Foto: LETA
Lēmumu par to, vai SIA "Minkland" izsniegt būvatļauju ūdeļu fermas būvniecībai Papes dabas parkā Nīcas pagastā, Nīcas novada būvvalde pieņems maijā.

Kā aģentūru LETA informēja novada būvvaldes vadītājs Oskars Dejus, būvvaldei mēneša laikā ir jāapkopo sabiedriskās apspriešanas laikā iedzīvotāju aptaujas lapās paustie viedokļi, ekspertu un institūciju atzinumi, kā arī publiski izteiktie viedokļi un jāsagatavo pārskats, kā arī jāpieņem lēmums par būvatļaujas ar tajā iekļautiem projektēšanas nosacījumiem izdošanu vai atteikumu izdot būvatļauju. "Tas noteikti vēl nebūs aprīlī," piebilda Dejus.

Sabiedriskā apspriešana par šo ieceri noslēdzas 20. aprīlī, un pagaidām vēl nav apkopota informācija par saņemto aptaujas anketu skaitu un tajās paustajiem viedokļiem, tomēr jau pašlaik zināms, ka iedzīvotāju aktivitāte bijusi liela - ne vien Nīcas pagastā, bet arī Rīgā, kur organizācija "Dzīvnieku brīvība" Vērmanes dārzā organizēja parakstu vākšanu. No Vērmanes dārzā organizētās parakstu vākšanas vien saņemtas trīs pakas ar aizpildītām anketām.

Arī būvniecības ieceres prezentācijas pasākums, kas 30. martā notika Kalnišķu sabiedriskajā centrā, bijis ļoti plaši apmeklēts – piedalījušās 38 personas, kas, pēc Dejus teiktā, vietējiem mērogiem neesot maz. Pasākumā raisījušās emocionālas diskusijas. Iedzīvotāji pauduši bažas par to, ka ūdeļu ferma varētu radīt smakas, tās darbības rezultātā varētu savairoties mušas, vārnas un kovārņi, bet ūdeles varētu izbēgt no sprostiem, nodarot kaitējumu dabai un vietējam saimniecībām. Diskusiju karstumā mazāk pamanāmi izskanējis ieceres atbalstītāju viedoklis par to, ka ūdeļu ferma novadā radītu jaunas darbvietas.

Prezentācijas pasākumā piedalījušies arī biedrības "Dzīvnieku brīvība" pārstāvji, iebilstot pret ūdeļu fermas būvniecību Papes dabas parkā un norādot, ka šī dzīvnieku suga var radīt apdraudējumu vietējām sugām, jo Amerikas ūdeles bieži izbēg no zvēraudzētavām un viegli adaptējas vidē, kur izposta ūdensputnu ligzdas. Biedrība vērš uzmanību, ka Papes dabas parkā mīt 75 putnu un 19 citu dzīvnieku grupu sugas, kuras Eiropas Savienībā ir aizsargājamas.

Foto: Shutterstock
Prezentācijas pasākumā arī izskanējis jautājums par plānotās darbības nelabvēlīgo ietekmi uz vidi. Būvniecības normatīvie akti nosaka, ka būvniecības ieceres iesniedzējam ietekmes uz vidi sākotnējo izvērtējumu nav pienākums veikt pirms būvniecības ieceres apstiprināšanas. Pašlaik lēmums vēl nav pieņemts, bet gadījumā, ja būvatļauja tiktu izsniegta, būvvalde kā obligātu nosacījumu izvirzītu veikt ietekmes uz vidi novērtējumu, norādīja Dejus.

Kā ziņots, SIA "Minkland" vēlas būvēt ūdeļu fermu Nīcas pagastā. Būvniecības iecere paredz kažokzvēru fermas būvniecību zemes gabalā, ko no Nīcas novada domes nomā SIA "Minkland". Fermā paredzēta vieta 4000 ūdeļu mātēm, izaudzējot līdz 20 000 ūdeļu gadā. Netiek plānota kažokzvēru kaušana, ādu noņemšana un apstrāde, kā arī fermā nav paredzēta barības sagatavošana – to piegādās specializēts barības sagatavošanas uzņēmums.

Kopumā paredzēts izveidot 13 kažokzvēru sprostu nojumes, kūtsmēslu krātuvi, slēgtu silosu jeb barības tvertni, šķūni un saimniecības ēku, kurā būs izvietotas darbinieku telpas un palīgtelpas.

9,5 hektārus lielajā zemes gabalā "Kalnišķu pļava", kur plānots būvēt fermu, ir pieļaujama lauksaimnieciskās ražošanas uzņēmumu apbūve. Zemes gabals atrodas dabas parka "Pape" Papes polderī, pie dabas parka ziemeļu robežas. Uz šo teritoriju attiecas dabas parka "Pape" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi, kas noteic arī to, ka bez Dabas aizsardzības pārvaldes rakstiskas atļaujas aizliegts ierīkot jaunas lauksaimniecības dzīvnieku – ierobežotā platībā turētu savvaļas sugu dzīvnieku – audzētavas, kā arī iežogotas platības savvaļas sugu dzīvnieku turēšanai nebrīvē.

Kā teikts paziņojumā par būvniecības ieceres nodošanu sabiedriskajai apspriešanai, kažokzvēru audzēšanas procesā veidosies nebūtiskas smakas no dzīvniekiem un kūtsmēsliem, bet fermā nav paredzētas darbības, kas radītu būtisku smaku emisiju. Barības sagatavošana, ģērēšana vai kažokzvēru ādu apstrāde netiks veikta – fermā paredzēta tikai zvēru audzēšana.

Ņemot vērā līdzīgu fermu pieredzi, tiek solīts, ka smaku emisija būs neliela un nepārsniegs normatīvajos aktos noteiktos lielumus. Zemesgabala "Kalnišķu pļava" apbūvei izvēlētā vieta atrodas tālāk par 300 metriem no tuvākajos īpašumos esošās dzīvojamās apbūves. Kažokzvēru fermu paredzēts izvietot zemes gabala ziemeļrietumu daļā, kam piekļaujas meži no ziemeļu un rietumu puses, nodrošinot aizvēju no valdošajiem vējiem.

Kūtsmēslus, kas veidojas zem kažokzvēru sprostiem, paredzēts savākt renēs un novadīt uz kūtsmēslu krātuvi, no kurienes kūtsmēsli ar asenizācijas tehniku pārvedami utilizācijai vai pārstrādei. Fermā paredzami saimnieciskie notekūdeņi no personāla telpām, un pirms to novadīšanas notekgrāvī paredzēts uzstādīt bioloģiskās attīrīšanas iekārtas, nodrošinot atbilstošu notekūdeņu attīrīšanu. Saimnieciskās darbības atkritumus paredzēts novietot slēgtos konteineros ar tālāku izvešanu uz atkritumu poligoniem. Kritušos dzīvniekus paredzēts novietot slēgtos konteineros un izvest utilizācijai pēc vajadzības. Kažokzvēru fermu paredzēts nožogot ar divus metrus augstu žogu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!