26. maija rītā ar tiešraides kameru aprīkotajā Durbes jūras ērgļu ligzdā tupošais, gandrīz pusotru mēnesi vecais ērglēns Durberts, kura gaitām daudzi seko jau no izšķilšanās brīža, tika apgredzenots.

Pusotra mēneša vecumā Durberts jau ir krietni paaudzies un, šķiet, pavisam drīz augumā apsteigs mammu Durbi. Lai gan, vēcinot spārnus, ērglēns izskatās varens, no vecākiem viņu var ātri vien atšķirt pēc gāzelēšanās – Durbertiņš vēl nespēj tik labi noturēt līdzsvaru.

Notikumiem Durbes ērgļu ligzdā, kas tiešraidē vērojami Dabas novērojumu portālā "Dabasdati.lv", daudzi satraukti sekoja vēl pirms pieciem no rīta, nepacietīgi gaidot ornitologa ierašanos. Portāla forumā vairāki lietotāji pauda bažas, kā diez mazais Durbertiņš reaģēs, ieraugot cilvēku.

Vēl pirms sešiem no rīta ornitologs Jānis Ķuze sāka rāpties kokā, kur atrodas jūras ērgļu ligzda, lai paveikto nopietno darbu – uzliktu Durbertam ap kāju gredzenu, kas turpmāk putnam kalpos gluži kā cilvēkam pase. Jānis savā mūžā ir apgredzenojis aptuveni 160 ērgļu, tādēļ par to, ka viņš ar savu pienākumu tiks galā godam, nevienam šaubu nebija. 

Sadzirdējis, ka kāds rāpjas kokā, Durberts sāka neapmierināti staipīt kaklu, lūkojoties lejup, kas tur traucē viņa mieru.

Pulksten 7.20 Jānis sasveicinājās ar Durbertu. Ērglēns par nelūgto viesi, protams, īpaši priecīgs nebija. Kad ornitologs mēģināja viņu satvert, atkāpās līdz ligzdas tālākajai malai un, plaši izplezdams un vēcinādams savus lielos spārnus, centās izskatīties pēc iespējas briesmīgāks, cerot, ka varbūt izdosies svešinieku aizbaidīt. Aizlidot prom ērglēns nespēja, jo jūras ērgļi lidotprasmi apgūst aptuveni divarpus mēnešu vecumā.

Ornitologs ērglēnam uz mirkli uzlika galvā melnu auduma maisu, lai nedabūtu cirtienu ar aso knābi un Durbertu kaut cik nomierinātu. Drīz vien putnam ap labo kāju bija zili melns gredzens ar numuru K390 – pēc tā turpmāk Durbertu varēs pazīt, lai uz kuru pasaules malu viņš sadomātu aizlidot.

Ornitologs vizītes laikā arī izrāva Durbertam no krūtīm vienu spalviņu DNS analīzei, jo pagaidām ērgļa dzimumu citādi noteikt nemaz nav iespējams. Pilnīgi iespējams, ka Durbertu pēc laika nāksies pārkristīt par Durbertīnu vai vienkārši Tīnu. Kāds foruma lietotājs komentēja: "Durberts turējās ka vīrs! Nu nevar būt, ka izrādīsies meitene."

Jānis Ķuze arī rūpīgi notīrīja pleķi no tiešraides kameras objektīva, kas jau pāris nedēļas kā grūti caurredzams apmiglojums bojāja skatu uz ligzdu. Mazais Durberts, kārtojot savas dabiskās vajadzības, bija trāpījis kamerai.

Pašlaik, pulksten 11.00, Durberts gaida pārrodamies savus vecākus, jo tie kopš ornitologa vizītes ligzdai tuvoties pagaidām nav uzdrošinājušies.

Ērgļu ģimenes ligzdā notiekošajam var sekot līdzi dabas novērojumu portālā "Dabasdati.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!