Foto: DELFI

Lai gan ikviens ir dzirdējis runas, ka par dižķibeli dēvētā krīze mūsu valstij jau garām, pārdomas, kā aizkavēt tautiešu izbraukšanu no dzimtenes labākas dzīves meklējumos, joprojām ir aktuālas. Par tik jūtīgo tēmu aizdomājies arī aktieris Andris Bulis (attēlā), savu sašutumu paužot sociālajos tīklos.

Aktieris ar savu monoizrādi Lidojums nesen viesojies Lietuvā, kur, atzīmējot veiksmīgi sniegto aktierspēli, pakavējies ilgākās sarunās ar ārzemju kolēģiem par sev tuvām tēmām.

Pārrunājot dzīves līkločus, mākslinieki aizrunājušies arī par lepnumu pārstāvēt savas valsts kultūru dažādos mākslas festivālos un personisko gandarījumu, ko rada piederība dzimtenei.

Neraugoties uz nepiespiesto atmosfēru, Bulim saruna tomēr radījusi nelāgas izjūtas, un aktieris nav kavējies savas pārdomas paust sociālā tīkla Facebook profilā.

"Nospēlēju Lidojumu Lietuvā. Pēc tam diskusija ar citiem māksliniekiem, un runājām par to, kam vajadzīgi mākslas festivāli. Vienā brīdī kļuvu lepns, jo es pārstāvu Latviju, bet man tā lika justies moldāvi, baltkrievi, lietuvieši... Kāpēc? Kāpēc es atdalu sevi savā zemē, bet lepojos ar to svešā?" raksta Bulis.

Arvien vairāk iedziļinoties tēmā, aktieris savos vārdos kļuvis pavisam skarbs pret aizbraucējiem un mūsdienu situācijā saskatījis paralēles ar drūmākajiem brīžiem valsts vēsturē.

"Es joprojām nespēju saprast tos cilvēkus, kuri pamet Latviju. Savai zemei atņem ģimenes. Vēsturē mums tās izveda ar varu, tagad mēs paši tās aizvedam lētos avioreisos. No šodienas man lidmašīnas skaņa būs vilciena du du du-du du du-du du.

Pļaviņu stacijā ir plāksne, ļoti skarba mūsu tautai. Drīz tāda būs arī Rīgas lidostā blakus Tax free, Fly free... But before fly f.. your country!" raksta aktieris.

Arī sarunā ar DELFI Izklaide aktieris no saviem vārdiem neatkāpjas, atzīstot, ka rūgtums par aizbraucējiem nav gājis mazumā.

"Lai gan es pats piekrītu uzskatam, ka, ja ir iespējas sevi pilnveidot ne tikai dzimtajā zemē, bet arī ārzemēs, tās noteikti jāizmanto. Mana uzturēšanās ārvalstīs ir bijusi periodiska, un es ar prieku vienmēr atgriežos Latvijā, kur arī pavadu lielāko daļu laika. Protams, šī ir pārāk maza valsts mākslinieka ambīciju realizēšanai, tomēr šeit ir visi apstākļi, lai spētu ieskrieties mākslinieciskam lidojumam," stāsta Bulis.

Uz jautājumu, kā aktieris varētu motivēt aizbraucējus palikt Latvijā, Bulis atzīst, ka viņam nav šādas iespējas, jo nav, ko cilvēkiem piedāvāt, un par to krietni vairāk būtu jādomā valsts vadītājiem.

”Cilvēkiem, kas dodas projām no valsts, es nevaru sniegt ne motivāciju palikt, ne darbu, ne cerības par labāku dzīvi. Tam domātas simts gudrās galvas, nevis viena," nosaka Bulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!