Nu jau teju nedēļu melnā stārķa ligzdā Zemgalē ir atgriezies tās pirmais iemītnieks. Šo laiku putns pavada čakli, ligzdu apgādājot ar jauniem materiāliem.

Video redzams, kā melnais stārķis atnes pilnu knābi ar zariem, kurus izkārto ligzdā. Tāpat putns jau iepriekš atnesis sūnas, kuras pamazām izliek pa ligzdu.

Tiešraides kamera piedāvā unikālu iespēju pavisam tuvu redzēt, kā stārķis darbojas pa ligzdu, cik daudz un kādus izejmateriālus atnes ligzdas konstrukcijas papildināšanai un labiekārtošanai.

Sarunā ar portālu MansDraugs.lv ornitologs Māris Strazds pastāstīja, ka ligzdā, visticamāk, atgriezies melno stārķu tēviņš. Tieši tēviņi vairumos gadījumu ligzdās atgriežas pirmie, savukārt mātītes var ierasties pat mēnesi vēlāk.

Foto: Publicitātes foto

Tiešraidē labi dzirdamas gan upītes skaņas, gan arī cilvēki, kas mežā runā diezgan skaļi. Ornitologs Strazds apstiprināja, ka lielāko kaitējumu melnajiem strazdiem nodara cilvēks un mežizstrāde, kuras ietekmē putniem nav mierīgi dzīves un ligzdošanas apstākļi, līdz ar to aptuveni puse melno stārķu ir neproduktīvi un nerada pēcnācējus.

Tiešraide no melno stārķu ligzdas skatāma šeit.

Savukārt piedalīties Dabasdati.lv izveidotajā forumā un lasīt citu dalībnieku novērojumus par notikumiem ligzdā var šeit.

Dabasdati.lv piedāvā arī iespēju visas trīs tiešraides no putnu ligzdām – jūras ērgļus Durbē, melno stārķi Zemgalē un vistu vanagu Rīgā – vērot vienlaikus šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!