Foto: Vida Press
Ķīnas mediji kārtējo reizi ziņo par divgalvainu bruņurupuci – šī gada sākumā tas sastapts Šandoņas provincē. Tiek vēstīts, ka abas galvas spēj ēst, bet tikai viena – ielīst atpakaļ bruņās.

Bruņurupuči (rāpuļi vispār un arī abinieki) ir starp tiem dzīvniekiem, kuri salīdzinoši visbiežāk piedzimst ar divām galvām. Ir zināms par divgalvainām čūskām, krokodiliem, salamandrām.

Šo fizioloģisko patoloģiju sauca par policefāliju (no grieķu valodas "daudzgalvība"), bet "divgalvību" - par bicefāliju jeb dicefāliju. Visbiežāk tā sastopama dažādu tautu mitoloģijā, reliģijā, heraldikā un veksiloloģijā.

Taču arī dabas pasaulē šāda parādība nav retums, kas sastopama arī pie zīdītājiem. Zināms par divgalvainiem kaķiem, teļiem, sivēniem, aitām un kazām (tiesa, visbiežāk informācija par šādām anomālijām nāk no Ķīnas).

Diemžēl lielā daļā gadījumu ar divām galvām piedzimuši dzīvnieki nav spējīgi nodzīvot pārāk ilgi, un arī medicīniska iejaukšanās ir praktiski neiespējama.

Ilgāk dzīvo tādi dzīvnieki, kuriem uz vienas galvas ir divas sejas, lai gan šādus eksemplārus klasificē kā diprozopus. No medicīniskā viedokļa gan visi minētie gadījumi tiek uzskatīti par konģenitāliem cefālajiem traucējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!