Lācis Bargais ir tikko kā pamodies no ziemas miega, un pašlaik viņš laiski bauda pavasari Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Taču pirms diviem gadiem lāci atsavināja no viņa īpašnieka, bijušā zemessarga un svarcelšanas trenera Aivara Ritenieka. Vai saimniekam vēl ir cerības Bargo atgūt savā īpašumā? To skaidro raidījums "Ķepa uz sirds".

Pirms pāris gadiem visas valsts uzmanības centrā bija lācis Bargais. 2014. gada decembrī viņu atsavināja īpašniekam Aivaram Riteniekam un pārvietoja uz Rīgas Zooloģisko dārzu. Kā lācis jūtas šobrīd un kam viņš pieder?

Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns stāsta: "Šobrīd visas peripētijas ir beigušās, un tagad lācis oficiāli pieder zoodārzam."

Pie Aivara Ritenieka lācis nonāca pirms 20 gadiem. Bargais ir kādas cirka lācenes bērns, taču cirks tolaik pieņēmis lēmumu dzīvnieku savā īpašumā nepaturēt, līdz ar to rūpes par mazo dzīvnieciņu uzņēmies Ritenieks. Tomēr pirms diviem gadiem viņš bankrotēja, un banka Riteniekam atņēma visus īpašumus, bet lācis tika nogādāts Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Lācis oficiāli pieder zoodārzam.
Māris Lielkalns, Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis
Ritenieks publiskajā telpā bieži ir paudis savu pieķeršanos lācim. Vai viņš Bargo apciemo arī šobrīd? "Kas jums par daļu? Jūs man sačakarējāt visu dzīvi ar to lāci," telefonsarunā atklāj lāča bijušais īpašnieks. Bargā kādreizējais saimnieks nav ne reizi sazinājies ar zoodārza pārstāvjiem, lai noskaidrotu, kā lācim klājas.

Zoodārza pārstāvis pieļauj, ka gadījumā, ja Ritenieks atnāktu pie lāča un mēģinātu ar dzīvnieku komunicēt, lācis izrādītu kaut kādas emocijas. Diemžēl lāča psihe ir neatgriezeniski cietusi, jo apstākļi, kādos dzīvoja Bargais, nebija tik lielam dzīvniekam piemēroti. Viņam ir izveidojusies stereotipiskā uzmanība. "Tas ir tad, kad dzīvnieks ļoti bieži atkārto vienu un to pašu darbību," paskaidro Lielkalns.

Jūs man sačakarējāt visu dzīvi ar to lāci.
Aivars Ritenieks, lāča Bargā bijušais saimnieks
Lāča fiziskā veselība ir teicamā stāvoklī, līdz ar to zoodārza pārstāvis spriež, ka Bargajam priekšā vēl ir daudzi dzīves gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!