Foto: AFP/Scanpix

Nesen pasauli pāršalca skumja vēsts – uz labākiem medību laukiem devās pasaulē spalvainākais kaķis Pulkvedis Mjau, un šajā sakarā DELFI Izklaide piedāvā atskatīties uz dažiem dzīvniekiem ar neparastiem dzīvesstāstiem, kuru nāves pēdējo desmit gadu laikā likušas skumt dzīvnieku mīļotājiem visā pasaulē.


Jaunzēlandes vilnas karalis – Šreks


Foto: Vida Press

Aitu tēviņš Šreks pasaules uzmanību izpelnījās 2004. gadā pavisam īpatna iemesla dēļ - Šrekam sešus gadus, slapstoties pa kalnu alām un aizām, bija izdevies izvairīties no apcirpšanas.

Kad 2004. gada aprīlī Šreku beidzot notvēra, atradēji nespēja noticēt savām acīm - sešu gadu laikā Merino šķirnes aita, kuras parasti cērp reizi gadā, bija kļuvusi par milzīgu vilnas kaudzi.

Profesionāls cirpējs aitu apcirpa 20 minūšu laikā. Cirpšana tika rādīta nacionālajā televīzijā, un izrādījās, ka no Šreka tika nocirpts 27 kilogramus smagais kažoks - no šāda vilnas daudzuma iespējams pagatavot apģērbu 20 cilvēkiem.

Pēc atrašanas Šreks kļuva par nacionāla mēroga slavenību un pat tikās ar Jaunzēlandes premjerministru, bet cilvēki visā pasaulē sajūsminājās ne tikai par aitas attieksmi pret dzīvi, bet arī visnotaļ ērmoto izskatu, kādā Šreks atgriezās civilizācijā.

2011. gadā Šreks tika iemidzināts. 

Noslīka pats savā baseinā – polārlācis Knuts


Foto: Reuters/Scanpix

2011. gada 19. martā pasauli pāršalca vēsts, ka četru gadu vecumā miris Berlīnes zooloģiskā dārza populārākais iemītnieks - polārlācis Knuts, kurš bija kļuvis ne tikai par zoodārza, bet gluži vai visas Vācijas galvaspilsētas simbolu.

Knuts dzimis 2006. gada 5. decembrī, bet uzreiz pēc dzemdībām māte no mazuļa atteicās, tāpēc viņu uzaudzināja Berlīnes zoodārza darbinieki. Pat dzīvnieku aizstāvji aicināja mazuli nemocīt un viņu iemidzināt, tomēr sabiedriskā doma bija lācēna pusē un aktīvisti izvērsa masveida demonstrācijas Knuta aizstāvībai, izveidojot savdabīgu kustību "knutomāniju".

Ilgu laiku lācēns bija īsts Berlīnes simbols, piesaistot neskaitāmus tūristus un kļūstot arī finansiāli izdevīgs - rotaļlietas un citas preces ar "Knuta zīmolu" pārdotas vairāku miljonu eiro vērtībā.

Protams, pēc Knuta nāves tika izvirzītas dažādas versijas par to, kas vainojams šajā skumjajā atgadījumā - mediķi noraidīja bažas, ka dzīvnieka veselības problēmas radījis cilvēku pastiprinātās uzmanības izraisīts stress, un atzina, ka Knutam bijis encefalīts.

Ekspertīzē tika noskaidrots, ka lācis zaudējis samaņu, iekritis baseinā un noslīcis, bet veterinārārsti ir pārliecināti, ka, pat ja Knuts nebūtu iegāzies baseinā, viņš agrāk vai vēlāk būtu miris no galvas smadzeņu tūskas.

Vecākā panda nebrīvē – Bao Bao


Foto: Vida Press

2012. gada augustā Berlīnes zooloģiskais zoodārzs piedzīvoja vēl kādu zaudējumu - 34 gadu vecumā mūžībā devās pandu tēviņš Bao Bao, kurš pasaules slavu bija iemantojis kā vecākais nebrīvē dzīvojošais pandu tēviņš.

Divus gadus veco Bao Bao Ķīna Vācijai uzdāvināja 1980. gadā, un, kā vēlāk atzinuši Berlīnes Zoo pārstāvji, panda ātri vien iekaroja gan darbinieku, gan apmeklētāju sirdis.

Tiesa, Bao Bao aizsaulē devās, neatstājot mantiniekus - lai gan tika darīts viss, lai atrastu viņam tīkamu mātīti, pandu sapārošana, kas nebrīvē ir ļoti sarežģīts un reti kad veiksmīgs process, neizdevās.
 

Šķielējošā praviete Heidija


Foto: AFP/Scanpix

2011. gada septembra nogalē skumju ziņu saņēma Leipcigas zooloģiskā dārza slavenākā iemītnieces - oposumu mātītes Heidijas - fani: nepilnu trīs gadu vecumā šķielējošais dzīvnieciņš tika iemidzināts, jo cieta no vecuma nespēka.

Heidija pasaulē nāca 2008. gada maijā ASV, tad nonāca kādā Dānijas zooloģiskajā dārzā, bet vēlāk tika pārvesta uz Vācijas pilsētu Leipcigu, kur oposumu mātīte, kas šķielēt bija sākusi savu agrāko saimnieku nevērības un nepareizas barības dēļ, arī atvadījās no šīs pasaules.

Īpašu pasaules preses uzmanību viņa izpelnījās Pasaules futbola čempionāta laikā, kad precīzi pareģoja vairāku spēļu iznākumus, un pirms nāves viņas fanu pulks Facebook sociālajā tīklā bija sasniedzis 330 tūkstošus, ierindojot Heidiju starp populārākajiem dzīvniekiem pasaulē.

Futbola fanu elks - Pauls

Foto: EPA/LETA

2010. gada rudenī Oberhauzenes Jūras centrā šo pasauli pameta pasaulē populārākais astoņkājis - pareģis Pauls, kurš tikai nesen bija nonācis pasaules uzmanības centrā, precīzi prognozējot Pasaules kausa futbolā spēļu rezultātus.

Paula nāves iemesls bija vecums - viņš mira divarpus gadu vecumā, un parasti viņa sugas pārstāvji nedzīvo ilgāk par trim gadiem.

Paula izmantotā pareģošanas metode bija visnotaļ vienkārša - lai noteiktu gaidāmās spēles uzvarētāju, akvārijā iegremdēja ar valstsvienību karogiem apzīmētas divas kastītes ar ēdienu, un uzvara tika solīta tai komandai, pie kuras kastītes astoņkājis piesteidzās vispirms.

Pauls nemaldīgi noteica visu Vācijas izlases spēļu iznākumus Pasaules kausa finālturnīrā, kā arī norādīja, ka finālspēlē triumfēs Spānija.

123 centimetri no degungala līdz astei - Stjūijs


Foto: AP/Scanpix

Pirms gada cīņu ar vēzi zaudēja Stjūijs, kurš pasaules slavu un mīlestību (un tūkstošiem sekotāju sociālajos tīklos) bija ieguvis sava garuma dēļ - viņš Ginesa rekordu grāmatā bija reģistrēts kā pasaulē visgarākais mājas kaķis.

Meinkūnu šķirnes kaķis rekordu grāmatā iekļuva pirms trim gadiem - tajā brīdī viņa garums no degungala līdz astei sasniedza 123 centimetrus.

Pēc tam, kad pasaulei tika pavēstīts par skumjo zaudējumu, kaķa Facebook profilā fani metās izteikt viens otram līdzjūtību, bet viņa saimniece Robina Hendriksone medijiem atzina, ka ir pateicīga par to, ka liktenis viņai bija dāvājis tik draudzīgu, mīlīgu un izskatīgu kaķi. 

Ar cigareti zobos līdz sirmam vecumam - Čārlijs


Foto: Vida Press

2010. gadā lielas sēras piemeklēja kādu Dienvidāfrikas zooloģisko dārzu, kur uz labākiem medību laukiem devās pasaulē slavenākā smēķējošā šimpanze Čārlijs.

Šimpanze, kura smēķēt bija sākusi, jo zooloģiskā dārza apmeklētāji regulāri bija dzīvniekam piedāvājuši cigaretes, mirusi 52 gadu vecumā, kas šimpanzēm ir cienījams vecums, jo šie dzīvnieki lielākoties dzīvo tikai līdz aptuveni 40 gadiem.

Zoodārza pārstāvju sniegtā informācija liecina, ka dzīvnieka nāves iemesls nebūt nav bijis kaitīgais ieradums - Čārliju uzveica vecums.

Smēķējošais Čārlijs bija kļuvis ļoti iecienīts zoodārza apmeklētāju vidū, kā arī iemantojis atpazīstamību ārpus Dienvidāfrikas robežām, jo par šimpanzi ar kaitīgo ieradumu bija vēstījuši daudzu valstu mediji. 

Vientuļais Džordžs – pārāk jauns, lai mirtu


Foto: Reuters/Scanpix

2012. gada jūnijā Galapagu salās šo pasauli pameta pēdējais Pintas salas bruņurupuču pasugas pārstāvis, kurš tika dēvēts par Vientuļo Džordžu.

Viņa nāve satrieca Galapagu Nacionālā parka darbiniekus, jo tika lēsts, ka Džordžs ir vien aptuveni 100 gadus vecs, bet vidēji milzu bruņurupuču mūža ilgums ir 200 gadi.

Džordžu atrada 1972. gadā Pintas salā. Vairākas desmitgades zinātnieki mēģināja sapārot Džordžu ar piemērotākajām citu šķirņu bruņurupuču mātītēm, lai iegūtu pēcnācējus, tomēr visi mēģinājumi bija neveiksmīgi.

Zinātnieki pat bija izsludinājuši 10 tūkstošu ASV dolāru lielu atlīdzību par piemērotas mātītes atrašanu, bet arī tas nevainagojās panākumiem, un šī iemesla dēļ Džordžs tika dēvēts arī par Galapagu iekārojamāko vecpuisi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!