Foto: Shutterstock
Barot vai nebarot putniņus ziemā? Šis jautājums skatāms no divām pusēm. Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) pārstāvis Agnis Bušs stāsta, ka putni bez cilvēku palīdzības barību atradīs arī paši. Taču - ja reiz cilvēks ir sācis barot putniņus un pieradinājis viņus pie regulāras maltītes, tad to nevajadzētu pārtraukt.

"Tas ir tāpēc, ka mazie putniņi pierod pie vietas. Viņi saprot, ka tur ir barība, un gaidīs, ja barība ierastajā vietā neatradīsies," uz jautājumu, kāpēc ir svarīgi nepārstāt barot putniņus, ja to jau ir iesākts darīt, atbild Bušs. Viņš uzsver, ka putnu barošanu nevajadzētu pārtraukt, īpaši ārpus pilsētām, lauku apvidos, kur vienu barotavas vietu no otras šķir kilometri. "Pilsētā barība pieejama vieglāk, tā vienmēr ir samērā tuvu," saka LOB pārstāvis.

LOB mājaslapā publicētie ieteikumi putnu barošanai ziemā vēsta, ka par putniņu barību jāparūpējas regulāri, turklāt nav pieņemamas atkāpes. Ja barība ilgstoši nav uzradusies un putniņi vēl joprojām regulāri pārbauda barotavu, tas nozīmē, ka viņi velti izšķiež laiku, ko paši varētu izmantot barības atrašanai. Tāpēc LOB iesaka rūpīgi pārdomāt, vai cilvēks ir gatavs uzņemties ilgtermiņa rūpes par šādiem "pieceļotājiem".

Kādi ir barošanas vietas ierīkošanas nosacījumi? "Galvenais - lai kaķi netiek klāt," uzsver Bušs. Jāparūpējas, lai paši putniņi barībai tiek klāt, kā arī ziemas laikā no barotavas jāiztīra sniegs. Tās novietojums var būt dažādās vietās - gan pie loga vai palodzes, gan kokā, gan arī, piemēram, pie sētas, kur var pienaglot kādu gabalu speķa.

Bušs pieņem, ka cilvēki arī paši grib redzēt putniņus tuvumā, kas ir viens no iemesliem viņu barošanas uzsākšanai. Tāpēc - ja cilvēks ir izvēlējies ierīkot barošanas vietu, piemēram, kokā, jāapdomā, vai viņš pats pēc tam tos putniņus redzēs. Turklāt jāņem vērā, ka barības krājumus vajadzēs arī papildināt, tāpēc barotavai vajadzētu būt cilvēkam viegli sasniedzamai.

Putniņu barībai noderēs gan speķis, gan dažādas sēklas un graudi, putraimi, grūbas un pat baltmaize. Vairāk par putniņu barību un dažādu sugu iecienītākajiem kārumiem lasiet šeit.

Kurus putniņus ziemas laikā ir iespējams vērot?

Dažāda veida zīlītes, zvirbuļus, arī meža strazdus un šī gada putnu - dižraibo dzeni. Plašāk par putnu sugām, kuras var novērot pie barotavām, un tām raksturīgās atrašanās vietas lasiet šeit.

Cilvēki, kuri dzīvo daudzdzīvokļu māju augšējos stāvos, bieži redz, ka pie mājas augošajā kokā salidojuši putniņu bari. Vai tas nozīmē, ka viņi būtu jāpabaro? "Tā nebūt nav, ka viņi ir izsalkuši un meklē barību," raksturo Bušs. Putniņi tobrīd var atpūsties vai paši novērot, kur barību mēģināt atrast.

Putniņu barošana ir cilvēka paša izvēle, turklāt tā nedrīkst būt neapdomāta, jo ilgstošas barošanas pēkšņa pārtraukšana putniņiem kaitē.

Ieteikumus, kā ierīkot putnu barotavu, atradīsiet šeit. Savukārt papildu informācija par putnu barošanu lasāma šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!