Foto: DELFI
Iepazīstieties - Murča ir kaķenīte, kura dabas īpatnību dēļ visu laiku rāda mēli. Saimnieku mīlule, kurai vārds dots par godu superauto un vīnam, ir kaķenēm retā - rudā krāsā. Vai tas ir vienīgais, kas Murču atšķir no citiem kaķiem?

Murcielago Chateau Rouge jeb Murča, kā viņu mīļvārdiņā sauc saimnieki, dzimusi 2008. gadā ap Jāņiem. Viņas saimniece Līga stāsta, ka ģimene jau vēlējusies rudu kaķi, tāpēc likumsakarīgi saimei pievienojusies maza, ruda bezšķirnes kaķenīte.

Kā kaķene tika pie tik dižciltīga vārda? Līga stāsta, ka vārdu mīlulei vajadzēja tādu, kas atbilstu kažoka krāsojumam. Viņa min, ka viena no versijām bija nosaukt kaķeni par Fantu, jo Apelsīns vai Orindža, kas raksturotu rudo krāsu, neizklausījās tik labi. "Tā kā mēs ģimenē ar draugiem cienām automašīnas, "uzpeldēja" nosaukums "Murcielago", kas ir itāļu superauto "Lamborghini" modelis," skaidro Līga, piebilstot, ka šī modeļa auto ir spilgti oranžā krāsā. Savukārt pārējā vārda daļa, Chateau Rouge, "ir par godu mūsu otrajai interesei - vīnam". Murčas saimniece atceras, ka vārda izvēles brīdī ģimene skatījusies britu filmu "Oz and James's Big Wine Adventure", kurā šis vārdu salikums noklausīts.

Murča ir īpaša ne tikai ar savu brīnišķīgo vārdu, bet arī ar garo mēli, kas karājas ārā no mutes. "Apskatot kaķi, vetārsts uzreiz pamanīja, ka viņai ir nedabiski gara mēle," stāsta Līga. Viņa atceras, ka veterinārārsts, pirmo reizi izdzirdējis Murčas pilno vārdu, sasmējies. "Arī laikam pārzina auto pasauli," smejas Līga. Mēle gan kaķenei netraucē, lai gan ārsts brīdināja, ka zobi var pastiprināti krist ārā, kas arī noticis. "Jau sen viņai izkrita apakšējie mazie priekšzobiņi starp ilkņiem," skaidro Murčas saimniece. Rudajai kaķenei vēlāk izrāva arī vairākus augšzobus, taču tas netraucē Murčai ēst visu, ko sirds kāro - sauso barību, konservus, svaigu gaļu.

Līgai un viņas ģimenei ir paveicies, jo rudas kaķenes ir retums, pārsvarā rudi dzimst runči. Turklāt Murča esot ārkārtīgi mīļa un labprāt ieritinās saimniekiem klēpī, kur viņai patīk pagulēt. Saimniece stāsta, ka uz vecumu Murča ir kļuvusi arī runātīga, īpaši tad, kad grib kārumu - konservus. Kad tiek saukta vārdā, kaķene arī atbild, nedaudz ieņerkstoties.

Latvijas Felinoloģiskās asociācijas "Felimurs" vadītāja Vija Klučniece skaidro, ka mēle karājas ārā tiem kaķiem, kuriem ir pārkodiens. Viņa min, ka visbiežāk šādas žokļa anomālijas novērojamas Persijas kaķiem, skotu nokareno ausu kaķiem un britu īsspalvainajiem kaķiem, tāpēc pieļauj, ka arī Murčai varētu būt kāds gēns, kas rada šo sakodienu un mēles karāšanos. Klučniece skaidro, ka tas kaķim neliedz pilnvērtīgi uzņemt barību.

Un Murča šim speciālistes komentāram ir dzīvs pierādījums - kaķenīte ir dzīvespriecīga, aktīva un mīļa, turklāt, kā Līga stāsta, "jebkura jauna kaste uz kādu laiku ir prieks un sajūsma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!