Foto: F64
Slavenais Latvijas hokeja vārtsargs Artūrs Irbe (attēlā) par spīti pirms daudziem gadiem piedzīvotajam suņa uzbrukumam, kas gandrīz pārvilka svītru viņa karjerai NHL, ir ļoti pieķēries suņiem un atkal plāno iegādāties pat divus dzīvniekus.

Irbe ir viens no populārākajiem Latvijas hokejistiem, taču nesen viņš iekļuvis arī visu laiku dīvaināko NHL spēlētāju ar sportu nesaistīto savainojumu topā, un tā iemesls bija saistīts tieši ar vienu no Artūra mīluļiem - 1994. gadā suns Rembo saplosīja saimnieka roku.

Hokejists šo pirms 18 gadiem notikušo negadījumu atceras ļoti labi.

"Kādu vakaru es trenēju vēdera presi, biju apgūlies uz grīdas un suns man bija līdzās, gulēja, varbūt bija aizmidzis. Es viņam netīšām aizskāru purnu, un, man liekas, viņš vienkārši "aizgāja ciet," raidījumā Ķepa uz sirds atminas Irbe.

Mikroķirurgs Jānis Ģīlis, kurš operēja Irbes roku, deva niecīgas cerības, ka vārtsargs spēs atkal kustināt pirkstus, tomēr hokejists spēja atgriezties laukumā jau nākamajā sezonā.

Dzīvnieku psihologi uzskata, ka Rembo agresijai varētu būt vairāki iemesli: iedzimta agresija, pārslimots vīruss, palutināts vai valdonīgs raksturs.

"Agresīvus suņus ir bīstami turēt jebkurā gadījumā - vienā vai otrā veidā tas pagriežas pret pašu saimnieku, kurš cieš pats vai cieš apkārtējie, " atzīst arī hokejists un ar skumjām atceras, ka iemīļoto suni nācies iemidzināt. 

Pēc šī notikuma pagāja vismaz pusgads, līdz Artūrs atguva iekšējo pārliecību saskarsmē ar suņiem un pārvarēja iekšējās bailes. To viņš spēja paveikt paša spēkiem, saprotot, ka mīlestība pret dzīvniekiem tomēr ir stiprāka par sliktajām atmiņām.

Izvēloties nākamo suni savai ģimenei, sportists veica pamatīgu šķirņu izpēti un izvērtēšanu. Viņam patika sanbernāri un ņūfaundlendi, tomēr galīgā izvēle bija cita - baltie pirenejiešu kalnu suņi. Nu jau kopumā Irbes ģimenē bijuši trīs pirenejieši, viens - no patversmes, lai gan ASV suņa adopcija esot visai sarežģīts process. 

"Suņi ir lieliski stresa noņēmēji. Lai vai kādas būtu bijušas problēmas, es vienmēr zināju, ka pie mājas vārtiņiem mani sagaidīs suns un būs laimīgs, vienalga, vai būšu uzvarējis, vai zaudējis," atklāj Irbe.

Šobrīd Irbem nav suņa, jo dzīve Latvijā vēl nav tiktāl sakārtojusies, lai varētu turēt dzīvnieku, bet jau tagad viņš plāno tā iegādi, turklāt tie varētu būt pat divi suņi, lai tiem nebūtu vientulīgi, kamēr saimnieks aizņemts ārpus mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!