Foto: DELFI

Pašmāju skaistumkonkursu patronese Inta Fogele (attēlā) nereti izcēlusies ar brīvdomīgu dzīvesveidu un šokējošiem paziņojumiem. Arī tuvojoties sestajam gadu desmitam, aģentūras Mis Latvija vadītāja atzīst, ka savu dzīves stilu mainīt negrasās un ar privātās dzīves stāvokli ir apmierināta.

"Kā es smejoties saku, patiesībā esmu ļoti stabila sieviete, jo jau ceturtdaļgadsimtu nemainu savu vīriešu vecumu. Viņi paši nemitīgi ir aptuveni ceturtdaļgadsimtu veci, un es neredzu iemeslu, lai šajā situācijā ko mainītu.

Godīgi sakot, esmu tam par slinku, jo vieglāk ir esošo vīrieti nomainīt pret citu, nevis censties vienu vīrieti dzīves laikā izmainīt sev pa prātam," sarunā ar DELFI Izklaide smej Fogele.

"Latviešiem vispār ir tāda tendence - prātuļot, ko un ar ko tad citi dara zem segas. Par to, ko es daru zem segas, interese ir visiem. Ja nav par ko runāt, tad trīs tantiņas un divi onkulīši, sanākot kopā un izdzirdot kādu pieminam manu vārdu, pilnīgi noteikti sāks apspriest, ar ko tad tā Fogele liekas gultā.

Neraugoties uz to, ka šie cilvēki mani, visticamāk, nebūs pat dzīvē redzējuši, kur nu vēl satikuši, viņiem noteikti būs par mani viedoklis.

Tā jau ir: visi zina, kas man jādara, izņemot mani pašu, nabadzīti, kas nodzīvojusi līdz sestajam gadu desmitam un tā arī joprojām nav sapratusi, kā tad pareizi jādzīvo," ironiju neslēpj skaistumkonkursu patronese.

Neraugoties uz pašas brīvajiem uzskatiem jautājumos, kas skar seksu un cilvēku savstarpējās attiecības, Fogele gan ir norūpējusies par jauniešu vidū valdošo informācijas trūkumu par intīmiem procesiem.

"Ja mēs šobrīd paskatāmies uz pusaudžiem, tādiem jauniem padsmitnieciņiem, tad mani pārņem šausmas. Nesen lasīju ziņu, ka kārtējo reizi par māmiņu kļuvusi divpadsmit gadus veca meitene. Lai Dievs nogrābstās, tas taču ir ārprāts!

Bērniem bērni rodas tāpēc, ka vecāki no viņiem atpērkas un pazaudē ar savām atvasēm kontaktu. Ja vecāki vai citi tuvinieki ar bērniem savlaicīgi runātu par seksu un tā sekām, nekas tāds nenotiktu.

Multenes par bērnu dzimšanu un izsargāšanos, kas skolās tiek rādītas padsmitniekiem, būtu jāsāk rādīt jau no piektās klases, jo šobrīd jaunieši seksuāli aktīvi diemžēl kļūst krietni agrāk nekā savulaik.

Tagad ir tik plaša pieeja dažāda veida materiāliem par seksu, ka tie, pāragri izpētīti, izkropļo bērnu un jauniešu attieksmi pret seksu un cilvēka seksualitāti kā tādu. Tās visas "uh-uh, ah-ah un schneller-scneller" un pārējās nenormāli neritmiskās elšanas ir absurdas.

Arī es pati televīzijā esmu paskatījusies tā saucamos pieaugušo kanālus, un rezultātā man vienkārši nāk smiekli. Vīrietis sievietei atpogā džempera augšējo podziņu, zem kura apakšā ir vēl trīs drēbju kārtas, bet viņa izdod tādas skaņas, it kā viņi tur jau piekto stundu kaut ko darītu, nevis džemperim vienu podziņu ķibinātu," neizpratni pauž Fogele.

"Mediju tiražētais samākslotais sekss šajos tīnīšos rada deformētu priekšstatu par dzimumdzīvi, un tad nu viņi mēģina taisīt līdzi tiem pieaugušajiem no pornofilmas. Tiek kopēta nedabiska uzvedība, un tas, kam bērni un pusaudži tiek klāt patstāvīgas meklēšanas ceļā, nebūt nav tas labākais.

Ja viņi būtu savlaicīgi informēti par seksu un tā sekām viņiem saprotamā valodā un maksimāli ātrā veidā, lai noturētu bērniem raksturīgo nenoturīgo uzmanību, viss būtu pavisam citādi.

Ja speciālists, kopā ar viņiem noskatoties kādu dumju, erotisku gabalu savlaicīgi pateiktu, ka tas "uh uh - ah ah" ir pilnīgs sviests, kam nav nekāda sakara ne ar seksualitāti, ne cilvēka emocijām, varbūt arī viņi uz to palūkotos ar smaidu," savu nostāju pauž Fogele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!