Pagājuši jau vairāki gadu desmiti, kad suns vārdā Hačiko (Hachiko) pasaulei atklāja, kas ir īsta suņa mīlestība un uzticība saimniekam, tādējādi kļūstot par leģendu. Nesen atklāta jauna uzticīgākā suņa, kas 10 gadus gaidīja savu mirušo saimnieku stacijā, fotogrāfija.

Haičko stāsts aizsākās 1920. gadā, Tokijā, kad Akita-inu šķirnes mīlulis katru rītu ar saimnieku devās uz staciju, lai pavadītu vīrieti uz darbu. Vīrs iekāpa vilcienā, visu dienu pavadīja strādājot, bet tikai vakarā atgriezās mājās. Katru dienu no rīta pavadīšanas līdz pat atgriešanās mirklim uzticīgais draugs esot gaidījis saimnieku, pārbraucot atpakaļ, raksta Thedodo.com.

Šī bija ierasta ikdienas rutīna līdz 1925. gadam, kad saimnieks negaidīti nomira savā darba vietā, atstājot suni Hačiko mūžīgā neziņā. Suns tajā vakarā saimnieku mājās nesagaidīja, bet tā vietā, lai dotos prom, atgriezās nākošajā rītā. Gaidīšanas stundas pārvērtās dienās, dienas mēnešos un mēneši gados.

Turpmākos 10 gadus, līdz pat savam pēdējam elpas vilcienam, uzticīgais draugs pavadīja stacijā, piesaistot cilvēku uzmanību, līdzjūtību un mīlestību par viņa dziļo uzticību un pieķeršanos saimniekam. Cilvēki Hačiko baroja, apkopa, bet suns tikai gaidīja savu īsto saimnieku.

Nav saglabājies daudz fotogrāfiju ar slaveno suni, kas padara nesen atklāto, 1934. gada fotogrāfiju vēl nozīmīgāku un svarīgāku visiem stāsta līdzjutējiem.

Bildē redzams, kā Hačiko stāv uz perona, ar acīm meklējot saimnieku, cerēdams, ka kāds pretimnācējs būs īstais. Acīs redzama vilšanās un nogurums, ne velti, jo saimnieks meklēts katru dienu jau deviņus gadus, tomēr mīlulis nekad neatmeta cerības.

Kopš 80. gadiem Hačiko ir kļuvis par suņa uzticības un mīlestības simbolu. Ueno pilsētā Nacionālajā Dabas Zinātņu muzejā (National Museum of Nature and Science) atrodas Hačiko izstāde.

Vēl gadu desmitus pēc aizkustinošā notikuma interese par šo stāstu nerimās, piemēram, 74 gadus vēlāk izveidota mākslas filmu, kas balstīta uz šiem notikumiem, kā arī šogad atklāta Hačiko statuja, kas simbolizē visu suņu un saimnieku savstarpējo saikni un uzticību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!