Foto: Privātais arhīvs
Reaģējot uz sūdzību par putniem, kuri, iespējams, dzīvo neatbilstošos apstākļos veikalā "Depo" Krasta ielā 36, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir veicis pārbaudi, konstatējot, ka labturības prasības nav pārkāptas, "MansDraugs" pavēstīja dienesta sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

"Putniem ir atbilstoši turēšanas apstākļi – telpā ir atbilstoša temperatūra, pietiekami liels būris, nodrošināts gan dzeramais ūdens, gan barība. Putni ir socializēti aktīvi, komunicē un pārvietojas pa voljērā izvietotajām laktām, zariem, virvēm. Putni reģistrēti Dabas aizsardzības pārvaldē un tiem ir visi nepieciešamie dokumenti," paskaidroja Meistere. Speciālisti veikalā viesojušies pēc tam, kad kāda sieviete satraukusies par neatbilstošiem dzīves apstākļiem, kādiem pakļauti mazie lidotāji.

Jau vēstījām, ka aculieciniece Iveta veikalā "Depo" Krasta ielā 36 ilgstoši novērojusi putnus – žako jeb Āfrikas pelēko papagaili un rozā kakadu, kuri, viņasprāt, "ir pakļauti nožēlojamai dzīvei". Lūk, ko Iveta rakstīja: "Abi ir tēviņi, attiecības starp viņiem ir saspīlētas. Visdrīzāk, abi kaujas, un apkārtējo apstākļu dēļ žako sāk plucināt savas spalvas. Pagaidām gan tas ir tikai pakāpeniski, sācis ar krūtažu... Tāpēc vai nu tūlīt, vai arī pavisam drīz putnam sāksies veselības problēmas. Viņš jau groza galvu un bieži kliedz. Tā kā biju veikalā pa dienu, putns ir aktīvs, īpaši tāpēc, ka apkārt ir cilvēki, pienāk laiks krātiņa tīrīšanai un putnu barošanai. Gaismas putniem nav aptuveni mēnesi. Kopējais iespaids – krūtaža izplūkāta, bet astē atlikušas vien pāris spalvas, kuras fotogrāfijās pat nav redzamas."

Kad "MansDraugs" sazinājās ar veikala "Depo" Krasta ielā 36 pārstāvjiem, kur putnus var iegādāties, pārdevēja pastāstīja, ka tiekot nodrošināti visi vajadzīgie dzīves apstākļi, ir liels būris, kas katru rītu tiekot tīrīts, putniem nodrošināta barība un augļi. Pārdevēja noraidīja pieņēmumu, ka putni savā starpā kautos, un jautāta, vai kāds putns pats sev rautu ārā spalvas, pārdevēja teica: "Putni maina spalvu. Dažreiz, kad viņam krīt spalva, viņš to var izraut ārā." Darbiniece noliedza, ka putnam varētu būt tik ļoti izkritusi spalva, ka pat varētu redzēt ādu.

Meistere arī norādīja, ka veikals "Depo" Krasta ielā 36 ir reģistrēts kā mājas (istabas) dzīvnieku barības tirdzniecības vieta, kurā var tirgot mājas (istabas) dzīvniekus, tostarp putnus. Specializētajām tirdzniecības vietām jānodrošina dzīvnieku fizioloģiskajām un etoloģiskajām vajadzībām atbilstoša uzturēšanās vieta un mikroklimats, piemēram, atbilstoša gaisa un ūdens temperatūra, mitruma režīms, gaisa apmaiņa. Uzturēšanās vieta jāiekārto tā, lai dzīvnieku nevarētu fiziski aizskart nepiederošas personas un lai tas varētu paslēpties, ja tas nepieciešams atbilstoši dzīvnieka etoloģijai, skaidro PVD. Tāpat tirdzniecības vietas īpašniekam jāveic dzīvnieku uzturēšanās vietu tīrīšana un dezinfekcija un jānodrošina dzīvnieku veterinārmedicīniskā aprūpe, kā arī jāparūpējas, lai, kā šajā gadījumā, veikalā būtu vismaz viens darbinieks, kurš ir apmācīts tirdzniecībā esošo dzīvnieku labturības jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!