Foto: Shutterstock
Augums un vecums ir tikai daži no rekordiem, ko var pārspēt mūsu četrkājainie draugi. Ieskatoties Ginesa rekordu grāmatā, šķiet, ka atzinība tiek piešķirta par teju jebkādu procesu, kurā piedalījušies suņi. Taču reizēm ir interesanti ielūkoties, cik ilgi nodzīvojis pasaulē vecākais reģistrētais suns un, kā izrādās, cik garu distanci sērfojot mērojis četrkājainais mīlulis.

Piedāvājam dažus no portālā "Guinnessworldrecords.com" apkopotajiem četrkājaino draugu rekordiem.

Gudrākā suņu šķirne

Foto: PantherMedia/Scanpix
Par gudrāko suni no visām suņu šķirnēm atzīts borderkollijs, kam seko pūdelis un vācu aitu suns. Savukārt saraksta apakšā kā ne tik inteliģents suns ierindots afgāņu kurts.

To secinājis Britu Kolumbijas Universitātes psiholoģijas pētnieks, profesors Stenlijs Korens. Lēmuma pieņemšanā piedalījās arī 200 profesionāli suņu eksperti. Pēc profesora Korena izveidotas vērtēšanas skalas, kas plašāk netiek raksturota, kā attapīgākie un gudrākie suņi minēti tieši borderkolliji. Tiek vēstīts, ka šie suņi spēja saprast pat 250 dažādus vārdus, kas tiek pielīdzināti aptuveni divus gadus veca bērna kognitīvajām spējām.

Garākās ausis

Foto: Shutterstock
Bladhaunds jeb Svētā Huberta dzinējsuns Taigers ir suns, kuram reģistrētas garākās ausis pasaulē. Pie šī rekorda suns ticis 2004. gada 29. septembrī.

Sunim, kas dzīvo Ilinoisā, ASV, izmērīts ausu garums. Suņa labā auss ir 34,9 centimetrus gara, bet kreisā auss ir pavisam, pavisam nedaudz īsāka un sasniedz 34,2 centimetrus.

Diemžēl Taigers nomira 2009. gada oktobrī, taču savas dzīves laikā paguvis tikt iekļauts bladhaundu slavas zālē un uzvarēt vairākos desmitos izstāžu un sacensību.

Lielākais kucēnu metiens

Foto: Shutterstock
Lai arī parasti suņiem vienā metienā mēdz dzimt pieci līdz astoņi kucēnu, kāda suņu māmiņa Kembridžšīrā, Lielbritānijā, ir pierādījums tam, ka brīnumi mēdz notikt. Tia, Neapoles mastifu kucīte, vienā piegājienā dzemdējusi 24 kucēnus.

2004. gada 29. novembrī kuplais kucēnu pulks dzima ķeizargriezienā. No visiem kucēniem viens bija nedzīvs, taču vēl trīs nomira pirmajā dzīves nedēļā. Kopumā dzimušas deviņas bija meitenes, bet pārējie 15 bija puisīši.

Visilgāk nodzīvojušais suns

Foto: Shutterstock
Bluijs no Austrālijas Ginesa rekordu grāmatā iekļuvis tāpēc, ka ir visilgāk nodzīvojušais un reģistrētais suns.

Austrālijas ganusuns Bluijs dzīvojis pagājušā gadsimta sākumā. Viņš nodzīvojis teju 30 gadus un miris 1939. gada 14. novembrī. Parasti suņi nodzīvo aptuveni uz pusi īsāku mūžu, bet 20 gadu vecums suņiem jau var tikt uzskatīts par diezgan cienījamu.

Suns, kas sērfojis garāko distanci

Foto: Shutterstock
2011. gadā Hantingtonas pludmalē Kalifornijā, ASV, rekordu par garāko sērfoto attālumu uzstādīja Ebija, Austrālijas kelpiju kucīte. Kā minimālais distances garums tika noteikti 27,4 metri, taču Ebija to paveica pat ar uzviju!

Lai noteiktu to, cik daudz jeb cik garu Ebija ir sērfojusi, viņas vestei tika piestiprināts GPS raidītājs. Kad sērfošana bija galā, secināts, ka Ebija veikusi teju divreiz garāku distanci, proti, aptuveni 60 metrus.

Garākais suns

Foto: Shutterstock
Garākā suņa rekords pieder vācu dogam Zevam no Mičiganas, ASV. Viņa garums stāvot uz visām četrām ķepām sasniedza aptuveni 1,12 metrus, taču, nostājoties uz pakaļkājām un izstiepjoties, suns varēja sasniegt pat divreiz lielāku augumu un būt garāks par saviem saimniekiem. Tādos gadījumos suns bija aptuveni 2,26 metrus garš.

Lielais suns arī svēra 70,3 kilogramus, taču savu sesto dzimšanas dienu nesagaidīja un 2014. gadā nomira, būdams piecus gadus vecs. Tiesa, tiek lēsts, ka vācu dogi dzīvo vien sešus līdz astoņus gadus.

Vēl daži rekordi

Foto: Shutterstock

Garākā mēle

Garākās mēles īpašnieks ir Pagijs, pekinietis. Viņa mēles garums sasniedz 11,43 centimetrus. Pagijs dzīvo Teksasā, ASV, kur 2009. gada 8. maijā arī ņemti mērījumi suņuka mēlei. Tobrīd Pagijs bija deviņus gadus vecs, un viņa rekordgarā mēle joprojām nav pārspēta.

Īsākais sunītis

Kā jau, iespējams, daudzi nojautīs, par īsāko sunīti noteikts augumā mazais čivava. Suņu meitene Brendija dzīvo Floridā, ASV. Īsākais suņuks dzimis 2003. gada 31. decembrī. Mazā dzīvnieciņa garums, mērot no degungala līdz astes galiņam, ir 15,2 centimetri.

Vērtējot pēc suņa augstuma, nevis garuma, kā īsākais savas sugas pārstāvis tika noteikts čivavas šķirnes suņuks. 2011. gada 1. decembrī dzimusī Millija ir tikai 9,65 centimetrus augsta, kas padara viņu par īsāko sunīti pasaulē. Līdz ar to gan augstumā, gan garumā mazākie sunīši ir tieši čivavas.

Garākā aste

Finegans, īru vilkusuns, 2013. gada 15. augustā arī ticis pie rekorda. Viņam reģistrēta pasaulē garākā aste, kura sasniegusi 72,29 centimetrus. Finegans kopā ar saimniekiem dzīvo Kalgari, Kanādā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!