Foto: biedrība “Dzīvnieku brīvība”
Nīderlandes Apelācijas tiesa ir paziņojusi savu lēmumu par valdības iesniegto apelāciju pret ūdeļu audzēšanu - kažokzvēru audzēšana Nīderlandē tiek aizliegta. Tiesas lēmums ir pamatots ar to, ka sabiedrības intereses ir svarīgākas par ūdeļu audzētāju ekonomiskajām interesēm, informē biedrība "Dzīvnieku brīvība".

Apelācijas tiesas lēmums paredz, ka līdz 2024. gadam Nīderlandes zvēraudzētājiem ir pilnībā jāizbeidz ūdeļu audzēšana. Spriedums paredz, ka arī visi ūdeļu audzēšanas biznesa paplašināšanas darbi, kas veikti kopš 2012. gadā pieņemtā aizlieguma, ir atzīstami par nelegāliem.

Sabiedrības attieksme pret zvēraudzēšanu vairumā Eiropas Savienības valstu ir krasi negatīva. Šis Nīderlandes tiesas lēmums kalpo sabiedrības interesēm, skaidri parādot, ka peļņa nestāv pāri sabiedrības ētiskajiem apsvērumiem un vērtībām.
organizācijas "Dzīvnieku brīvība" valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons

Nīderlande ir ceturtā lielākā ūdeļādu ražotājvalsts pasaulē, katru gadu tajā tiek izaudzēts ap sešiem miljoniem ūdeļu. 2012. gada nogalē Nīderlandes senāts nobalsoja par ūdeļu audzēšanas aizliegumu ētisku apsvērumu dēļ un ūdeļu audzētājiem tika piešķirts 12 gadu pārejas periods, lai pārkārtotu savu uzņēmējdarbību.

Nīderlandes zvēraudzētāji šo aizliegumu apstrīdēja tiesā un 2014. gadā Nīderlandes tiesa to atcēla, lemjot, ka ūdeļu audzētājiem piedāvāto kompensāciju apjoms neesot atbilstošs. Nupat pieņemtais Apelācijas tiesas lēmums nosaka, ka 12 gadu pārejas periods ir pietiekama kompensācija par zvēraudzēšanas slēgšanas radītajiem zaudējumiem.

"Sabiedrības attieksme pret zvēraudzēšanu vairumā Eiropas Savienības valstu ir krasi negatīva. Šis Nīderlandes tiesas lēmums kalpo sabiedrības interesēm, skaidri parādot, ka peļņa nestāv pāri sabiedrības ētiskajiem apsvērumiem un vērtībām," norāda organizācijas "Dzīvnieku brīvība" valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons.

Arī Latvijā jautājums par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu ir guvis plašu sabiedrības uzmanību. Dzīvnieku audzēšana un nogalināšana kažokādu ieguvei ir nepieņemama 65 procentiem Latvijas iedzīvotāju, liecina sabiedriskās domas pētījumu kompānijas SolidData šī gada februārī veiktās aptaujas rezultāti. Par pilnīgu zvēraudzēšanas aizliegumu Latvijā iestājas 10 lielākās nevalstiskās vides aizsardzības un dzīvnieku aizsardzības organizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!