tikai 2033. gadā.

Perigeja pilnmēness ir par aptuveni 14% lielāks un par 30% spožāks par apogeja – tālākā punkta - pilnmēnesi.

Aptumsuma nobeigumu Rīgā nevarēs novērot, jo pulksten 7:29 Mēness rietēs. Šajā laikā debesis jau būs gaišas, jo pulksten 7:20 lēks Saule. Citviet Latvijā aptumsuma laiki neatšķirsies, bet Mēness rietēs un Saule lēks Latvijas austrumos līdz pat 11 minūtēm agrāk, bet Latvijas rietumos – līdz pat 12 minūtēm vēlāk nekā Rīgā, skaidro "StarSpace.lv".

Aptumsuma sākumā Mēness vispirms ieies Zemes pusēnā, pēc tam sāksies aptumsuma daļējā fāze, kam sekos pilnā fāze. Tā kā Zemi apjož atmosfēra, kas kalpo arī kā gaismas laušanas vide, pilnā aptumsuma maksimumā Mēness nekad nekļūst pilnīgi melns, bet tiek izgaismots tumši sarkanīgā vai brūnganā tonī.

Mēness sarkanīgā nokrāsa ir iemesls, kādēļ pēdējos gados plašsaziņas līdzekļos tiek minērs termins "asiņainais Mēness".

Divas nākamās iespējas novērot pilnu Mēness aptumsumu Latvijā būs 2018. gadā – 31. janvārī un 27. jūnijā. Savukārt 2017. gada 7. augustā Latvijā būs novērojams daļējs Mēness aptumsums, kad Mēness tikai daļēji ieies Zemes ēnā, informē vietne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!