Decembrī Rīgā viesojas ceļojošais cirks, kas savos priekšnesumus izmanto arī savvaļas dzīvniekus. Taču biedrība "Dzīvnieku brīvība" aicina piesardzīgi vērtēt šo pasākumu un norāda, ka priekšnesumos pērtiķis tiek dzirdīts ar alkoholu, bet krokodils tīši kaitināts. Cirka rīkotāji gan norāda, ka pārmetumi ir biedrības izdomāti.

"Ir šokējoši un ļoti skumji, ka Latvijā vēl arvien notiek šādi šovi, kur bērniem tiek mācīta klaji cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem," norāda biedrības valdes locekle Katrīna Krīgere. "Šāda barbariska izklaide uz dzīvnieku ciešanu rēķina ir pretrunā mūsdienīgas sabiedrības vērtībām." Biedrības pārstāvji aicina cilvēkus neapmeklēt šādus šovus, kā arī paust savu attieksmi pret tiem, piedaloties protestos.

Šovā tiek izmantoti vairāk nekā 20 dzīvnieki, tajā skaitā tīģeris, krokodili, pērtiķi, papagaiļi un pitons. Cirka "Tropicana" izrāžu saturs jau izsaucis sašutumu daudzos Latvijas iedzīvotājos, pamato biedrībā. Šovā bērniem tiek rādīts, kā dresētājs pērtiķus apdzirda ar degvīnu un aicina publiku aplaudēt par šo rīcību. Savukārt krokodili šovā tiek kaitināti, apmētājot tos ar dažādiem priekšmetiem, spridzinot viņu mutēs gaisa balonus, bakstot tos ar skrūvgriezi, sperot ar kājām un velkot aiz astes pa zemi. Krokodili izrāda acīmredzamas stresa pazīmes, cenšas bēgt un aizstāvēties no dresētāja, bet cirka darbinieki aicina publiku aplaudēt.

Vēstulē "MansDraugs" Leonīds Frolovs, SIA "Silver show management" īpašnieks, kurš pārvalda un organizē "Tropicana" izrādes un importē/eksportē dzīvniekus, norāda, ka cirks ir no Latvijas. Savukārt visi dzīvnieki, kas piedalās izrādē, importēti no Ukrainas un pret zvēriem izturēšanās esot laba, nodrošinātas apsildāmās mājas un viņi nesalstot ārā.

Šāda barbariska izklaide uz dzīvnieku ciešanu rēķina ir pretrunā mūsdienīgas sabiedrības vērtībām.
Katrīna Krīgere, biedrība "Dzīvnieku brīvība"

Biedrībā "MansDraugs" noskaidroja, ka tās pārstāvjiem jau ilgstoši neesot izdevies sazināties ar cirka izrādes rīkotājiem, minot, ka, iespējams, tālruņa numurs, kas atrodams par pasākumu publicētajos informatīvajos materiālos, ir vien simbolisks. "Nekad nav izdevies viņus sazvanīt," tā biedrībā. Arī "MansDraugs" centās sazvanīt cirka pārstāvjus pa norādīto tālruņa numuru, taču automātiskais atbildētājs informēja, ka numurs uz laiku ir slēgts.

Taču ar cirka "Facebook" lapas starpniecību tomēr izdevās sazināties ar pārstāvjiem, kuri norāda: "Mūsu izrādēs piedalās gan krokodili, gan pērtiķēni, bet ziņas par "alkoholu" un "speršanu" ir kārtējās "dzīvnieku aizstāvju" palaistās baumas. Mēs jau ilgi cīnāmies ar cirka nomelnošanu un vienmēr ir nepatīkami, kad cilvēki domā par mums sliktu, kaut arī dzīvnieki, kas dzīvo mūsu cirkā, saņem pašu labāko aprūpi, regulāras pastaigas, rotaļas un nepieciešamo pārtiku. Arī dresūrā pie mums nav pieļaujama agresivitāte. Cirka dzīvnieki ir mākslinieku labākie draugi un ir ļoti žēl dzirdēt tik nomelnojošas ziņas."

Uz jautājumu par to, vai video redzamajā pudelē tik tiešām ir tikai ūdens, nevis kāda grādīga dzira, ko izmanto pērtiķēns, pārstāvji atbild: "No malas varbūt tiešām cilvēki, kas ikdienā dzird tikai sliktu par cirku, varētu pārprast šo pērtiķēnu priekšnesumu, bet skatītājiem ir jāsaprot, ka tas ir tikai un vienīgi šovs. Alkohola lietošana dzīvniekiem izrādes laikā būtu ļoti nozīmīgs pārkāpums – tas ne tikai apdraudētu dzīvnieka veselību, mūsu reputāciju, bet līdz ar to cirks, visticamāk, tiktu arī slēgts. Visi cirka priekšnesumi ir iestudēti līdzīgi kā teātra izrādes un uztraukumam nav pamata. Pudelē ir ieliets ūdens un mēs varam apgalvot pēc savas vistīrākās sirdsapziņas."

No malas varbūt tiešām cilvēki, kas ikdienā dzird tikai sliktu par cirku, varētu pārprast šo pērtiķēnu priekšnesumu, bet skatītājiem ir jāsaprot, ka tas ir tikai un vienīgi šovs. Alkohola lietošana dzīvniekiem izrādes laikā būtu ļoti nozīmīgs pārkāpums.
cirka izrādes rīkotāji

Tāpat cirka pārstāvji paskaidro, ka pie viņiem regulāri viesojoties Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji: "Nav bijuši nekādi pārkāpumi, kas būtu saistīti ar alkoholu, agresivitāti vai citādāku dzīvnieku pazemošanu." Dzīvnieku biedrības vēršanos pret cirka izrādi pārstāvji komentē: " Tie, kas vēlēsies mūs nomelnot un noliet ar "sūdiem", vienmēr atradīs vai izfantazēs iemeslu. Vienmēr. Tikai diemžēl neviens no šiem "dzīvnieku aizstāvjiem" nekad nav bijis spējīgs atbildēt mums uz jautājumu – cik humāni ir suni turēt dzīvoklī visu dienu (bez pastaigām, svaiga gaisa un regulāras maltītes), kamēr tā saimnieks mājās neatrodas?"

PVD pārstāve Ilze Meistere "MansDraugs" apstiprina, ka pārbaudes tik tiešām regulāri tiek veiktas un līdz šim minētie pārkāpumi nav konstatēti. Taču PVD saņemta sūdzība no biedrības "Dzīvnieku brīvība" par cirkā redzamajiem dzīvniekiem un priekšnesumiem, un sūdzība tiks pārbaudīta.

Aicina atteikties no dzīvnieku izmantošanas cirkā

Cilvēku interesi par cirka izrādēm, kur piedalās arī dzīvnieki, biedrība sauc par diezgan jocīgu: "Mūs kā dzīvnieku aizsardzības biedrību uztrauc tas, kā dzīvnieki tiek turēti šādā laikā, decembrī, aukstumā." Jautāta, vai šādas viesizrādes nenonāk pretrunā ar to, kādā virzienā būtu jāvirzās valstij, pamazām atsakoties no dzīvnieku izmantošanas cirka izrādēs, biedrības pārstāve Krīgere "MansDraugs" sacīja: "Jā, bet, kamēr likums nav pieņemts, tikmēr nav legālu šķēršļu, kāpēc šādas izrādes nevar notikt. Likums joprojām ir Ministru kabineta gaiteņos."

Biedrība gan sola vērsties pret cirku ar protestiem pirms izrādēm Purvciemā un Zolitūdē - pie cirka "Tropicana" telts sestdien, 17. decembrī, pulksten 15 Purvciemā, blakus T/C "Minskas centrs", un otrdien, 20. decembrī, pulksten 17 Zolitūdē, Anniņmuižas bulvārī. Paredzams, ka protestos piedalīsies daudzi desmiti cilvēku, pieļauj biedrībā.

Jautāts par atļaujas izsniegšanu cirka izrādēm, Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis "MansDraugs" norāda: "Rīgas pašvaldība iesniegumu par publiska pasākuma rīkošanu izvērtē saskaņā ar Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likuma prasībām. Cirka pasākumam nav nekādas atsevišķas/specifiskas prasības atšķirībā no citiem pasākumiem, kuras pašvaldībai savas kompetences ietvaros būtu jāpārbauda vai jākontrolē. Tāpat līdz šim nevienam no pieteiktajiem cirka pasākumiem nav bijis juridiska pamata atteikt atļaujas izsniegšanu." Pašvaldības kompetencē neesot pārbaudīt, kā cirka pārstāvji izturas pret dzīvniekiem, jo to kontrolē PVD. Savukārt par nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem paredzēts kriminālsods, tāpēc, ja ir aizdomas par šādu rīcību, jāvēršas policijā.

Ņemot vērā zinātnieku un veterinārārstu atzinumus par dzīvnieku labturības problēmām cirkos, daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkos jau ir aizliegta, paskaidro biedrības pārstāvji. Pēc ilgstošiem Latvijas sabiedrības protestiem pret dzīvnieku cirku un sekojot Eiropas Veterinārārstu federācijas aicinājumam aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkos visā Eiropā, Latvijas Zemkopības ministrija sadarbībā ar citām valsts iestādēm un nevalstiskajām organizācijām šogad izstrādāja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas noteiks aizliegumu cirkā izmantot savvaļas sugu dzīvniekus. Likumprojekts šobrīd tiek virzīts uz izskatīšanu Saeimā.

Šī nav pirmā reize, kad "Tropicana" nonākusi biedrības redzeslokā. Izdevums "Kas Jauns" 2016. gada jūlijā skaidroja, ka cietsirdīga izturēšanās novērota pret tīģeri un krokodilu. Toreiz izdevums publicēja arī Jūrmalas iedzīvotājas Kerlas Tohamas fotogrāfijas un sievietes novērojumus, redzot, ka dzīvnieki uzturas mazos un netīros krātiņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!