Foto: Shutterstock
Līdz ar pirmo sniegu un aukstumu daudzi cilvēki steidz sarūpēt barību arī mazajiem lidotājiem – putniņiem, kas allaž lidinās ap virtuves logu, kārodami kādu gardumu. Taču attiecies pret šo darbību apzinīgi, jo iesāktais būs jāturpina arī tad, kad pašam sala dēļ no mājas iziet vairs negribēsies.

Kā atgādina Latvijas Ornitologu biedrībā, ziemā, sniegā un salā putniem nav nemaz tik viegli atrast barību. Taču viņu vietā par to mēdz parūpēties cilvēks, piemājas kokā uzstādot kādu barotavu vai pie kādas istabas loga piestiprinot gabaliņu ar speķīti, no kā putniņi aizrautīgi var mieloties. Taču biedrībā arī brīdina – mēs esam atbildīgi par tiem, kurus pieradinām. Ja reiz esi sācis barot putniņus, neapstājies un turpini to darīt pat tad, kad temperatūras stabiņš noslīdēs krietni zemu.

Visbiežāk pie barotavām var paviesoties dažādu sugu zīlītes, zvirbuļi, dzeņi, melnie strazdi, arī ierastie baloži, žagatas, sīļi un citi putni.

Kādai jābūt barotavai? Vēlams, protams, lai mazie lidotāji pie tās varētu ērti piekļūt. Svarīgi, lai barotava un tajā sarūpētā barība neapsnigtu, tāpēc vajadzētu parūpēties, lai ir kāds nosedzošs jumtiņš. Un, saprotams, barotavai jābūt gana stabilai, lai to nevarētu aizpūst prom un putniņi uz tās varētu nostāvēt. Taču gadījumos, kad nav daudz resursu, lai izveidotu barotavu no īpašiem materiāliem, piemēram, koka plāksnēm, derēs arī kāds pienaglots speķa gabaliņš, ko putniņiem ar knābi plēst un ēst. Svarīgi, lai speķis labi turētos un nebūtu viegli izkustināms, lai putniņi to nejauši nenorautu nost un tas nenokļūtu uz zemes. Tāpat var arī izkaisīt sēklas un graudus pie kāda koka, kur esi novērojis putniņus. Lidotāji tos noteikti spēs atrast, taču pārliecinies, ka nekaisi barību pārāk dziļā sniegā.

Kāda veida barību vēlams sarūpēt? Lieti noderēs tauki vai speķis, melnas saulespuķu sēklas, zemesrieksti, citas sēklas un graudi, kaltēti un svaigi augļi, kā arī sadrupināta maize. Parūpējies, lai barība nav sālīta. Ne visu sugu putni ēdīs visu iepriekšminēto, tāpēc plašāk par to, kurai putnu sugai ieteicams speķis, kurai – graudi, lasi šeit.

Ja pēkšņi pārtrauksi barības gādāšanu, pakļausi riskam visu to putniņu pulku, kas katru dienu paviesojas pie tavas sarūpētās barības. Arī putni ir gudri un apķērīgi, tāpēc aukstajos mēnešos netieksies meklēt jaunu barošanās vietu, ja to esi piedāvājis tu. Putni apzināsies, ka barotavā ik dienu būs kāds speķa gabaliņš vai graudi, un rēķināsies, ka viņiem allaž tam ir pieeja. Ja to pēkšņi vairs nesagādāsi, nodarīsi ļaunumu putniņiem, kuriem ziemā jau tā nav viegli atrast barību un nākas cīnīties par izdzīvošanu.

Plašāk par to, kā izgatavot putnu barotavu, lasi šeit un šeit.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!