Foto: AFP/Scanpix
Tie, kuri pirmo reizi izdzird skaņas, kas nāk no koalu organisma, ir pārsteigti, kā šis nelielais mīlīgais zvēriņš spēj radīt tādu zemu rūkoņu, kas it nemaz neatbilst viņa ķermeņa aprisēm un reputācijai.

Tagad zinātnieki noskaidrojuši, ka miegainie somaiņi evolūcijas gaitā ir izstrādājuši sev īpašus balss orgānus, kas spēj radīt ļoti zemas tonalitātes skaņas, kuras nereti atgādina "varžu vemšanu" (klasisku piemēru var noskatīties šeit).

Kā, atsaucoties uz publikāciju žurnālā "Current Biology", vēsta raidsabiedrība BBC, pētnieki koalām atklājuši papildus balss saišu pāri, kas novietots aiz rīkles, un to viņi izmanto, lai pievilinātu pretējā dzimuma pārstāvjus.

"Pirmo reizi, kad izdzirdēju šo rūkoņu, es biju ļoti pārsteigts, kā tik mazs zvēriņš spēj tik neparasti "skanēt"," intervijā BBC teicis Saseksas universitātes biologs Bendžamins Čarltons.

Pēc viņa vārdiem, koalu rūkšanas tonalitāte ir aptuveni 20 reizes zemāka, nekā varētu sagaidīt no līdzīga izmēra dzīvnieka - šādu skaņu "drīzāk varētu gaidīt no ziloņa izmēru dzīvnieka".

Iepriekš nezināmais koalu balss orgāns atrodas aiz rīkles - vietā, kur savienojas deguna dobums un mutes dobums. Šīs velārās saites ir trīs reizes garākas un 700 reizes smagākas nekā balss saites rīklē.

Lai gan šobrīd zinātnieki uzskata, ka zemās skaņas paredzētas pretējā dzimuma zvēru pievilināšanai, izvirzīta hipotēze, ka ar šādu rūkšanu astoņus kilogramus smagie dzīvnieciņi biedē citus, izliekoties krietni vien lielāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!