Foto: Privātais arhīvs
Fitnesa eksperts Rihards Sekste (attēlā) atklāj tipiskākās kļūdas, kuras pieļauj sievietes, kuras vēlas atbrīvoties no liekajiem tauciņiem. Ievērojot dažus knifiņus, Sekste jau palīdzējis neskaitāmām sievietēm tikt pie sapņu auguma, turklāt – tas neprasa milzu piepūli.

Ģenētika nav attaisnojums

"Pārāk bieži sievietes noveļ vainu uz savu ģenētiku, taisnojas ar tādām bieži dzirdētām frāzēm kā "man ir smagi kauli" vai "man ir lēna vielmaiņa". Taču biežāk problēma ir nevis smagie kauli, bet vienkārši liekais svars, un nevis lēna vielmaiņa, bet nepareizi sabalansēts uzturs," DELFI Izklaidei atklāj Sekste.

Viņš no pieredzes zina, ka ikvienai sievietei iespējams iegūt skaistu augumu. Un te nelīdzēs brīnumlīdzekļi vai ātras diētas - rūpes par sevi un savu augumu jāuztver kā dzīvesveids, ne kampaņa.  Eksperts atklāj interesantu faktu - cilvēka ķermenis var maksimāli oksidēt aptuveni 1.2 kilogramus lieko tauku nedēļā.

"Zaudēt svaru nav grūti, svaru var ātri zaudēt arī uz ūdens un muskuļu rēķina ar drastiskām metodēm, bet ir jārēķinās, ka svars pēc drastiskām diētām var nākt klāt ar uzviju. Sievietēm vajadzētu pievērst uzmanību vairāk ķermeņa kompozīcijai, nevis skaitļiem uz svariem.

Svars var stāvēt uz vietas, bet tauku slānis samazināties, jo vienlaicīgi pieaug arī muskuļu masa. Vērtīgi sievietēm atcerēties, ka kilograms tauku vizuāli izskatās krietni vairāk, nekā kilograms muskuļu masas," padomu dod treneris.

Viņš brīdina - ja svars tiek zaudēts uz muskuļu masas rēķina, tad attiecīgi arī vielmaiņa kļūst lēnāka, tāpēc, uzsākot svara zaudēšanas programmu, primārajam mērķim vajadzētu būt muskuļu masas saglabāšanai.

Ar treniņiem nedrīkst pārcensties

"Joprojām daudzas sievietes domā, ka ir iespējams zaudēt lieko svaru saucamajās "problēmzonās", ja tiek taisīti pareizie vingrinājumi. Patiesībā tauku slānis samazinās vienmērīgi uz ķermeņa, nevis kādā konkrētā vietā.

Piemēram, daudzas sievietes domā, ka var samazināt taukus uz vidukļa, taisot specifiskus vingrinājumus presītei, bet preses vingrinājumi neko daudz nelīdzēs, ja tauku slānis netiks samazināts, pirmkārt, ar sabalansētu uzturu.

Otrkārt, prese ir maza muskuļu grupa, ir daudz vērtīgāk trenēt lielās muskuļu grupas - kājas, muguru un krūtis, jo šīs muskuļu grupas patērē daudz vairāk enerģijas, respektīvi, dedzina vairāk kalorijas," tipisku dāmu kļūdu atklāj Sekste.

Kā sievietēm raksturīgu kļūdu viņš min arī pārcenšanos. "Seši, septiņi treniņi nedēļā ar cerību, ka rezultāti tiks sasniegti ātrāk, novedīs pie organisma pārslodzes. Ķermenis cīnīsies pretī - vielmaiņa kļūs lēnāka, atbrīvoties no liekajiem kilogramiem kļūs arvien grūtāk.

Slodzi vajag palielināt pakāpeniski. Iesācējam pilnīgi pietiek ar trim treniņiem nedēļā, kā arī treniņiem nevajadzētu aizņemt vairāk par pusotru stundu. Lielākajai daļai cilvēku pilnīgi pietiek ar vienu stundu," uzsver fitnesa profesionālis.

Lai neizskatītos "pēc vīrieša"

Eksperts novērojis, ka sievietes baidās pievērsties smagiem spēka treniņiem, jo baidās, ka tā kļūs pārāk muskuļotas. "Patiesībā, intensīvi spēka treniņi ir sievietes labākais draugs, jo tas ir efektīvākais veids kā iegūt stingru un tvirtu augumu," atklāj Sekste.

Eksperts uzskata, ka ikvienai dāmai svarīgākais ir iemācīties uztura pamatus, piemēram, uzzināt no kādiem produktiem var iegūt uzturvielas - olbaltumvielas, ogļhidrātus, taukus un šķiedrvielas, jo pareizs uzturs ir laba auguma un veselības atslēga.

"Ja tomēr nesanāk pašiem saviem spēkiem sakārtot uzturu, tad ieteiktu griezties pie kāda zinoša cilvēka ar pieredzi, kurš var palīdzēt sastādīt uztura plānu. Kas attiecas uz treniņiem, es ieteiktu daudz neko nesarežģīt.

 Ja mērķis ir iegūt tvirtu augumu ar izteiktām ķermeņa formām, tad ļoti svarīgi būs spēka treniņi. Kas attiecas uz aerobo slodzi, tad visefektīvākie būs augstas intensitātes treniņi, sevišķi, ja ir aizņemts dienas grafiks.

Manuprāt, sievietes var būt stirpas un tajā paša laikā skaistas. Nepiekrītu tam, ka sievietei vajadzētu būt vājai, kā citi vīrieši to uzskata. Gaumes atšķiras, ir grūti precizēt, kur ir tā robeža, kad sieviete ir pārāk muskuļota.

Bet man liekas daudziem cilvēkiem ir tā mentalitāte - tiklīdz ierauga kādu muskuli uz sievietes tā uzreiz "viņa izskatās pēc vīrieša". Ir ļoti maz sieviešu, kuras ir pārāk muskuļotas.

Pats galvenais ir patikt sev, nevis vadīties pēc kādiem sabiedrības standartiem - tikai tā sieviete varbūt laimīga savā ķermenī," zelta padomu dod treneris. Vairāk ar viņa fitnesa padomiem iepazīties un treniņiem pieteikties var viņa fitnesa blogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!