Foto: DELFI

Starptautiskajā kaķu izstādē, kas šī gada 14. un 15. martā pulcēja vairāk nekā 200 dižciltīgus skaistuļus no dažādām valstīm, mums izdevās satikt gadu vecu Abesīnijas runčuku vārdā Ferus-Ra, kurš saņēma ļoti grūti iegūstamo titulu "Junior Winner".

Lai izcīnītu šo titulu, kaķēnam līdz desmit mēnešu vecumam jāuzvar piecās izstādēs dažādās valstīs, turklāt jātiek atzītam ne tikai par labāko no savas šķirnes, bet arī attiecīgās šķirņu grupas. Abesīnieša gadījumā tā ir reto šķirņu grupa, kur konkurence ir ļoti sīva, jo jāsacenšas ar vairāk nekā 20 citām šķirnēm, tostarp Kornvolas reksiem, Burmas, britu īsspalvainajiem, krievu zilajiem un Bengālijas kaķiem.

Runčuka pilnais vārds ir Des Cavalier Ferus-Ra of Holoserica (tulkojumā - Kavalieris mežonīgais Ra no audzētavas "Holoserica"; Ra - saules dievs seno ēģiptiešu mitoloģijā), un viņam prognozē spožu izstāžu karjeru. Kaķis turklāt ir ļoti mīlīgs un draudzīgs.

Aicinājām uz sarunu viņa saimnieci, lietuvieti Astu Kazlauskieni, kurai pieder Abesīnijas kaķu audzētava "Holoserica".

Foto: DELFI

- Ar ko Abesīnijas kaķi atšķiras no citām šķirnēm?

Viņi ļoti mīl cilvēkus. Vairāk par visu. Abesīnieši nepārtraukti grib atrasties saimnieku tuvumā, mīl "bučoties", varētu pat teikt, ka viņi ir uzbāzīgi. Reizēm pat rodas vēlēšanās, kaut viņi uz mirklīti liktu mierā. (Smejas.) Bet lielākoties šo kaķu milzīgā pieķeršanās un mīlestība, ko viņi dod pārpārēm, protams, priecē. Kad nogurusi pārnāku no darba, un kaķi mani sagaida, paņemti rokās, apskauj un sirsnīgi "bučo", acumirklī uzlabojas pašsajūta.

- Kā pievērsāties Abesīnijas kaķu audzēšanai?

Mani vispirms savaldzināja Abesīnijas kaķa izskats – viņš atgādina nepieradinātu savvaļas zvēru, miniatūru pumu. Pirmoreiz, sastopoties ar šo kaķi, pat baidījos paglaudīt. Taču, iepazīstot šos kaķus, ieraudzīju, cik ārējais izskats ir maldinošs. Viņi ir ārkārtīgi mīļi, sabiedriski un draudzīgi, un tas man licis abesīniešus iemīlēt vēl vairāk.

- Ko vēl varat pastāstīt par šīs šķirnes kaķu raksturu?

Viņi ir ļoti rotaļīgi, aktīvi un ziņkārīgi. Viņi visu laiku atrod, ko darīt. Abesīniešiem ir simts darīšanu katrai dienai. Tas jāizdara un šitas jāizdara, te jāielūkojas un tur jāielūkojas. Par Abesīnijas kaķiem mēdz teikt, ka viņi līdz mūža galam paliek kaķēni, jo ir ļoti rotaļīgi.

- Ar ko jūs viņus barojat?

Mani kaķi ļoti mīl jēlu gaļu. Dodu tikai tīru, bez "ķīmijas". No veikalos nopērkamajām tāda, šķiet, ir vienīgi teļa gaļa. Vistas gaļa arī būtu laba, taču tā diemžēl ir pilna ar hormoniem. Ja var dabūt no laukiem tīru vistiņu, protams, to var. Dodu arī profesionālo sauso barību, lai kaķi saņemtu visas nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus.

- Kāda kopšana Abesīnijas kaķiem ir nepieciešama?

Vajag paglaudīt. Tas jau ir daudz – gan kaķim patīkami, gan nedzīvie matiņi no kažoka izkrīt. Ja gribas pamatīgāk aprūpēt, var vienreiz mēnesī nomazgāt. Tas arī palīdz attīrīt kažociņu no nedzīvajiem matiņiem. Var šad tad paglaudīt ar speciālo cimdiņu-ķemmīti. Tad būs divi labumi vienlaikus: patīkama masāža un atbrīvošanās no vecās spalvas.

Taču, ja par Abesīnijas kaķa kažoku nerūpējas, viņš pats ar tā kopšanu lieliski tiek galā – ar mēli gan nomazgā, gan izķemmē (kaķa mēli klāj īpašas āķveida kārpiņas).

- Vai abesīniešiem nav pretenziju pret mazgāšanos?

Viņiem ūdens ļoti patīk un viņi pat ļoti labprāt peld. Gan vannā, gan ezerā. Abesīniešiem patīk spēlēties ar ūdeni – viņus vada dabiskā ziņkāre. Ļoti interesanti viņiem šķiet vilnīši dabiskās ūdenstilpnēs. Kad esam pie ūdens, sākumā parokas ar ķepu pa to, it kā kaut ko meklētu, pēc tam pabradā pa ūdeni un beigu galā mazliet papeld. Kad vannoju Ferus Ra, ar rotaļu kociņu velku pa ūdens virsmu un viņš peldus seko.

- Vai šai šķirnei ir kādas tipiskas veselības problēmas?

Abesīnieši ir diezgan veselīgi kaķi, taču viņiem var būt dažas iedzimtas kaites, visbiežāk progresējoša tīklenes atrofija vai nieru mazspēja.

Tādēļ, iegādājoties kaķēnu, obligāti jāveic attiecīgie ģenētiskie testi. Ja kaķēna abiem vecākiem šie testi bijuši negatīvi, mazuļiem tos veikt nav nepieciešams.

- Kādi ir Abesīnijas kaķu mīnusi, trūkumi?

Manuprāt, viņiem tādu nav. Šajos kaķos ir apvienojušās visas iespējamās labākās īpašības, tas ir ideāls gan izskata, gan rakstura ziņā.

- Par ko viņus visvairāk mīlat?

Par to, ka viņi ir ļoti komunikabli un sniedz ārkārtīgi daudz mīlestības. Godīgi sakot, grūti vārdiem aprakstīt, par ko viņus mīlu. Vienkārši mīlu un viss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!