Foto: Publicitātes foto

Tiešraidē nu jau vērojamas nevis trīs, bet gan četras putnu ligzdas. Tagad var novērot arī zivjērgļu mājvietu, ziņo portāls Dabasdati.lv. Ligzdu jau aktīvi apdzīvo putnu pāris.

Kā vēstīts portālā, šogad zivjērglis pie ligzdas novērots 29. martā, taču nedēļu vēlāk, proti, 5. aprīlī, ligzdā manīti jau divi putni. Pašlaik putni aktīvi rušinās pa ligzdu, to labiekārtojot.

Ligzda atrodas Vidzemē, zivjērgļu ligzdošanas teritorijā, kas ir zināma kopš 2011. gada. Sākotnēji netālu esošā izcirtumā tika novēroti divi pieaugušie putni un tika atrasts arī iespējamais ligzdas koks – nokaltusi egle, zem kuras bija redzamas nokritušas ligzdas atliekas. Tajā gadā ligzdošana, visticamāk, nav bijusi sekmīga. Tā paša gada rudenī netālu tika uzbūvētā mākslīgā ligzda, ko zivjērgļi aizņēma 2013. gadā, savukārt sekmīga ligzdošana ligzdā tika reģistrēta vēl gadu vēlāk, kad tajā tika izaudzināti trīs mazuļi.

2014. gadā tika konstatēts, ka tēviņš ir gredzenots ar krāsaino gredzenu (sarkanu "E82"), kas ļāva noskaidrot tā izcelsmi – ērglis bija gredzenots kā mazulis ligzdā 2008. gadā 97 kilometru attālumā no šīs vietas. Tas pats putns ligzdā saimniekoja arī 2015. gadā, savukārt 2016. gadā tēviņš ir cits, gredzenots ar sarkanu gredzenu "397", kas ļauj secināt, ka arī šis ērglis ir Latvijas izcelsmes, šķīlies 2012. gadā 63 kilometru attālumā no šīs ligzdas. Otrs pāra putns (mātīte) nevienā no šiem gadiem nav bijusi gredzenota, līdz ar to tās izcelsme speciālistiem nav zināma, kā arī nav iespējams noteikt, vai darīšana visus šos gadus bijusi ar vienu un to pašu putnu. 2015. gadā ligzdā tika izaudzināti trīs jaunie putni.

Tiešraides no putnu ligzdām guvušas lielu popularitāti kā Latvijā, tā ārzemēs. Jau vēstījām, ka šīm kamerām ir miljoniem skatījumu. Latvijā pašlaik vērojama tiešraide arī no jūras ērgļu ligzdas Durbē, melno stārķu ligzdas Zemgalē un vistu vanagu ligzdas Rīgā.

Tiešraide no zivjērgļu ligzdas skatāma šeit.

Dabasdati.lv forums par notikumiem zivjērgļu ligzdā atrodams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!