Foto: Privātais arhīvs
Līdz pludmales sezonai laika laika atlicis pavisam maz, tāpēc ir pēdējais brīdis uzlabot savu augumu, lai peldkostīmā izskatītos nevainojami. Fitnesa trenere Sintija Katkeviča (attēlā) dod desmit vienkāršus, bet efektīgus padomus, kuriem sekojot, augumu uzlabot paspēs ikviena dāma, neatkarīgi no aizņemtības vai maciņa biezuma.

Vairāk kustēties. "Ārā ir pavasaris, silts un saulains, kāpēc gan no rīta nepiecelties ātrāk un neiet uz darbu ar kājām? Vai ar brauc ar velo," DELFI Izklaide lasītājiem ieteikumu dod trenere. Attaisnojuma nav arī tiem, kuru darbs atrodas pārāk tālu no mājām, lai visu ceļu ietu kājām.

"Ja uz darbu brauc ar sabiedrisko transportu, izkāp vienu, divas pieturas ātrāk. Ja sāksi to darīt regulāri, tas būs papildu kaloriju dedzinātājs," iesaka Katkeviča.

Sports svaigā gaisā. "Pavasaris ir laiks, kad mostas daba un paši cilvēki, tāpēc es iesaku sportot ārā, svaigā gaisā, cik vien iespējams. Ja neesi iepriekš sportojusi, tad svarīgi sākt ar mazumiņu," padomu dod eksperte.

Viņa iesaka sākt ar pastaigām, pārejot uz skrējienu lēnā solītī. "30 minūšu lēns skrējiens vakaros vai rītos uzlabos tavu pašsajūtu," iedvesmo skaistā auguma īpašniece.

15 minūšu eksprestreniņš. "Ja kādu iemeslu dēļ nav iespēja iet uz sporta zāli, iesaku kaut nedaudz pavingrot mājās. Vien 15 minūtes dienā var dot rezultātus," atklāj Katkeviča. Viņa izstrādājusi īpašu plānu, pēc kura regulāri vingrojot vien 15 minūtes, iespējams uzlabot visu augumu.

"20 reizes pietupieni, 20 reizes atspiedieni (ja nevari standarta atspiešanos, tad izpildi šo vingrinājumu ar ceļiem pieskaroties grīdai), 20 reizes palēcieni ar plašiem roku vēzieniem uz augšu, 50 reizes vēdera prese.

Izpildot vēdera presi, ceļi saliekti, rokas aiz galvas un ātras, mazas presītes uz augšu, atraujot vien lāpstiņas dažus centimetrus no grīdas, skats uz griestiem, nevis priekšu, lai nebūtu slodze kaklam," ātro treniņu atklāj eksperte.

Veselīgs dienas sākums. "Sāc rītu ar citrona ūdeni un tasi zaļās tējas! Citrona ūdens izskalos zarnu traktu un pamodinās organismu. Savukārt zaļā tēja stimulēs vielmaiņu un sniegs enerģiju," zelta padomu dod trenere.

Ēdienkartes pārskatīšana. " Līdz pludmales sezonai vairs nav tālu. Saņemies un atsakies no pusfabrikātiem, junk food, saldajām maizītēm un dzērieniem, tortēm. Tas viss var pagaidīt, kamēr sasniegsi sev vēlamo rezultātu.

Ja divu mēnešu laikā tiešām vēlies sasniegt acīmredzamu rezultātu, atsakies no praktiski visa, kas tiek pārdots jau gatavs, tajā skaitā, biezpiena sieriņi, saldinātie jogurti un visa veida krēmi, smērējamie sieri, gatavās pankūkas, sveramie salāti, desas, cīsiņi, ruletes.

Šajos produktos ir ļoti daudz ogļhidrātu, ko veido cukurs, un arī ļoti daudz sāls, kas veselībai var nenākt par labu - tas aizkavē vielmaiņas procesus, paaugstina asinsspiedienu, kā arī, protams, E vielas," skaidro Katkeviča.

Attteikšanās no alkohola. Trenere mudina līdz pludmales sezonai atteikties no ne tikai stiprajiem, bet arī vājākiem alkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, vīna.

"Īpaši sievietēm vīna lietošana aizkavē vielmaiņu un organismā sāk uzkrāties tauki un aizturas ūdens, kam seko "vaļīga" zona un celulīts augšstilbos.

Tas redzams arī tricepsa zonā, nemaz nerunājot par hormonālajām izmaiņām, kas veicina lieko tauku uzkrāšanos sieviešu problēmzonās," vīna ietekmi skaidro speciāliste.

Sabalansēts uzturs. "Ja divu mēnešu laikā vēlies sasniegt rezultātus, nepārspīlē ar ogļhidrātu daudzumu, kā arī pietiekamā daudzumā uzņem gan olbaltumvielas, gan taukus.

Uzturā maksimāli vajadzētu samazināt makaronus, rīsus, maizi. Ja nu tomēr sanāk tos lietot, tad labāk izvēlēties pilngraudu. No piena produktiem lieto tādus, kuros ir mazs tauku procents - vājpiena biezpiens, grieķu jogurts," vienkāršus padomus dod Katkeviča.

Divi litri ūdens dienā. "Ūdenim ir ļoti liela nozīme organisma funkcionēšanā. Tas organisma šūnām piegādā uzturvielas un skābekli, kā arī izvada no organisma atkritumvielas. Īpaši svarīgi dzert ūdeni ir fizisko aktivitāšu laikā," ūdens pozitīvos efektus uzskaita speciāliste.

Sausa mute treniņa laikā liecinot par to, ka ir sākusies dehidratācija. Līdz ar to darbaspējas krīt, un treniņu nevar pilnvērtīgi izpildīt. "Ja ir grūti sarēķināt izdzerto ūdens daudzumu dienā, atceries vienkārši pirms un pēc katras ēdienreizes izdzert glāzi ūdens," knifiņu iesaka Katkeviča.

Augļus un ogļhidrātus - dienas pirmajā pusē. "Izvēlies augļus ar zemu ogļhidrātu daudzumu, piemēram, apelsīnus un kivi, bet ābolus un banānus atstāj retākām reizēm.

Arī pēc treniņa ir svarīgi uzņemt ogļhidrātus, līdz ar to, ja treniņš ir bijis vakarā, tad ogļhidrātus vislabāk uzņemt no dārzeņiem - svaigiem vai tvaicētiem," nianses atklāj eksperte.

Sacensības. "Mans stimuls darboties un uzturēt sevi formā ir ne tikai veselīgs dzīvesveids ikdienā, bet arī fitnesa un bodibildinga sacensības, kurām jāgatavojas divus, trīs mēnešus iepriekš.

Nospraud mērķi arī sev, un būs vieglāk to sasniegt! Sāc ar mazumiņu - piemēram, mēneša laikā ir plāns nomest divus kilogramus vai ielīst jaunā kleitā. Varbūt draudzene arī vēlas ko līdzīgu?

Ja nekautrējies, pastāsti par saviem mērķiem un plāniem arī citiem, jo dažreiz citi palīdz mērķi sasniegt. Ja esi jau citiem paziņojusi par saviem plāniem, tad, protams, ka nevēlēsies, lai citi tevī viļas, līdz ar to būs lielāks stimuls darboties," iesaka Katkeviča. 

Vēl daudzi vērtīgi padomi, receptes un vingrojumi atrodami treneres mājaslapā mansfitness.lv. Ar šo padomu palīdzību bikini sezonai sagatavoties būs vēl vieglāk. 

Foto autore: Catherina Lapteva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!