Foto: AFP/Scanpix

Pankgrupas Pussy Riot dalībnieces (attēlā), kas saņēmušas divu gadu cietumsodu par huligānismu, šo laiku pavada ievērojami labākos apstākļos nekā "ierindas" ieslodzītās - kā noskaidrojuši krievu mediji, meitenēm pieejama masāža, manikīrs un iespēja pasūtīt ēdienu no restorāna.

Maskavas Hamovņiku tiesa pagājušajā nedēļā visas trīs meitenes atzina par vainīgām huligānismā - 21. februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja "panku lūgšanu" Dievdzemdētāja, padzen Putinu! Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonām, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja. Martā grupas dalībnieces tika aizturētas.

Kamēr tiks izskatīta apelācija pret tiesas spriedumu, kas paredz soda izciešanu kolonijā, meitenes turēs Iepriekšējās aizturēšanas izolatorā Nr. 6 - vienīgajā izolatorā Maskavā, kur tiek ieslodzītas apsūdzētas un aizdomās turētas sievietes.

Kā vēsta Krievijas mediji, pankgrupas dalībnieces bauda daudzas privilēģijas: viņas atrodas divvietīgās, nesen izremontētās kamerās kopā ar "kulturālām kaimiņienēm", un viņas bieži apmeklē tiesībsargāšanas organizāciju pārstāvji. Šādās kamerās parasti ievietojot vecas vai slimas ieslodzītās.

Tomēr aizbēgt no izolatora Nr. 6 esot sarežģītāk nekā no jebkuras citas iepriekšējās aizturēšanas vietas - šo informāciju mediji īpaši veltījuši blogeriem, kuri iesaka meitenēm "ņemt un aizmukt no turienes". Tāpat meitenes ne tikai neatrodas vienā kamerā, bet pat katra savā stāvā, lai novērstu jebkādu kontaktēšanās iespēju.

Visgrūtāk izturēt dzīvi aizturēšanas izolatorā ir sievietēm, kuras atrodas milzīgās, piecdesmitvietīgās kamerās, kur troksnis nenorimst pat naktī.

Savukārt sievietēm ar bērniem esot paredzētas koši izkrāsotas istabiņas, kas atgādina bērnudārza telpas. Gandrīz katrā kamerā ir ledusskapis un televizors, trūkstot tikai dušas - pēc izolatora noteikumiem, iešana pirtī notiek reizi nedēļā.

Tas gan neattiecas uz Pussy Riot meitenēm, jo viņām ir pietiekami daudz naudas, lai izmantotu cietuma "salona pakalpojumus". Tur ieslodzītās var tikt pie manikīra, pedikīra un masāžas (ir pat speciāls masāžas krēsls). Vēl viņas var nodarboties ar fitnesu sporta zālē.

Cietuma darbinieki izteikušies, ka panku akcijas dalībnieces visvairāk pārdzīvojot par retajām tikšanās reizēm ar radiniekiem. Lai justos labāk, 24 gadus vecā Marija Aļohina, piemēram, lasa Osipa Mandelštama dzeju, bet trīsdesmitgadīgā Jekaterina Samucēviča studē grāmatas par feminismu.

Meitenes bieži saņem sūtījumus no radiniekiem, bet arī no cietuma pārtikas neatsakoties. Turklāt aizturēšanas izolatoram esot sava maizes ceptuve, kur ceptā maize garšojot daudz labāk par veikala produkciju.

Savukārt Norvēģijas varas iestādes šonedēļ publiskojušas netālu no Oslo esošā Ilas cietuma fotogrāfijas. Tieši šeit tiesas spriedumu gaida 77 cilvēku slepkavībās apsūdzētais labējais ekstrēmists Anderss Bērings Breiviks, kurš arī var ne pārāk sūdzēties par cietuma apstākļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!