Foto: F64
Sabiedrības un modes lietpratēji vienmēr kāri sekojuši līdzi tam, kā oficiālās pieņemšanās, saviesīgos pasākumos un ikdienā tērpjas valsts pirmā persona Valdis Zatlers un viņa kundze Lilita Zatlere (abi attēlā).

Lai noskaidrotu, cik modīgi un atbilstoši etiķetei tērpjas Latvijas pirmais pāris, izklaides portāls Mango vērsās pie Latvijā populārā modes mākslinieka Ginta Budes, kurš pirms vairākiem gadiem konsultējis iepriekšējo valsts vadītāju ģērbšanās stilu.

Bude atzīst, ka Lilitas Zatleres lietišķi konservatīvais ģērbšanas stils kopumā ir pieņemams un kaunu un negodu nedara, jo viss ir labi pārdomāts un valsts pirmās lēdijas tērpi vienmēr ir gaumīgās krāsās, kas atbilst latviešu mentalitātei. "Jāuzslavē prezidenta kundzes vienmēr kārtīgais matu sakārtojums un ļoti gaumīgā rotaslietu izvēle," piebilst Bude.

"Lilita Zatlere ir skaista sieviete, un viņa varētu atļauties daudz vairāk. Nesaprotu, kāpēc viņa to nedara, jo viņa ir efektīga sieviete, kurai ir lieliskas ķermeņa proporcijas un viduklis, kuru noteikti vajadzētu izcelt, nevis vienmēr izvēlēties klasiski taisno siluetu. Labs piemērs ir Francijas pirmā lēdija Karla Bruni-Sarkozī, kura izvēlas ķermenim pieguļošus kostīmus.

Mans ieteikums Lilitai Zatlerei ir, lai vakartērpus viņa izvēlas ar korseti, jo tas tikai izcels viņas lielisko figūru," norāda Bude un uzsver, ka Valsts pirmās lēdijas tēls ir tikai un vienīgi stilistu - padomdevēju rokās, jo tikai profesionāļi var novērtēt Lilitu 360 grādu rādiusā un izdomāt, kā novērst visus defektus, lai televīzijas un foto kamerām nav redzami saburzīti svārki vai neatbilstošs žaketes izmērs.

Tiesa gan, Lilitai esot ļoti grūti saskaņot koptēlu ar savu dzīvesbiedru – valsts prezidentu, kurš neesot "uzvalka cilvēks", jo neprot to valkāt - jau vairāk nekā trīs gadus kopš Zatlers ir valsts prezidents, viņš nepareizi pogā uzvalku.

"Prezidentam klibo žaketes pogāšana, jo nekad nedrīkst aizpogāt abas uzvalka pogas - tā ir klasiskā etiķete, ka vienmēr apakšējā uzvalka poga jāatstāj neaizpogāta. Ja abas pogas ir aizpogātas, tas ir sliktais tonis," atgādina modes mākslinieks.

Galerijā Mango piedāvā nelielu ieskatu Valda Zatlera un viņa kundzes Lilitas Zatleres garderobē pēdējā gada laikā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!