Foto: Privātais arhīvs

Latvijas fitnesa pasaulē milzīgu ažiotāžu izraisījis fitnesa modeļa Guntara Plūmes (attēlā) stāsts. Vienkāršais puisis, kura fitnesa modeļa karjera sākās 2010. gadā, kad viņš nokļuva Anglijā, atklāj, cik sūrs bijis ceļš uz saldajām slavas virsotnēm.

Bez naudas un iespējas izgulēties

Guntars, kuram bērnībā nebija naudas, lai apmeklētu sporta klubus, bet kurš visu dzīvi vingrojis mājās, Lielbritānijā ieradās 2009. gadā. Puisis ātri vien saprata, ka grib realizēt savu fitnesa sapni, taču ceļš līdz tam nav bijis rozēm kaisīts.

"Strādāju vienkāršu darbu Anglijas mazpilsētā, brīvdienās braucu uz fotosesijām Londonā. Naudas man bija ļoti maz. Saglabāju gribasspēku, ticību sev, nekad nepadevos un vienmēr cerēju, ka katra nākamā fotosesija būs jauna pieredze, iespēja pilnveidoties un kļūt labākam," sarunā ar DELFI Izklaidi karjeras sākumu atceras Guntars.

Viņš bijis ļoti spītīgs un neatlaidīgs, lai arī sākumā nācies piedzīvot daudz vilšanās. "Sākums man maksāja ļoti dārgi. Man nācās saskarties ar viltus aģentūrām, kas pieprasa naudu par fotogrāfijām, kas runā skaisti, ka dos līgumu un darbu, bet beigās sapņi izgaist," atceras sportists.

Ticis apkrāpts pat starptautiskās aģentūrās, Guntars nonācis pie Modelmayen, kuri beidzot izrādījušies profesionāļi, ne krāpnieki. Tiesa, topošajam fitnesa modelim bijis jābūt gatavam strādāt ar pilnu atdevi.

"Cēlos vienos naktī, lai 02:30 tiktu uz Londonas autobusu, ar kuru braucu četras stundas līdz Londonai. Tur es pavadīju visu dienu, strādājot fotosesijās. Atgriežoties mājās, vienmēr jutos iztukšots, taču laimīgs par vēl vienu iespēju.

Sākumā visu Londonu izstaigāju ar kājām. Daudz nesapratu. Nācās smagi strādāt, trenēties, domāt, rīkoties un tuvoties panākumiem. Goda vārds, nebija viegli. Visu darīju viens pats," atceras sportists.

Vairs nebija spēka piecelties

2011. gada martā viņš startējis pirmajās sacensībās. Tas nav bijis lēts prieks, un arī uzvara nav gūta, toties Guntars ticis pie svarīgiem profesionāliem kontaktiem.

"Sākums bija ļoti grūts. Bija reizēm tik grūti, ka nebija spēka īsti piecelties, iet un darīt vairāk, bet cilvēki, kas manu darbu bija ievērojuši, vienmēr pamudināja. Tas mani iedvesmoja, es vienmēr saņēmos," uzsver uzņēmīgais jaunietis.

Salīdzinot sevi tagad un karjeras pirmsākumos, Guntars spriež, ka vislielākā atšķirība ir ne izskata, bet pieredzes un zināšanu ziņā. "Nekad nebūtu sapratis, ja kāds man būtu pastāstījis, kāds ceļš ejams fitnesa industrijā, kas jādara modelim un kādus upurus tas prasa.

Darbs dara darītāju. Ļoti daudz iemācījos no angļu personālajiem treneriem, ekspertiem un viņu izdotās literatūras, ko izmantoju praktiski. Viss par uzturu un treniņiem. Tagad pats esmu personālais treneris un joprojām studēju inovācijas fitnesa industrijā, un pētu uztura zinātni.

Veidoju uztura plānus un treniņu metodes. Manu klientu panākumi mani dara mani laimīgu, un viņu priekam es dzīvoju un priecājos līdzi," par karjeras izaugsmi stāsta sportists.

Tuvinieki nesaprot un neatbalsta

Guntars atklāj vēl kādu ne tik tīkamu niansi. Kamēr profesionāļi viņu slavē par gribasspēku un pašdisciplīnu, tuvinieki viņu nesaprot un neatbalsta.

"Es izvairos runāt par saviem panākumiem ar tuvākajiem cilvēkiem. Tie nesaprot. Neatbalsta. Mūsu vīzijas atšķiras," diemžēl secinājis Guntars.

Guntars jau ar labiem panākumiem piedalījies vairākos starptautiskos fitnesa konkursos, taču godīgi atzīstas – sacensības nav viņa prioritāte.

"Neesmu tiecies kļūt par čempionu. Tas ir tikai tituls manā skatījumā. Vislielākā atzinība un novērtējums nāk no cilvēkiem. Tie pateiks atklāti savas domas. Un līdz šim esmu saņēmis ļoti lielu atzinību no visas pasaules, un tas tiešām dod spēku turpināt dzīvot un strādāt kā modelim.

Nebiju iedomājies agrāk, ka cilvēkiem ir nepieciešams paraugs, kas motivētu darīt vairāk," savu kā iedvesmotāja lomu apzinās talantīgais puisis.

Šobrīd fitness ir arī viņa peļņas avots. "Esmu modelis un reklamēju apakšveļu, apģērbu, produktus, kas palīdz izveidot ķermeni. Man ir sava mājas lapa, interesenti droši var pievienoties man Facebook vai Instagram, kur plašāk var redzēt manu portfolio, produktus vai jaunāko pludmales kolekciju vasarai.

Reizēm dodos apmaksātos ceļojumos, lai veiktu ko specifisku, ko pēc tam atrādu video," par dažādajām peļņas iespējām stāsta sportists, kura lielākais mērķis tagad ir nokļūt uz fitnesa žurnālu vākiem un kļūt atpazīstamam kā elites klases trenerim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!