Harolds Ņūtons ir teicis: "Suņi nespēj valdīt sajūsmu vai slēpt savas jūtas – tas arī dara viņus tik mīļus." Suņi tik tiešām neslēpj ne prieku, ne bēdas, bet kuri suņi ir vispriecīgākie un smaidīgākie? Piedāvājam iepazīties ar desmit dzīvespriecīgākajām šķirnēm, šo sarakstu veidojusi Latvijas Kinoloģiskās federācijas (LKF) prezidente Vija Klučniece un izstādes ZooExpo 2015 projekta vadītājs Mārtiņš Refbergs.

Protams, ka visi suņi nav vienādi, katram ir savs raksturs, izpratne par pasauli un pieredze. Daudz ko no suņa rakstura var ietekmēt saimnieka audzināšana un vide, kādā ķepainis aizvada dienas. Ja nemitīgi apkārt ir stress, strīdi, suns tiek fiziski iespaidots vai dienām atstāts viens pie ķēdes pagalmā, dzīvesprieks pazudīs ātri, bet, ja par mīluli pienācīgi rūpējas, viņš noteikti būs priecīgs un dāvās pozitīvas emocijas arī apkārtējiem.

Piedāvājam 10 dzīvespriecīgākās suņu šķirnes, kuras noteikti noderēs kā ģimenei ar bērniem, tā vientuļniekam - ikvienam, kuram nepieciešama papildu pozitīvisma deva. Visus no sarakstā esošajiem četrkājainajiem draugiem nedēļas nogalē varēs satikt un iepazīt arī izstādē "ZooExpo 2015".

10. vieta - Stafordšīras bulterjers

Šis suns būs izcils sportiskas ģimenes draugs - tas ar lielu aizrautību iesaistīsies sportiskās aktivitātēs un spēlēs, dosies līdzi braucienos ar velosipēdu vai sastādīs kompāniju skrējiena laikā.

Tam patīk draiskoties savā vaļā, spēlēties ar bumbu un atnest aizsviestus priekšmetus. Attieksmē pret cilvēkiem un bērniem Stafordšīras bulterjeri vienmēr ir draudzīgi un pakļāvīgi.

Šis suns visu dara ar pilnu atdevi - spēlējas, strādā un mīl savus saimniekus. Sabiedrībā bieži vien, nezināšanas dēļ, pastāv aizspriedumi par šīs šķirnes suņa dusmīgo raksturu. Lai kliedētu nepatiesos apgalvojumus, lasi mītus un patiesību par draudzīgajiem un noteikti ne dusmīgajiem bulterjeriem.

9. vieta - Franču buldogs

8. vieta - Bokseris

7. vieta - Īru seters

Īru seteri ir impulsīvi un ar izteikti rotaļīgu raksturu, tāpēc uzturēs mājās dzīvesprieku. Tumši brūnās acis ar gudru, dzīvespriecīgu un labestīgu skatienu - tās paudīs dziļu mīlestību gādīgam saimniekam un visai ģimenei.

Ja tos no mazotnes radina pie sabiedrības un draudzības, tad tie vienlīdz labi satiks ar citiem suņiem un dzīvniekiem, kā arī ar bērniem. Turklāt īru seteri ir viegli apmācāmi, tāpēc arī apmācības sniegs prieku gan sunim, gan saimniekam.

Augumā īru seteri var sasniegt pat 69 cm, lai gan pēc šķirnes standarta tiem jābūt mazākiem.

Darbīgais un nenogurdināmais mednieks – īru seters – cilvēka sabiedrībā ir īsts džentlmenis un var kļūt arī par labu mājas suni, ja iespējams tam nodrošināt nodarbības brīvā dabā, vairāk par šo graciozo un aktīvo suņu šķirni lasi tās aprakstā.

6. vieta - Papilons

5. vieta - Mopsis

4. vieta - Amerikāņu kokerspaniels

Amerikāņu kokerspanielim ir ārkārtīgi dzīvespriecīga daba - priecājas par visu, jo īpaši par iespēju kaut ko pienest savam saimniekam.

Šīs šķirnes suņiem ir izteikts ģimeniskums - saimnieks un māja ir absolūtas prioritātes, turklāt suns arī pats vēlas būt pilntiesīgs ģimenes loceklis. Sirsnīgie kokeri ir radīti, lai mīlētu citus un saņemtu apkārtējo mīlestību, turklāt tiem nepiemīt maziem suņiem raksturīgais histēriskums.

Amerikāņu kokerspaniels būs ne tikai draugs, bet arī uzticams sabiedrotais, - priecāsies kopā ar jums un mēģinās mierināt skumju brīžos.

Kokeri ir maigi, līksmi, rotaļīgi, uzticīgi, viegli apgūst visu, ko tiem māca. Inteliģentie un sirsnīgie kokeri ir radīti, lai mīlētu visus un saņemtu apkārtējo mīlestību. Kā jau mēs visi, arī kokers ir personība, kas jāciena un ar ko jārēķinās.

Zeltainie un melnie angļu kokeri ir temperamentīgāki, impulsīvāki, nesavaldīgāki par krāsainajiem. Amerikāņu kokeriem šī atšķirība nav tik izteikta, turklāt viņi spēj būt viltīgi. Kāpēc darbīgie un aktīvie suņi nebūs piemēroti biedri cilvēkiem, kas vēlas netraucēti baudīt mieru, un kas vēl jāzina par skaistajiem suņiem, lasi kokerspanielu šķirnes aprakstā.

3. vieta - Kavaliera karaļa Čārlza spaniels

Šīs šķirnes suni mēdz saukt par smukģīmīti, jo, pateicoties lielajām, matainajām ausīm un mazajam purniņam, tas tiešām izskatās neatvairāms.

Šis spaniels ir lielisks ģimenes mīlulis, turklāt ir gudrs, apķērīgs un rotaļīgs. Vislielāko baudu spanielam sagādā gozēšanās saimnieku uzmanības saulītē - tad arī suņuks atplaukst mīlestībā.

Ja esat no tiem, kurus nesajūsmina skaļas rejas, tad varat neraizēties, jo Kavaliera karaļa Čārlza spaniels rej reti.

Kinga Čārlza spanielam ir garš, mīksts, viegli viļņains apmatojums. Viņa kažoks var būt melns ar dzeltenbrūnu, tumši ruds vai balts, papildināts ar kastaņbrūniem laukumiem. Kinga Čārlza spanielam mēdz būt arī trīskrāsains kažoks – melnbalts ar sarkanbrūnas nokrāsas akcentiem.

Parasti šo suni var apmācīt pilnīgi bez jebkādām grūtībām, jo viņš ir pietiekami saprātīgs, lai ātri aptvertu, ko no viņa gaida.

Kinga Čārlza spaniels ir tik saticīgs kā reti kurš cits dzīvnieks un parasti ļoti labi sadzīvo ar citiem suņiem un mājdzīvniekiem.

2. vieta - Zelta retrīvers

Viņš izceļas ne vien ar pievilcīgu ārieni, bet arī ļoti sirsnīgu raksturu.

Savas lielās pacietības un labestīgās dabas dēļ tie bieži kļūst par suņiem terapeitiem, ko izmanto darbā ar cilvēkiem, kuriem ir fiziskās vai garīgās attīstības traucējumi. Šie suņi palīdzēs atgūties depresijas slimniekiem un aizgaiņās nomāktību veciem ļaudīm.

Zeltainā retrīvera aizrautība un sajūsma ir skaidri jaušama sejas izteiksmē un ķermeņa formā - dabiski draudzīgā personība bieži izpaužas suņu "smaidā", ko akcentē tumšā pigmentācija pie lūpām.

Tāpat kā lielākā daļa retrīveru, arī zeltainais retrīvers ir sajūsmā par ūdens priekiem. Vairākumam no šīs šķirnes suņiem patīk peldēties kopā ar saimnieku.

Apķērīgais zeltainais retrīvers parasti viegli padodas apmācībai, īpaši, ja to uzsāk jau agrā vecumā. Viņam pavisam viegli var iemācīt tādas komandas kā "sēdi" un arī sarežģītākus trikus.

Simpātiskais suns pēc rakstura ir mīlīgs, dzīvespriecīgs un vēlas ieraudzīt smaidu arī citu sejā, tādēļ visādi izdarās, lai apkārtējos cilvēkus iepriecinātu. Vairums šīs šķirnes suņu ātri nodibina draudzīgas attiecības ar visiem, tostarp bērniem, suņiem un pat kaķiem.

1. vieta - Labradors

Labradori ar lielu prieku un aizrautību iesaistīsies ikvienā ģimenes nodarbē un izbaudīs to no visas sirds.

Labradors ir:

  • komunikabls;
  • līdzsvarots;
  • maigs;
  • mīļš;
  • draudzīgs;
  • prātīgs.

Ne par velti tā ir viena no populārākajām šķirnēm, ko izvēlas ģimenes ar bērniem.

Labradors ir teju "paraugsuns" - draudzīgs, labsirdīgs, gudrs, sabiedrisks, sirsnīgs, pakļāvīgs, jutīgs un uzticīgs saimniekam. Lai arī pusaudža vecumā ir draiskulīgs, pieaugot šīs šķirnes suns ir nosvērts un paklausīgs. Gudrais un apķērīgais labradors viegli padodas apmācībai, visu jauno apgūst ātri, turklāt viņam ļoti patīk strādāt saimnieka labā.

Labradors ir īsts cilvēka draugs, tādēļ pret bērniem ir ļoti iejūtīgs, maigs un pacietīgs. Viņš rej, lai pavēstītu saimniekam, ka ieraudzījis svešinieku, taču, to sastopot aci pret aci, izturas draudzīgi un mierīgi, nevis agresīvi.

Savu prieku būt kopā ar saimnieku tie izrādīs, neatlaidīgi luncinot asti, mirdzošām acīm lūkojoties uz rotaļu biedru un reizēm pat gluži vai smaidot. Jo vairāk to mīlestības sunim, jo vairāk prieka vitamīnu saimniekam. Par to, kas iepriecina mīluļus, kā tos kopt un ko ievērot, lai nodrošināt pienācīgus dzīvošanas apstākļus labradoram, lasi šķirnes aprakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!