Katras putnu sugas attīstībai iespējams izsekot līdz pat pirmajam ''visu putnu tēvam''. Jaunākajā ornitologu pētījumā noskaidrots, ka, iespējams, dažādo spārnoto sugu priekštecis bijis putns, kas dzīvojis Dienvidamerikā pirms 95 miljoniem gadu, raksta Discovery.com.

Visu putnu priekštecis, kas aprakstīts žurnālā Science Advances, visticamāk, dzīvojis vēlāk nekā iepriekš uzskatīts. Iepriekšējie pētījumi liecina, ka pirmais putnu priekštecis dzīvoja pirms 170 miljoniem gadiem Juras periodā, bet tagad vēsture tiek pārrakstīta. Pētījums publicēšanai apstiprināts jau 2. novembrī, tā galvenais pētnieks ir Santjago Klaramunts (Santiago Claramunt) un līdzautors Džoels Krakrafts (Joel Cracraft).

''Pirmais putnu tēvs'' dzīvojis pirms 95 miljoniem gadu kopā ar dinozauriem, tomēr nav bijis tuvs viņu radinieks, jo ģenētiski atšķīries no lidojošiem dinozauriem.

''Putnu priekštecis visdrīzāk neizskatījās kā dinozaurs, bet gan līdzīgs mūsdienu putnam, viņš pratis ne tikai planēt, bet arī lidot. Citu radniecīgu sugu pēcteči pāragri izmiruši, viņu saistību ar mūsdienu putniem nav iespējams pārbaudīt. Atrasts tikai viens Dienvidamerikas sugas putns, kurš ir tiešs priekštecis mūsdienu putniem,'' savus pieņēmumus un atklājumus Discovery. com pauž pētījuma līdzautors Džoels Krakrafts (Joel Cracraft), Amerikas vēstures muzeja Orniotoloģijas departameta pētnieks.

Kaut arī ģenētiskie dati strikti norādām, kad un kur putnu ''tēvs'' dzīvojis, precīza un neapšaubāma sugas identitāte joprojām ir liels noslēpums, pat ar jaunāko datu rezultātiem.

Izdevies noteikt, ka priekštecis dzīvojis Dienvidamerikā vismaz 25 miljonus gadu pirms sākusies pasugu veidošanās. Krīta perioda beigās dažādu sugu pārstāvji pameta Dienvidameriku, un pārlidojumu rezultātā tad arī strauji sākušas veidoties dažādas pirmatnējā putna pasugas.

Migrējot putni sasniedza Āfriku, Eiropu, Āziju un Ziemeļameriku. Pirmatnējā putna pārstāvji paspēja aizlaisties arī uz Austrāliju un Jaunzēlandi. Pētījuma autori uzskata, ka arī vides pārmaiņas un plātņu tektonika būtiski ietekmējušas putnu evolūciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!